Viikon kysymys
A-
A+
Sirja Pohjanheimo-Vikla (vas.), Marko Putkonen ja Johanna Nurmimaa-Veromaa ovat kokeneita oopperalaulajia. Ystävysten tiet Porvoon Teatterissa kohtasivat Viulunsoittaja katolla -musikaalissa vuonna 2011. Tuovi Putkonen (oik.) ohjaa kolmikkoa vankalla teatterikokemuksellaan.
Marko Wahlström
PORVOO, ILOLA Porvoon Teatterin musikaalikimara "Mamma Mia ja muita muikeita musikaaleja" tarjoaa Postimäellä Ilolassa viihdettä ammattitaidolla ja täydellä sydämellä.
– Päädyimme musikaalikimaraan, kun mietimme mitä tehdään sekä ketä voisi kiinnostaa olla mukana niin omasta halustaan kuin tarpeestaan esiintyä, ohjaaja Tuovi Putkonen sanoo.
Lavalla loistavat Johanna Nurmimaa-Veromaa, Sirja Pohjanheimo-Vikla ja Marko Putkonen, joilla kaikilla on oopperalaulajan koulutus sekä laaja kokemus musikaaleista ja näytelmistä.
Lisäksi lavalle marssivat näyttelijä–klovni Thomas Pryke, näyttelijä–pianisti–puvustaja Soila Tikkanen ja näyttelijä Janne Keskikallio, joka esittää muun muassa teatteriseurueen tirehtööriä ja teatterilaivan kapteenia.
Harmonikkamestari Ari Suomelan kanssa soittaa ja laulaa koloratuurisopraano-Sirjan tytär, lukiolainen ja klarinetisti Siru Vikla, joka oli mukana jo näytelmässä "Kerro minulle Zorbas".
Musikaalikimaran visuaalisen ilmeen luo Emilia Lehikoinen.
Varapuheenjohtaja innostui The Show Boat -musikaalista
Idea musikaalikimarasta syntyi, kun Porvoon Teatterin varapuheenjohtaja, sopraano ja pianisti Sirja Pohjanheimo-Vikla alkoi hyräillä musikaaleja hallituksen kokouksessa.
– Muistelen innostuneeni "Teatterilaiva eli The Show Boat" -musikaalin tekemisestä Porvoon Kulttuurilaivalla, mutta se olisi tullut esitysoikeuksien osalta liian kalliiksi, hän hymähtää.
Pohjanheimo-Vikla taipui ideaan, että teatteriyhdistys tekee produktion, joka koostuu useista musikaaleista.
Hän oli ensimmäisen kerran mukaan Porvoon Teatterin Viulunsoittaja katolla -musikaalissa. Viimeksi hänet on nähty porvoolaisteatterin näytelmässä "Kerro minulle Zorbas", joka esitettiin kahtena kesänä. Hän on toiminut viisi vuotta pianonsoitonopettajana Porvoonseudun musiikkiopistossa.
– Laulua opiskelin päätoimisesti Sveitsissä Zürichin musiikkikorkeakoulussa ja Bielin musiikkistudiossa vuosina 1998–2002, hän kertoo.
Johanna Nurmimaa: "Sydämen asiani ovat olleet aina musikaalit"
Suurelle yleisölle Salatut elämät -sarjasta tunnetuksi tullut näyttelijä–laulaja Johanna Nurmimaa-Veromaa on opiskellut Sibelius-Akatemian vuosina 1981–1988 muun muassa oopperalaulua.
– Kun Marko (Putkonen) soitti eräänä iltana, vastasin myöntävästi ennen kuin hän ehti lausettaan loppuun. Vaikka minulla on ooppera-, operetti- ja puheteatteritausta, sydämen asia ovat olleet aina musikaalit, joita olen tehnyt eniten elämässäni, hän perustelee.
Äänialaltaan hän on sopraano, joka on esiintynyt Seinäjoen, Jyväskylän ja Oulun kaupunginteatterien lisäksi Savonlinnan ja Ilmajoen oopperajuhlilla sekä monien oopperayhdistysten tuotannoissa. Merkittäviä rooleja ovat olleet "Sound of Musicin" Maria, "West Side Storyn" Maria ja Annie Mestariampujan nimirooli.
– Edesmennyt Tamara Lund (1941–2005) otti minut siipiensä suojaan asuessani hänen luonaan Düsseldorfissa ja Münchenissä, Nurmimaa-Veromaa kiittää.
Viulunsoittaja katolla -musikaalissa hän on esiintynyt Suomen Kansallisoopperassa ja Porvoon kesäteatterissa vuonna 2011. Kesällä 2022 hän lauloi Kerro minulle Zorbas -musikaalissa Postimäellä.
Harvinainen matala basso avasi Marko Putkoselle oopperauran
Tarinan on käsikirjoittanut, sanoittanut ja sovittanut oopperalaulaja–kirjailija Marko Putkonen, joka tuli laajalle yleisölle tunnetuksi maamme ensimmäisen mustalaismusiikkiin erikoistuneen Hortto Kaalo -yhtyeen bassolaulajana, kitaristina ja laulujen tekijänä.
Äänialaltaan Putkonen edustaa Euroopassa harvinaista matalaa bassoa. Hän opiskeli laulua Jorma Hynnisen johdolla ja debytoi Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 1982. Hän opiskeli Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa vuosina 1982–1983 vieraillen Suomen Kansallisoopperassa sekä opiskeli Zürichin Kansainvälisessä Oopperastudiossa ja musiikkikorkeakoulussa vuosina 1984–1986. Oopperaurallaan noin 50 roolia laulanut mies kiinnitettiin Kansallisoopperaan vuonna 1986.
Käsikirjoituksia hän on kirjoittanut radion, television ja teatterin tarpeisiin 20-vuotiaasta saakka. Laulutekstikoulutuksen hän sai äänilevytuottaja, säveltäjä, kapellimestari ja sovittaja Jaakko Salolta (1930–2002).
Ennen musikaalikimaran käsikirjoittamista Marko Putkonen kuunteli viikkokausia sekä itselleen tuttuja että tuntemattomia musikaaleja.
– Punaisena lankana tarinassa on se, että teatteriseurue etsii ryhmälle sopivaa teosta. Valinta on vaikea, koska maailma on pullollaan musikaalimusiikkia parhaiden tekijöiden luomina, hän raottaa juoniesirippua. Seurasin pitkälti sitä kulkua, mitä meidän ryhmälle tapahtui.
Postimäellä kuullaan 35 sävelmää noin 10 musikaalista
Musikaaleja pyöritetään tällä hetkellä teattereissa ehkä enemmän kuin koskaan.
– Rakastan musikaaleja, joka on täysin oma maailmansa. Siinä missä operetit ovat täyttä romantiikkaa ja oopperat draamaa, musikaaleissa vakavatkin asiat niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla ovat kevyttä ja "valmiiksi purtua", Marko Putkonen sanoo.
Postimäellä kuullaan 35 sävelmää noin kymmenestä eri musikaalista. Joukossa ovat muun muassa kappaleet "Mamma Miasta", "Catsiin", "Wonderful Towniin" ja "My Fair Ladyyn" sekä "Viulunsoittajaan katolla" ja ikisuosittuun "Teatterilaiva eli Show Boat". Välillä poiketaan musikaalissa "Pirates on Penzance", ja välillä huudetaan "Seis maailma, tahdon ulos!" ja viivähdetään "Porgy ja Bessin" tunnelmissa.
Itäisen Uudenmaan teatterikentällä harvinaisena musikaalinumerona Postimäellä kuullaan Gioachino Rossinin kissaduetto.
– Kun ajatellaan tätä maailmantilannetta ja -aikaa, musikaali on se, jota ihmiset nyt tarvitsevat, koska siinä on iloa, toivoa ja kosketuspintaa, Johanna Nurmimaa-Veromaa sanoo.
"Olemme aina pyrkineet mahdollisimman korkeaan laatuun"
Esityksen ohjaaja Tuovi Putkosella on pitkä kokemus musikaaleista, kuten "Viulunsoittaja katolla", "Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen", "Kerro minulle Zorbas" ja "Jokainen ihminen on laulun arvoinen".
– Musikaalien teemana on usein rakkaus ja ihmisten väliset suhteet, hän sanoo.
Porvoon Teatteri on tuottanut historiansa aikana kuutisen musikaalia sekä koko joukon musiikkinäytelmiä ja varietee-esityksiä.
– Musiikki on ollut vahvasti mukana tuotannoissamme, Tuovi Putkonen kertoo.
Porvoon Teatterin historia alkoi "Siltatuvan krouvista keisarin kalaaseihin -näytelmällä kesällä 1996. Teatterin toimintaa ja ensimmäisen näytelmän valmistelua aloitettiin edellisvuoden puolella.
– Olemme kaikissa produktioissamme pyrkineet mahdollisimman korkeaan laatuun, jotta paikalle tuleva yleisö saa elämyksiä ja kokee, että kannatti käydä katsomassa, Porvoon Teatteri ry:n hallituksen puheenjohtaja Tuovi Putkonen sanoo.
– Oman jaksamisenkin kannalta on tärkeää, että on olemassa uusia tavoitteita, joka antaa tekemiselle puhtia. Ennen korona-aikaa saimme varsin tasaisen hyvät katsojamäärät, mutta nyt olemme joutuneet rakentamaan kaiken uudelleen, Marko Putkonen jatkaa.
Porvoon Teatteri toimii Porvoon kaupungin kulttuuri- ja ilmastokumppanina.
– Sitä jaksaa, mikä on sydäntä lähellä, Putkoset korostavat tehtävästään paikallisten kulttuurielämyksien mahdollistajana.
Porvoon Teatteri marssittaa oopperatähdet ja musikaalisikermän Postimäen areenateatterin lavalle. Teatteriyhdistys valmistautuu myös ensi vuoden 30-vuotisjuhlavuoteensa. –marko
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot