Viikon kysymys
A-
A+
Historiallinen kartano on myös Creutzien suvun koti
Mika Laine
LOVIISA, MALMGÅRD Kun Malmgårdin kartanon luomuviljelijä, kreivi Henrik Creutz astui aamulla kartanon suureen saliin, hän huomasi, että Selma oli taas yön aikana käynyt temppuilemassa. Suuret tuolit pyöreän pöydän ympärillä oli käännetty ihan väärään suuntaan. Ehkä Selmalla oli ollut omat yölliset munkkikestitkin, sillä tarkkaan katsottuna pöydän pinnalla oli pienenpieniä sokerimurusia. Onneksi Selma on kiltti, vaikka välillä se innostuukin siirtelemään tavaroita.
Malmgårdin kartanossa kuvattiin keväällä Maajussille morsian -ohjelmaa.
Mika Laine
Eteisestä pääsee suoraan suureen saliin.
Mika Laine
Jokaisessa arvokkaassa kartanossa on toki oma kotikummituksensa, Malmgårdissa siis Selma. Kääntyville tuoleille tai sokerimuruille voi olla myös luonnollinen selitys. Malmgård edustaa häikäisevän upeaa kartanomiljöötä ja on kiinnostava vierailukohde, mutta se on myös Creutzien koti. Yksi Suomen suurimmista yksityiskodeista on…suuri.
– Sanotaan, että meillä on huoneita yhtä paljon kuin on viikkoja vuodessa ja ikkunoita yhtä monta kuin on vuodessa päiviä, Creutz vastaa neliökyselyihin.
Kirjastossa on historian havinaa.
Mika Laine
Avarat käytävät kylpevät valossa.
Mika Laine
Jo saapuminen Malmgårdin uusrenessanssilinnaan kirvoittaa ihastuksen huokauksia. Pitkä, ikivanhojen tammien reunustama tie halkoo maalaismaisemaa, kunnes linnan rautaportit tulevat vastaan. Pihalla on valtava suihkulähde, ja vieraat otetaan vastaan punaista mattoa pitkin. Malmgård on ollut Creutzien suvun omistuksessa kaikkiaan 400 vuotta, ja Henrik Creutz edustaa 13:tta omistajasukupolvea. Creutzin vanhemmat, Kristina ja Johan Creutz asuvat myös yhä Malmgårdissa. Ymmärtävätkö ne tuhannet ihmiset, jotka tulevat tutustumaan historialliseen kartanoon ja kartanomiljööseen, että täällä myös asutaan?
– Esittelykierros kartanossa on rajattu, ja kyllä ihmiset ihan hyvin ymmärtävät sen. Perheen kesken ollessamme otamme pois opastetun kulkuväylän nauhat, Creutz sanoo.
Näin nukuttiin entisaikaan kartanossa.
Mika Laine
Henrik Creutz esittelee vanhaa työvuorolistaa kirjastossa.
Mika Laine
Henrik Creutzista on hauskaa kertoa tarinoita kartanon historiasta.
Mika Laine
Jo 1800-luvulla muurarin ammatti oli arvossaan. Se käy ilmi, kun Creutz näyttää kirjastohuoneessa entisajan päivätyölistoja. Muurari ansaitsi viisi markkaa viikossa, ja jossain vaiheessa linnan rakentamista muurareille myönnettiin 10 pennin palkankorotuskin. Kaikki työpäivät on merkitty siististi listoihin, ja niistä käy ilmi, että välillä työntekijät pitivät myös vapaapäiviä. Nykyinen kartano rakennettiin, kun alkuperäinen tuhoutui tulipalossa. Tiilet saatiin omasta tiilitehtaasta.
– Virallisten tietojen mukaan tämä linna rakennettiin kolmessa vuodessa vuosien 1882 ja 1885 välillä, mutta kyllä rakentamiseen meni todellisuudessa pitempään. Sisään päästiin muuttamaan vuonna 1889, Creutz kertoo.
Ja kertoo hän paljon muutakin. Creutz on luonnollisesti kasvanut kartanon historian keskellä, vaikka hän onkin asunut myös pitkään ulkomailla sekä opiskellut sosiologiaa ja valtiotieteitä Turussa. Creutzin isä kreivi Johan Creutz pitää yhä välillä poikansa tapaan opastettuja kierroksia linnassa. Taulut, patsaat ja muu esineistö alkavat elää kuuntelijan silmissä, kun kiinnostavat tarinat seuraavat toisiaan. Henrik Creutzin ollessa nuorempi, isä pyysi häntä kuuntelemaan opastuskierroksiaan.
– Eihän se silloin kiinnostanut, mutta nykyään minusta on erittäin mukavaa tehdä opastettuja kierroksia. Ne ovat aina interaktiivisia, ja kävijöillä saattaa olla omakohtaisia yhteyksiä kartanoon. Kysyn mielelläni vierailta myös heidän taustoistaan.
Mitä sitten suurta, upeaa kartanorakennusta ihmettelemään tulleet matkailijat kysyvät?
– Ihan konkreettisia asioita, kuten lämmitykseen liittyviä. Usein kaukaa ulkomailta tulleet tuntevat ihmeen hyvin Suomen historiaa, ja täällä asiat sitten konkretisoituvat heille. Olen erittäin kiitollinen siitä, että me itäuusmaalaiset pidämme yhtä matkailumarkkinoinnissa. Siitä hyötyvät lopulta kaikki. Eivätkä matkailijat tunne kuntien rajoja. Visit Kotka-Hamina-markkinointi on toiminut loistavasti, Creutz painottaa.
Luomutuotteet ovat esillä näteissä pusseissa.
Mika Laine
Luomupuodin sisustukseen on panostettu.
Mika Laine
Kesä saa tietenkin ihmeitä aikaan suuren kartanon mailla ja rakennuksissa. Talvellakin puoti ja sen yhteydessä sijaitseva oma olutpanimo ja panimoravintola ovat auki, mutta toki silloin on hiljaisempaa.
– Kiihkeä kesäkausi alkaa nykyään jo toukokuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Sesonki on pidentynyt viime vuosina, Creutz kertoo.
Sitten hän kertoo uutisen. Malmgård on uranuurtaja luomuviljelyssä, ja tänä vuonna kartano voi juhlia 30-vuotisjuhlavuottaan luomuviljelytilana. On yksijyvävehnää, emmeriä ja spelttiä sekä lähituottajien tuotteita. Puodin suosikkituote on kuulema terveellinen kaurahiutale. Uutuutena on oluen ja siiderin kylkeen saatu omista omenoista valmistettu omenaviini.
Uutuusviiniä tehdään omista omenoista.
Mika Laine
Luomupastaa tarjolla Malmgårdin kartanon puodissa.
Mika Laine
– Olen itse ollut toiminnassa mukana vain luomuaikaan. Olen oppinut valtavasti isältäni sekä äidiltäni, joka on tutkinut paljon muinaisviljalajeja. Nykyään osaan lukea ympäröivää luontoa ja tarkkailla säätä. Tiedän, milloin pellolle voi mennä traktorilla. Luonnon kanssa ei voi kiirehtiä, Creutz painottaa.
Vaikka hän on luonteeltaan sosiaalinen, hän rakastaa myös yksinäistä työtä pelloilla. Creutz nousee aamuvarhaisella traktorin kyytiin ja laittaa radion päälle. Äkkiä voi hurahtaa kymmenenkin tuntia viljelijän töissä.
– Kun radio-ohjelma tulee uusintana, huomaan, että normipäivä on jo kulunut. Peltotöissä kuuntelen mielelläni myös Aviciin musiikkia, Creutz kertoo.
Jos näette Malmgårdin tai Myrskylän suunnilla miehen juoksevan, Creutz se siinä viilettää. Matkaa kertyy kymmenisen kilometriä. Tavoite on 100 kilometriä kuukaudessa.
– Silloin en kuuntele musiikkia. Juokseminen on minun tapani rentoutua, Creutz hymyilee.
REIJA KOKKOLA
Mika Laine
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot