Viikon kysymys
A-
A+
On nuoria, joilta puuttuu oppimishalua, ja yli 50-vuotiaita, jotka ovat hyvin uteliaita ja aktiivisia. Motivaatio oppia uutta ei ole iästä kiinni, Porvoon kaupungin henkilöstöyksikön rekrytointiasiantuntija Annika Palmgren sanoo.
Merja Forsman
PORVOO Anonyymi rekrytointi on yleistynyt, ja sen arvioidaan lisäävän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Porvoossakin on otettu askeleita kohti anonymiteettiä.
– Vuoden vaihteesta lähtien emme ole kysyneet ikää työpaikkahakemuslomakkeissa. Sukupuolta emme myöskään tiedustele, sanoo Porvoon kaupungin henkilöstöyksikön rekrytointiasiantuntija Annika Palmgren.
Ikää ei kuitenkaan voi jättää ihan kokonaan kysymättä, sillä nuorten kesärekrytoinneissa alaikäraja on 15 vuotta.
Täysin anonyymiin rekrytointiin kaupunki ei ole muutenkaan lähtenyt.
– Päätimme sen pitkän harkinnan jälkeen. Ihmisen ikä, sukupuoli ja muut ominaisuudet paljastuvat joka tapauksessa siinä vaiheessa, kun henkilö tulee haastatteluun, ja avoimessakin hakemuksessa näitä asioita voi osoittaa monella eri tavalla, Palmgren sanoo.
Usein hakija tuo myös jo hakemustekstissään esille henkilökohtaisia tietojaan. Hakemuksesta voi esimerkiksi käydä ilmi ihmisen ylioppilaaksi kirjoittamisen vuosi.
– Emme halua, että anonymiteetti on niin sanotusti päälle liimattua, sillä se ei kuitenkaan voi koskaan täysin toteutua rekrytoinnissa, Palmgren tiivistää.
Annika Palmgren toimii Porvoon kaupungin henkilöstöyksikön rekrytointiasiantuntijana.
Merja Forsman
Osaaminen ja pätevyys tärkeämpää
Täyden anonymiteetin sijaan Porvoossa halutaan keskittyä oikeanlaisen osaamisen löytämiseen ja moninaisuuden edistämiseen.
– Rekrytoinnit toteutetaan tasapuolisesti osaamisen ja pätevyyden perustella. Henkilön on sovelluttava työtehtävään ja tiimiin. Etsimme työyhteisöön puuttuvaa palaa, emmekä syrji puoleen tai toiseen. Rekrytoinnissa meille on tärkeää se, että hakija on motivoitunut oppimaan, Palmgren sanoo.
Tärkeintä on saada työyhteisöstä toimiva kokonaisuus. Rekrytointi onkin monimuotoinen prosessi, jossa punnitaan muun muassa sitä, mihin suuntaan organisaatiossa halutaan tulevaisuudessa mennä, millaista osaamista sieltä vielä puuttuu ja millainen henkilö sopii tiimiin.
– On poikkeuksellista, että hakija osaisi täysin sen tehtävän, jota hakee. Siksi on erittäin tärkeää, että hakijalla on motivaatio kehittyä, oppia uutta ja kouluttautua, mikä ei ole iästä, sukupuolesta tai kansalaisuudesta kiinni. Palmgren toteaa.
Palmgrenilla itsellään on omakohtaista kokemusta asiasta, sillä hän opiskeli nelikymppisenä uutta alaa ja päätyi sitä kautta uuteen työtehtävään Porvoon kaupungin rekrytointiasiantuntijaksi.
Anne Wetterstrandin mukaan moninaisuus lisää luovuutta ja tuottavuutta työpaikoilla.
Niko Laurila
Kaupunki haluaa edistää moninaisuutta
Porvoon kaupunki haluaa edistää moninaisuutta rekrytoinneissaan. Porvoon työllisyysalueen palvelupäällikkö Anne Wetterstrandin mukaan moninaisuus on paitsi rikkaus myös ihan arkipäivää porvoolaisissa työyhteisöissä.
Monimuotoisuudessa on kyse iän, sukupuolen ja ihon värin lisäksi esimerkiksi perhetilanteesta, vammaisuudesta, uskonnosta, vakaumuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja koulutuksesta.
– Hyvässä työyhteisössä on monimuotoisesti erilaisia ihmisiä, jotka täydentävät toisiaan. Vääränlainen rekrytointi – esimerkiksi se, että kaikki tiimissä ovat hyvin samanlaisia – voi estää onnistumisen. Hopeasijalle päässyt ei ole usein huonompi hakija, vaan kyse on osittain onnenkaupasta tai tiimiin soveltuvuudesta, Wetterstrand kertoo.
Hänen mukaansa moninaisuus lisää luovuutta ja tuottavuutta, mutta on tärkeää myös muun muassa asiakaspalvelulle. Erilaisista taustoista tulevat henkilöt ymmärtävät laajemmin asiakkaiden tarpeita.
– Monimuotoinen työyhteisö auttaa meitä saavuttamaan parempia tuloksia yhdessä. Nämä sanat voit lukea jokaisesta työpaikkailmoituksestammekin, Palmgren toteaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot