Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Loviisassa Valkon satamassa järjestettiin maanantaina mielenilmaisu jätepaaleista aiheutuvia haju- ja kärpäshaittoja vastaan.
Mika Laine
LOVIISA, VALKO Jätteitä sisältävien muovipaalien kuljetus ja varastointi Loviisan satamassa on herättänyt runsaasti huolenaiheita ja kuumentanut asukkaiden tunteita Loviisassa jo pidempään.
Koska asialle ei ole tuntunut löytyvän ratkaisua, Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike järjesti yhdessä Valkon ja Köpbackan asukasyhdistysten kanssa mielenosoituksen Valkon sataman kupeessa viime maanantaina.
Rankkasateesta huolimatta noin satakunta asukasta ja muuta aktiivia kokoontui osoittamaan mieltään jätepaaleista aiheutuvia haju- ja kärpäshaittoja vastaan.
Loviisalaiset ovat huolissaan satamaan varastoitujen jätepaalien aiheuttamasta haju- ja kärpäsongelmasta.
Mika Laine
Muutama päivä ennen mielenosoitusta päivätyn (9.8.) tiedotteen mukaan satamassa ei olisi enää hajuhaittoja aiheuttavia paaleja.
– Satamassa ei ole enää erityistä hajuhaittaa aiheuttaneita paaleja. Loviisan Satama, satamaoperaattori ja lastintuojat ovat tehneet kaiken voitavansa, jotta vastaavaa ei enää tapahdu, tiedotteessa todetaan.
Ainakin mielenilmaisun aikana sataman alueella sieraimiin leijaili aika ajoin mädäntyneen jätteen haju.
– Tuohan on kuin avokaatopaikka. Siellä on linnut repimässä paaleja rikki, varapuheenjohtaja Sari Rahkonen Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeestä huudahti.
Jätepaalien käsittely on tuonut mukanaan myös pahan kärpäsongelman. Tilanne on asukkaiden mukaan pahentunut radikaalisti tänä kesänä erityisesti kärpästen osalta. Asukkaat ovat myös huolissaan siitä, että haitat ovat vahingollisia Loviisan maineelle.
– En voi olla valtuutettuna ylpeä siitä minkälaiseen jamaan Valko on mennyt. Toivon, että kaikki valtuutetut kolleegat ottavat asian vakavasti. Tämä ei ole pelkkä Valkon ongelma vaan koko Loviisan mainehaitta, Valkon kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja valtuutettu Teemu Peräkylä sanoi.
Puheenjohtajan mukaan kukaan valkolainen ei vastusta sataman toimintaa, kunhan se on ei aiheuta asuinhaittoja.
Valkon ja Köpbackan asukkaita on piinannut tuontijätteistä aiheutunut haju jo viime vuoden keväästä asti. Satama tiedotti jo 17.5.2023, että yhden laivan lasti sisälsi kiertotalouspaaleja, joista aiheutui ajoittain hajuhaittaa sataman lähiympäristöön. Lastin poiskuljetus satamasta oli tarkoitus priorisoida.
– Priorisoinnin ansiosta tavaraerän uskotaan lähteneen satamasta kokonaisuudessaan viikkoon 25 mennessä, tiedotteessa todettiin.
Käytännössä tämä tarkoitti, että haisevia jätteitä varastoitiin satamassa viime kesänä viitisen viikkoa.
Loviisan sataman mukaan paaleja normaalisti varastoidaan sekä satamakentällä että varastoissa, ja niiden varastointiaika riippuu toimitussopimuksista.
Vuonna 2023 sataman tavaraliikenteen kokonaistonnimäärä oli noin 950 000 tonnia. Määrä kasvoi edellisvuodesta 38 prosenttia. Sataman tiedotteen mukaan merkittävin syy kasvuun oli tuontienergiatuotteiden osuuden kasvu tavaraliikenteessä. Jätepaalit ovat lähtöisin useista Euroopan maista.
Sataman ympäristölupa sallii jätteistä mekaanisesti prosessoimalla tuotettujen jätepolttoaineiden lastaamisen ja varastoimisen 50 000 tonniin asti vuodessa. Ympäristöluvassa ei ole otettu huomioon hajuhaittoja.
– Kukaan valkolainen ei vastusta sataman toimintaa, kunhan se on ei aiheuta meille asuinhaittoja, Teemu Peräkylä, Valkon kyläyhdistyksen puheenjohtaja sanoi.
Mika Laine
Osa satamaan tuodusta jätteestä toimitetaan Vantaan Energialle poltettavaksi.
Vantaan Energian liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri oli saapunut paikalle seuramaan mielenosoitusta.
– Haluamme olla vastuullinen toimija ja sen takia olemme täällä tänään, Patomeri sanoi.
Hänen mukaansa Vantaan Energialla ei ole normaalisti tarvetta varastoida satamassa mitään.
– Laiva kun tulee satamaan, menee noin kolme päivää, kun se on tyhjä.
Sekä sataman että Loviisan kaupungin mukaan kuluvan kesän haju- ja kärpäsongelmat ovat johtuneet vastaavista syistä kuin viime vuonna eli jätepaalien liian pitkistä varastointiajoista sekä poikkeuksellisista koostumuksista.
Vantaan Energian liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri.
Mika Laine
Patomerikin myöntää, että viime aikoina Vantaan Energialle toimitettavia jätepaaleja on varastoitu sataman alueella muutamia viikkoja.
Loviisan sataman mukaan erässä oli kyse useammalla laivauksella tulleesta vanhasta RDF-polttoaineesta, joka sisälsi myös käsittelemätöntä ruokajätettä.
Asukkaat tivasivat Patomereltä paaleista, jotka ovat maanneet satama-alueella huomattavasti kauemmin.
– Ne eivät ole meidän paaleja, Patomeri vastasi.
Patomeri ei kuitenkaan halunnut nimetä yritystä kenen vastuulla kyseiset paalit ovat.
– Emme ole itsekkään tilanteeseen tällä hetkellä tyytyväisiä. Joko asiat saadaan täällä paremmalle mallille tai siirrämme tavaramme muualle, mutta se ei ratkaise teidän ongelmaa, koska me emme ole se joka varastoi satama-alueella.
Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen varapuheenjohtaja Sari Rahkonen ojensi kannanoton kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Anderssonille.
Mika Laine
Maanantain mielenilmaisun yhteydessä Loviisan kaupungin johdolle ojennettiin kannanotto.
Kirjelmässään yhdistys ehdottaa Loviisan ympäristömääräyksiin lisäpykälää, joka kieltäisi ulkomaisten sekatalousjätteiden tuonnin Loviisan merisatamiin niiden aiheuttamien haju- ja terveyshaittojen takia. Yhdistys ehdottaa myös, että jätteet kuljetetaan kontteihin pakattuna.
Yhdistys peräänkuuluttaa kaupunkia tekemään asiantuntijaselvityksiä kärpäsongelmasta sekä siitä, onko jätepaalikuljetus tuonut Suomeen uusia hyönteis- ja eläinlajeja.
Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen mukaan on myös välttämätöntä selvittää, sisältävätkö jätepaalit ympäristölle vaarallisia aineita, joiden maahantuonti Suomeen on kielletty ja jotka aiheuttavat Suomessa ympäristöongelmia. Asukkaat epäilevät, että osalle satamaan tuodulle jätteelle ei olisi tuontilupaa ja niille ei olisi jatkokäsittelypaikkaa.
– On selvää, että tämän tyyppistä haittaa ei tule kenenkään sietää, kannanoton vastaanottanut, Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson sanoi.
Loviisan kaupunki omistaa satamasta on 40 prosenttia. 60 prosentin osuus on Helsingin kaupungilla.
Samana iltana kokoontunut Loviisan kaupunginhallitus keskusteli ongelmista kokouksessaan. Kaupunki kertoi tiedotteessa tekevänsä kaikkensa Loviisan satamassa ilmenneiden hajuhaittojen ehkäisemiseksi.
– Kaupunki perehtyy huolellisesti kannanotossa esitettyihin ehdotuksiin. Esitämme hyvän ja jatkuvan vuoropuhelun ylläpitämistä kaupungin, sataman ja asukkaiden kesken esimerkiksi säännöllisten tapaamisten muodossa, Otto Andersson totesi tiedotteessa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot