Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Veera Hurskainen sammuttaa palavaa nukkea.
PORVOO NouHätä!-kampanja on valtakunnallinen pelastustaitokampanja, jolla pyritään tavoittamaan mahdollisimman moni kahdeksasluokkalainen. Kampanja toteutetaan yhteistyössä koulujen ja pelastuslaitosten kanssa ja se järjestetään syyskuussa jo 29.kertaa. Kaiken kaikkiaan turvallisuusopetusta on saanut jo 900 000 suomalaista nuorta vuosien kuluessa.
– Nuoret saavat kampanjassa oppeja, jotka parantavat arjen turvallisuutta ja voivat jopa pelastaa oman tai kaverin hengen. Ei ole pikkujuttu, että vajaa miljoona suomalaista on saanut turvallisuusoppia koulun kautta, SPEKin kampanjakoordinaattori Tomi Sirkiä sanoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedotteessa.
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on yksi kuudesta pelastuslaitoksesta, joka sai alueensa kaikki koulut mukaan NouHätä!-kampanjaan. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö palkitsi 28. elokuuta kaikki kuusi pelastuslaitosta ajankohtaispäivillä.
– Koulutamme kaikki alueen kahdeksasluokkalaiset riippumatta siitä, osallistuuko koulu NouHätä!-kampanjaan, kertoo paloinsinööri Timo Kouki Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedotteessa.
Kampanjalla pyritään antamaan nuorille mahdollisimman ajantasaista turvallisuuskoulutusta. Tavoitteena on, että nuoret pystyvät ennakoimaan ja ehkäisemään vaaratilanteita ja toimimaan onnettomuustilanteissa oikein.
– Pyrimme käyttämään opetuksessa kaikista tuoreinta tietoa pelastusalalta ja ottamaan mukaan trendaavia aiheita, kuten vaikka akkupalot. Kahdeksasluokkalaiset ovat ikäryhmä, joka vielä ottaa vastaan ohjeita ja neuvoja, Kouki toteaa tiedotteessa.
Meri Mäki-Tulokas sammuttaa liekkejä.
Linnajoen koulun Katja Ulmanen toimii luokanvalvojana 8. luokalle ja on osallistunut NouHätä!-kampanjaan vuodesta 2003 lähtien. NouHätä!-kampanja on osa terveystiedon kokonaisuutta ja näillä näkymin Pelastuslaitoksen luento on ensi vuoden tammikuun aikana.
– Kampanjan avulla opitaan, mitä tietoja ja taitoja onnettomuustilanteessa tarvitaan. Tietoa saadaan ensiaputilanteista, mitä tehdään, kun joku loukkaantuu ja miten hälytän apua. Miten toimitaan onnettomuustilanteissa tai tulipalotilanteissa ja miten varmistan kodin turvallisuuden, kertoo Ulmanen.
Ulmasen mielestä kampanja on äärimmäisen hyvä asia.
– Jos ei näistä asioista puhuta, niin ei näistä asioista tiedä eikä opi näitä taitoja.
Oppilailla on mahdollisuus osallistua kilpailuun, joka järjestetään seuraavan kerran ensi vuoden tammikuussa. Kilpailuun haluavat muodostavat kolmen hengen joukkueen, joka osallistuu ensin koulun karsintaan. Tämän jälkeen siirrytään karsintaan Porvoon alueella ja lopulta kisataan loppukilpailupaikasta Itä-Uudenmaan alueella. Viime vuonna Linnajoen koulusta oli joukkue mukana loppukilpailussa, mikä on hieno saavutus.
Ursula Koivuneva elvyttää nukkea.
Tytöt ovat Kuopion palo- ja pelastusopistolla.
Kampanjan vaikutuksesta oppilaiden tiedot ja valmius toimia onnettomuustilanteissa on parantunut. Ilman kampanjaa kynnys toimia on paljon korkeampi.
– Vähintä mitä oppilas voi onnettomuustilanteessa tehdä on soittaa 112. Jos ei muuta pysty tekemään, niin ainakin sen jokainen osaa tehdä, sanoo Ulmanen.
Kampanjan materiaalit ovat kehittyneet vuosien varrella ja pelit ja videot ovat tulleet mukaan. Näin kampanja pyrkii pysymään ajan hermolla ja kiinnostamaan nuoria.
– Oppilaat ovat lähteneet innoissaan mukaan kampanjaan ja varsinkin ne, jotka haluavat panostaa ja lähteä kilpailemaan. Negatiivista palautetta ei ole oppilailta tullut ja oppilaat ymmärtävät, miksi näistä asioista puhutaan ja miksi näitä käydään läpi, kertoo Ulmanen.
TARJA HONKKILA
tarja.honkkila@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot