Viikon kysymys
A-
A+
Nya Östiksen päätoimittaja Marit Björkbacka nautiskeli synttärikakkua, kun freelance-toimittaja Elin Lindberg (vas.), toimituspäällikkö Anna Johansson ja freelance-toimittaja Märtha Vesterback vaihtoivat kuulumisia.
Marko Wahlström
LOVIISA, KESKUSTA Iloinen puheensorina kuului joka puolelta. Ihmisiä tuli ja meni. Osa viivähti pidempään. Oli aika antaa lehden lukijoille oma hetkensä.
Loviisan seudulla toimiva itsenäinen, yhdistyksen omistama paikallislehti Nya Östis on ilmestynyt jo kymmenen vuoden ajan. Lehti tarjosi lukijoille syntymäpäiväkahvit kumppanuustalo Kulmassa Loviisan keskustassa tänään perjantaina.
– Tämä on toinen vuosi, kun tilaan lehteä. Olen vanha lukija, mutta uusi tilaaja. Olen lukenut lehteä aikaisemmin kirjastossa, loviisalainen Kristina Frondelius kertoi.
Hän on täysin kaksikielinen
– Kotiin tilattuna se on kiva tapaa pitää ruotsin kielen taitoa yllä. Pidän lehden tavasta kirjoittaa paikkakunnan asioista ja myös pienistä ihmisistä. Luen lehden lähes tulkoon kannesta kanteen; siinä riittää melkein koko viikoksi lukemista, Frondelius jatkoi.
– Paikallinen lehti on todella tärkeä lukijoille, loviisalainen Kristina Frondelius muistutti Nya Östiksen syntymäpäiväjuhlassa perjantaina.
Marko Wahlström
Mökillä nettilehti kätevä, kotona paperilehti mukavin
Loviisalaisrouva kertoi muuten lukevansa Helsingin Sanomia verkkolehtenä.
– Itäväylää luin hyvinkin ahkerasti silloin, kun se jaettiin vielä joka viikko omaan laatikkoon. Lehti kertoo kivasti tapahtumista. Lovarin käyn lukemassa kirjastossa.
Frondelius pitää paikallislehteä todella tärkeänä tiedonvälittäjänä ja lukemistona.
– Jo ajatellen sitä, mitä paikkakunnalla tapahtuu. Minusta on kivaa lukea siitä, minkälaisia ihmisiä täällä ja kylillä asuu sekä millä lailla he elävät ja millaisista asioista ovat kiinnostuneita
Frondeliuksen mukaan sekä paperisella että verkkolehdellä on paikkansa.
– Esimerkiksi mökillä on aika kiva lukea niitä nettilehtiä, joista saa aina tuoreet uutiset. Verkossa lehteä voi lukea missä vain tai jos on odotusaikaa jossakin, niin lehden luku sopivaa täytettä.
Frondelius ei välitä, eikä ole sosiaalisen median kanavissa.
– Luen mieluummin lehtiä. Ja paperilehti on mukava kotioloissa.
Lehden värit ja nimilogo koristivat syntymäpäiväkakkua.
Marko Wahlström
Nya Östis syntyi vastareaktiona – ja kehittyi ilmiöksi
Nya Östis -lehteä voi pitää ilmiönä, joka nopeasti perustamisensa jälkeen saavutti lukijoiden suosion.
– Näin sen voi sanoa. Lehti tuli kartalle melkoisella pamauksella ja on säilyttänyt suosionsa päätoimittaja Marit Björkbacka kuvaili tunnelmia.
Lehti syntyi vastareaktiona kun KSF Media fuusioi omistamansa Borgåbladetin ja Östra Nylandin sekä synnytti Östnyland-nimisen lehden alueelle. Nykyisin Bonnier Newsin omistama Borgåbladet teki paluun lehtikartalle vuosi sitten huhtikuussa.
Nya Östis -lehden primus motorina toimi Östra Nylandin entinen päätoimittaja Kim Wahlroos. Uusi lehti perustettiin 28.4.2015.
Noin 2 400 tilaajaa ja 5 700 lukijaa
Björkbacka toimi lehden freelance-toimittajana muutaman vuoden ajan ennen kuin viime lokakuussa astui päätoimittajan saappaisiin Carita Liljendahlin seuraajana.
– Ehdin hoitaa myös lehden ilmoitusmyyntiä ennen sitä. On ollut hauskaa olla mukana riippumatta siitä, mikä rooli minulla on ollut, Björkbacka sanoi.
Lehdellä on tällä hetkellä noin 2 400 tilaajaa.
– Olemme arvioineet, että meillä on noin 5 700 lukijaa. Lehteämme jaetaan usein naapurusten kesken, Björkbacka jatkoi.
Päätoimittajan mukaan lehden vahvuus on paikallisuus.
– Lehdessä julkaistavat jutut ovat pääasiassa Loviisan seudulta.
Nya Östiksen lukijalupaus on tarjota paikallisia uutisia ja raportoida tapahtumista Loviisan, Pernajan, Liljendalin, Lapinjärven, Myrskylän ja Pyhtään alueilta.
– Ajattelimme, että voimme järjestää sellaisen pienen, lehden näköisen juhlan ison sijaan, päätoimittaja Marit Björkbacka sanoi leikatessaan 10-vuotissyntymäpäiväkakkua.
Marko Wahlström
Laaja avustajakunta, ei fyysistä toimitusta
Lehdellä ei ole fyysistä toimitusta lainkaan, vaan lehden henkilökunta ja toimittajat työskentelevät kotoa käsin.
– Pidämme yhteyttä sähköisten viestintävälineiden avulla, Toimituksen kanssa pidämme Teams-etäkokouksia maanantaisin
Toimitusta käytännössä koordinoi toimituspäällikkö Anna Johansson. Lisäksi henkilöstöön kuuluvat oikolukija, graafikko ja taittaja.
– Avustajaringissä on kymmenkunta toimittajaa, mikä on toisaalta vahvuus, mutta toisaalta joudumme aina sopimaan juttukeikoista jokaisen kanssa, Björkbacka avasi lehden tekemisen haasteita.
Lehden avustajakuntaan kuuluvat muun muassa Nina Björkman-Nystén, Wilma Ek, Inge Ekholm, Victoria Forsman, Tage Fredriksson, Peik Henrichson, Heidi Hurmerinta, Benny Liljendahl, Carita Liljendahl, Elin Lindberg, Marianne Nordström, Camilla Stjernvall, Hanna Stringer ja Kim Wahlroos.
Björkbacka itse on työskennellyt freelancerina sekä toimittajana että valokuvaajana vuodesta 2002, kun hän aloitti Borgåbladetissa.
Porvoolaisena hän ehti myös työskennellä Postimäen Kannatusyhdistyksen toiminnanjohtajana seitsemän vuotta vuosina 2016–2023.
– Kirjoitin aika paljon Nya Östiksellekin, kun olin löytänyt silloin oman alani.
Beach flag liehui kumppanuustalo Kulman edustalla.
Marko Wahlström
"Pienemmät uutiset paikallislehtien vahvuus"
Björkbacka näkee paikallisen lehden näkymät hyvänä.
– Isot uutiset voidaan lukea netistä, mutta pienempiä uutisia ei saa mistään. Uskon, että se on lehtien vahvuus myös tulevaisuudessa, hän kertoi.
Hän muistuttaa, että lehden tehtävänä on kertoa siitä, mitä tapahtuu tavallisten ihmisten asuinympäristössä.
– Juttuaiheita toimituksen työlistalla riittää a:sta ö:hön, mutta toki joudumme tekemään valintoja. Siihen vaikuttavat myös resurssit, että saamme jonkun menemään paikalle.
Paperilehti toivottu, verkkolehteen paineita
Ruotsinkielistä paikallislehteä julkaisee tukiyhdistys Understödsförening för Nya Östis rf., joka on voittoa tavoittelematon.
– Taloudellisesti meillä menee juuri nyt ihan hyvin, mutta jokainen vuosi on erilainen. Tällä hetkellä tilanne ei ole dramaattinen, vaikkakin budjetti on viime vuotta tiukempi, Björkbacka kertoi.
Hän myöntää, että iso kysymys on se, kuinka pitkään painettu lehti elää maassamme.
– Tekemämme lukijakysely osoitti sen, että lukijat ovat tyytyväisiä saadessaan painetun lehden. Varsinkin vanhemmat ihmiset haluavat paperilehden, johon liittyy oma viehätyksensä tuoksuineen, Björkbacka sanoi.
Verkkolehden kehittämiseen on paineita myös Nya Östiksessä.
Juhlavuotensa kunniaksi paikallislehti on painattanut pienen erän Otso-kissan kuvalla varustettuja T-paitoja, joita lukijat voivat myös ostaa. – Otso-kissa pakinoi lehtemme sivuilla kerran kuukaudessa kertoen elämästään Loviisan maaseudulla, Marit Björkbacka sanoi.
Marko Wahlström
Juhlavuonna satsauksia digitaalisuuteen
Nya Östis on uudistanut verkkosivunsa juhlavuoden kunniaksi. Verkkosivuille on tulossa myös tapahtumakalenteri.
– Tulemme ottamaan käyttöön ennen kesää palvelun, jossa lukija voi ostaa lukuoikeuden verkossa julkaistuihin yksittäisiin juttuihin. Näin lukijoiden ei välttämättä tarvitse tilata vain paperilehteä, Björkbacka jatkoi.
Vastauksena toivottuihin digiuudistuksiin Nya Östiksen voi jatkossa ostaa myös irtonumerona Lehtiluukku.fi-palvelusta.
Juhlavuoden syntymäpäivätilaisuuksia paikallislehti aikoo järjestää myös Loviisan kylissä.
– Todennäköisesti Pernajan Agricola-talossa ja Lapinjärven kirjastossa tulemme tarjoamaan kakkukahvit, Björkbacka kertoi.
– Meidän täytyy tehdä nyt töitä sen eteen, että meillä vaikkapa viidenkin vuoden kuluttua toimittajia, jotta voimme tarjota hyvää sisältöä, päätoimittaja Marit Björkbacka sanoi. Taustalla kuvaa lehden historian ensimmäinen päätoimittaja Carita Liljendahl,
Marko Wahlström
"Mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä"
Mikä on unelmasi päätoimittajana?
– Se, että meillä on elinvoimainen ja pidetty lehti kymmenenkin vuoden päästä. Että pystymme pitämään itsemme hengissä ja voimme olla relatiivinen tässä maailmassa, Björkbacka sanoi.
Hän katsoo tulevaisuutta hyvin maanläheisesti.
– Jos joitain kiinnostaa kirjoittaminen, niin he ovat tervetulleita. Vaikka nyt on hyvä tilanne, on tehtävä töitä, että vaikkapa viidenkin vuoden päästä meillä on toimittajia, jotta voimme tarjota lukijoille hyvän sisällön. Mitään ei saa ottaa itsestäänselvyytenä, vaan aina tuli keksiä jotain uutta, Björkbacka muistutti.
Hän myöntää olevansa enemmän realisti kuin haaveilija.
– Muistan, kun aloitin Postimäellä toiminnanjohtajana, ne (toimittajat) kysyivät minulta myös silloin, mikä on unelmani. Ei minulla ollut silloinkaan mitään unelmaa, vaan olin keskittynyt vain käytännön asioihin, Björkbacka naurahti.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot