Viikon kysymys
A-
A+
Kansanedustajat Otto Andersson (vas.), Heikki Vestman ja Antti Kaikkonen ovat ehdolla huhtikuun vaaleissa itäisellä Uudellamaalla.
Arkisto/Mika Laine, Marko Wahlström ja Keskusta
ITÄ-UUSIMAA Viime sunnuntain alue- ja kuntavaalien jännitysnäytelmästä valtakunnallisesti vastasi sosialidemokraattinen puolue, joka nousi vaalivoittajaksi molemmissa vaaleissa ohi Kokoomuksen, joka on pitänyt valtapuolueen asemaa vuodesta 2008 asti.
Punasinisen kaksikon jälkeen kannatukseltaan vaalien kolmanneksi suurin puolue on Keskusta. Valtakunnallisesti Vihreät on neljänneksi ja Vasemmistoliitto viidenneksi suurin puolue. Perussuomalaiset koki rökäletappion ja putosi kuudennelle sijalle.
Valtakunnallisesti peränpitäjiä ovat Ruotsalainen kansanpuolue ja Kristillisdemokraatit sekä muut pienpuolueet ja ryhmittymät.
Alue- ja kuntavaaleissa Suomen ruotsalainen kansanpuolue on suurin puolue Sipoossa, Porvoossa, Loviisassa ja Lapinjärvellä. Askolassa valtapuolue on Kokoomus, Myrskylässä ja Pukkilassa Keskusta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvassa Pornaisissa ykköspuolueen asema on Suomen Sosialidemokraattisella Puolueella.
RKP vahvisti valtapuolueen asemaansa
Valtakunnallinen asetelma heijastui myös paikallisesti, vaikkakin Itä-Uudellamaalla ruotsalainen kansanpuolue säilytti valtapuolueen asemansa niin Porvoossa, Loviisassa, Sipoossa kuin Lapinjärvellä.
Myrskylässä ja Pukkilassa Keskusta on ykköspuolue, Askolassa valtaa seuraavalla nelivuotiskaudella pitää Kokoomus.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvassa Pornaisissa sosialidemokraattinen puolue on valtapuolue.
Kansanedustaja Otto Andersson (oik.) oli sekä Loviisan kuntavaalien että Itä-Uudenmaan aluevaalin äänikuningas. Viime elokuussa hän viihtyi silloisen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (vas.) seurassa Fortumin ydinvoimalalla Loviisassa.
Arkisto/Marko Wahlström
Otto Andersson aluevaalin äänikuningas
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaalin voittaja on Suomen ruotsalainen kansanpuolue 20 paikalla. Puolue säilytti paikkalukunsa vuoden 2022 aluevaaleihin verrattuna. Vaalin ääniharava on Otto Andersson (r.) 2 802 äänellä.
Kokoomus säilytti aluevaalissa kakkospuolueen aseman ja paikkalukunsa (13). Myös sosialidemokraattinen puolue säilytti asemansa kolmantena ja paikkalukunsa (10).
Vihreä liitto sai aluevaltuustoon yhden lisäpaikan ja Keskusta kaksi lisäpaikkaa; molemmilla puolueilla on viisi paikkaa. Perussuomalaiset menettivät yhden paikan ja saivat kolme paikkaa. Vasemmistoliitto sai yhden lisäpaikan saaden kaksi paikkaa. Kristillisdemokraatit menettivät toisen paikkansa.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa on yhteensä 59 paikkaa. Julkkisehdokkaista valtuustoon valittiin ex-ammattinyrkkeilijä Robert Helenius (ps.) 160 äänellä.
Porvoossa äänikuningatar oli Mikaela Nylander (r.), joka sai kuntavaalissa 1 248 ääntä ja aluevaalissa 1 460 ääntä.
Arkisto/Itäväylä
Demarit nousi Porvoon toiseksi suurimmaksi
Porvoolaisittain kuntavaalien jännitysnäytelmä huipentui sosialidemokraattisen puolueen paluuseen perinteiselle paikalleen kaupunginvaltuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Puolue säilytti paikkalukunsa kymmenessä.
Kokoomus puolestaan menetti edellisistä (2021) vaaleista yhden paikan ja sai valtuustoon yhdeksän paikkaa. Ruotsalainen kansanpuolue vahvisti ykköspuolueen asemaa saaden yhdellä lisäpaikalla valtuustoon 16 paikkaa. Vaalin ääniharava on Mikaela Nylander (r.) 1 248 äänellä.
Vihreä liitto kasvatti paikkalukuaan yhdellä seitsemään, Keskusta kasvatti paikkalukuaan yhdellä kolmeen ja Vasemmistoliitto kasvatti paikkalukuaan yhdellä kolmeen.
Perussuomalaiset menetti kolme paikkaa ja jatkaa uudessa valtuustossa kahden hengen ryhmänä. Kristillisdemokraatit säilytti yhden paikkansa.
Porvoossa Kristillisdemokraatit ja Kokoomus olivat vaaliliitossa. Porvoon kaupunginvaltuustossa on 51 jäsentä. Julkkisehdokkaista valtuustoon valittiin entinen keskipitkien matkojen juoksija Sara Lappalainen (kok.) 286 äänellä.
Otto Andersson äänikuningas myös Loviisassa
Loviisalaisittain kuntavaalien voittaja on Suomen ruotsalainen kansanpuolue 15 paikalla; puolue vahvisti asemaansa saaden yhden lisäpaikan. Vaalin ääniharava on kansanedustaja Otto Andersson (r.) 1 209 äänellä.
Myös sosialidemokraattinen puolue vahvisti kakkospuolueen asemaa saaden yhdellä lisäpaikalla kahdeksan paikkaa. Kokoomus säilytti kuusi paikkaa. Keskusta menetti yhden paikan saaden kolme paikkaa, Vasemmistoliitto teki jytkyn nousemalla valtuustoon kahdella paikalla ja Vihreät ,menetti toisen paikkansa.
Loviisassa kaupunginvaltuustossa on 35 paikkaa.
Entinen puolustusministeri, Keskustan nykyinen puheenjohtaja Antti Kaikkonen nousi Sipoon kunnanvaltuustoon. Kuvassa hän puhuu asevelvollisille kutsunnoissa Porvoossa lokakuussa 2020.
Arkisto/Mika Laine
Antti Kaikkonen ja Robert Helenius Sipoon valtuustoon
Sipoolaisittain kuntavaalin voittaja on ruotsalainen kansanpuolue 14 paikalla; puolue säilytti paikkansa. Vaalin ääniharava on Heikki Vestman (kok.) 1 160 äänellä.
Kokoomus sai 12 paikkaa, mutta menetti yhden paikan. Sosialidemokraattinen puolue sai kaksi lisäpaikkaa saaden viisi paikkaa. Keskusta sai neljä lisäpaikkaa nousten demareiden kanssa yhtä suureksi ryhmäksi. Vihreä liitto säilytti neljä paikkaansa ja Perussuomalaiset sai kolme paikkaa menettämällä kaksi paikkaa.
Sipoossa valtuustossa on 43 jäsentä. Julkkisehdokkaista valtuustoon nousivat kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) 754 äänellä ja ex-ammattinyrkkeilijä Robert Helenius (ps.) 149 äänellä.
Kuntavaaleissa Askolan ääniharava oli viljelijä, metsätalousinsinööri Matti Jäppilä (ylh. vas.) 180 äänellä ja Pornaisissa lähihoitaja Johanna Tukiainen 162 äänellä sekä Lapinjärvellä toimitusjohtaja Kim Jordas (alh. vas.) 106 äänellä, Pukkilassa kahvilatyöntekijä Merja Ylipulli 101 äänellä ja Myrskylässä maanviljelijä Kristian Forsman 73 äänellä.
Kuvakollaasi/ehdokaskuvat
Pukkilassa demarit tekivät paluun valtuustoon
Askolassa kuntavaalin voittaja on Kokoomus 9 paikalla säilyttäen paikkansa. Vaalin ääniharava on Matti Jäppilä (ps.) 180 äänellä. Askolassa valtuustossa on 23 jäsentä, joka jakautuu seitsemälle puolueelle.
Lapinjärvellä kuntavaalin voittaja on ruotsalainen kansanpuolue yhdeksällä paikalla saaden yhden lisäpaikan. Vaalin ääniharava on Kim Jordas (r.) 106 äänellä. Lapinjärvellä valtuustossa on 21 jäsentä ja viisi puoluetta.
Myrskylässä kuntavaalin voittaja on Keskusta (34,7 prosenttia) ja Kokoomus (30,5 prosenttia viidellä paikalla; Keskusta menetti yhden paikan ja Kokoomus sai yhden paikan lisää. Vaalin ääniharava on Kristian Forsman (kesk.) 73 äänellä. Myrskylässä valtuustossa on 15 jäsentä ja viisi puoluetta.
Pornaisissa kuntavaalin voittaja on sosialidemokraattinen puolue yhdeksällä paikalla saaden kaksi lisäpaikkaa. Vaalin ääniharava on Johanna Tukiainen (kesk.) 162 äänellä. Pornaisissa valtuustossa on 27 jäsentä ja viisi puoluetta.
Pukkilassa kuntavaalin voittaja on Keskusta seitsemällä paikalla säilyttäen paikkalukunsa. Kokoomus säilytti viisi paikkaansa ja sosiaalidemokraattinen puolue palasi valtuustoon yhdellä paikalla. Vaalin ääniharava on Merja Ylipulli (sd.) 101 äänellä. Pukkilassa valtuustossa on 13 jäsentä ja kolme puoluetta.
Kansanedustaja Heikki Vestman (vas.) on Sipoon äänikuningas. Kuvassa myös Kokoomuksen pääministeri Petteri Orpo vierailulla Porvoossa huhtikuussa 2024.
Arkisto/Marko Wahlström
Sipoolaiset äänestivät vilkkaimmin kuntavaaleissa
Kuntavaalien äänestysaktiivisuus koko maassa oli 54,2 prosenttia eli vaaleissa äänesti 2 456 281 henkilöä.
Itäisellä Uudellamaalla aktiivisimmin äänestivät sipoolaiset, jossa 59,6 prosenttia kaikista äänioikeutetuista (10 719 henkilöä) kävi äänestämässä.
Askolassa 51,8 (1.924), Lapinjärvellä 52,3 prosenttia (1 062), Loviisassa 54,2 prosenttia (6 536), Myrskylässä 53,7 prosenttia (754), Pornaisissa 57,6 prosenttia (2 237), Porvoossa 55,8 prosenttia (22 963) ja Pukkilassa 50,9 prosenttia (737) kaikista äänioikeutetuista äänesti.
Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Myrskylässä, Pornaisissa ja Sipoossa äänestäjät olivat vaalipäivänä sunnuntaina liikkeellä aktiivisemmin kuin ennakkoäänestyspäivinä.
Porvoolaiset ja pukkilalaiset puolestaan äänestivät vilkkaimmin ennakkoon.
Pukkilassa äänestettiin laiskimmin aluevaalissa
Aluevaalien äänestysaktiivisuus koko maassa oli 51,7 prosenttia eli vaaleissa äänesti 2 053 028 henkilöä.
Itäisellä Uudellamaalla aktiivisimmin äänestivät sipoolaiset, jossa 58,5 prosenttia kaikista äänioikeutetuista (10 527 henkilöä) kävi äänestämässä.
Askolassa 50,6 prosenttia (1 878), Lapinjärvellä 50,6 prosenttia (1 878), Loviisassa 53,6 prosenttia (6 459), Myrskylässä 51,0 prosenttia (716), Pornaisissa 54,1 prosenttia (2 101), Porvoossa 54,3 prosenttia (22 373) ja Pukkilassa 49,0 prosenttia (709) kävi äänestämässä.
Äänestysaktiivisuus noudatti aluevaalissa samaa kaavaa kuin kuntavaalissa; porvoolaiset ja pukkilalaiset äänestivät vilkkaimmin ennakkoon.
Alue- ja kuntavaalien äänten tarkastuslaskenta tapahtuu maanantaina 14.4. Vaalien vahvistetut tulokset saadaan keskiviikkona 16.4. Vaaleissa valittujen aluevaltuustojen ja kuntien valtuustojen toimikausi alkaa 1.6.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot