Viikon kysymys
A-
A+
Muistan, kuinka viime vuonna lukiossa katsoin pian alkavan venäjän kurssini opiskelijalistaa ja huomasin olevani toiseksi ainut koko ryhmässä ja ainoa, jonka kotikielenä oli Suomi. Venäjän kielen opiskelijoiden vähentynyt määrä näkyy lukioni lisäksi myös yliopistoissa. Ylen mukaan esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston 25:ssä venäjän kielen opiskelupaikassa vuonna 2019 aloitti 25 opiskelijaa, joista 15:lla äidinkielenä oli Suomi, kun taas 2024 samoista paikoista vain 7 täyttyi ja näistä vain yhdellä opiskelijalla oli Suomi äidinkielenään. Tämä kehityssuunta johtuu tietysti Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainaan. Suomalaiset haluavat vastustaa Venäjää ja vältellä Venäjään liittyviä asioita eli tietysti myös kieltä.
Mielestäni venäjän kielen opiskelu ei tarkoita Venäjän valtion ajaman politiikan tukemista. Esimerkiksi englannin kieltä opiskellessa ihmiset eivät varmaankaan ajattele tukevansa Iso-Britannian pääministerin politiikkaa. Venäjän opiskelija ei siis ole millään tapaa myöskään Putinin hallinnon tukija. Venäjän kieltä voi itseasiassa käyttää ja käytetään Venäjän vastaiseen toimintaan kuten esimerkiksi sotilastiedusteluun. Mikäli haluaa ymmärtää vastustajansa toimintaa, on tunnettava se ja mikäli haluaa ymmärtää venäjän kulttuuria syvemmin, on osattava kieltä.
Suomen pitää luoda Ukrainan sodan päätyttyä luultavasti uudet suhteet Venäjään. Venäjän kielen professori Larisa Leisiön mukaan Suomen on tunnettava Venäjä syvällisesti, mikäli Suomi haluaa luoda riippumattomat suhteet Venäjään. Olen tästä samaa mieltä ja juuri esimerkiksi tiedustelussa sekä valtioiden välisten suhteiden luomisessa on suomalaisille venäjän kielen osaajille tarvetta. Näihin tehtäviin halutaan nimenomaan suomalaisia, koska heitä pidetään luotettavimpina kuin venäläistaustaisia henkilöitä, siksi olisi hyödyllistä, että useammat suomalaiset opiskelisivat ja osaisivat venäjää.
Venäjän kielen osaamista tullaan tulevaisuudessa tarvitsemaan myös muualla, sillä esimerkiksi juuri Ukrainan sodan myötä Suomeen on tullut venäjää puhuvia pakolaisia. Kielelle on siis käyttöä Suomessa yhä enemmän esimerkiksi ukrainalaisten ja venäläisten kotouttamisessa. Ukrainassa itsessään pystyy myös hyödyntämään Venäjän kieltä, sillä sitä käytetään siellä myös laajalti. Venäjän etu Ukrainan omaan kieleen verrattuna on kuitenkin se, että siitä hyötyy enemmän matkustaessa muualla Itä-Euroopassa, koska sitä käytetään useammassa maassa. Venäjän osaamisesta on konkreettisten paikkojen lisäksi hyötyä myös internetissä, sillä se on yksi eniten verkossa käytetyistä kielistä.
MATIAS TISSARI
» Kirjoittaja on Linnankosken lukion 2. vuosikurssin opiskelija
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot