Viikon kysymys
A-
A+
PORVOO, SUOMENKYLÄ Suomenkylän ytimestä, hiekkaharjanteen päältä näkee kauas. Katse siirtyy rinnettä alas, jossa virtaa Porvoonjoki.
Ylhäällä mäen päällä on keltainen mansardikattoinen omakotitalo, jonka ympärillä levittäytyy 2,1 hehtaarin kokoinen tontti. Monet kyläläiset tietävät, että tila on nimeltään Humlegård.
Paikalla on oma mielenkiintoinen historiansa, mikä käy ilmi tilan entisten pitämästä puutarhakalenterista. Humlegård on toiminut muun muassa perunaerän koetilana.
"Maria on kaiken alku ja juuri"
Nyt tilalla on alkamassa uusi aika, ja osan laajasta puutarhamaasta valtaavat kukkien kasvatuslaatikot. Iso multakeko ja hevosenlantakasa odottavat pääsyä lavakauluslaatikoihin.
Porvoolainen Carolina "Cia" Blom ja loviisalainen Maria Bergholm ovat perustaneet yhteisyrityksen, joka ryhtyy jalostamaan ja kasvattamaan muun muassa daalioita.
– Oikeastaan Maria on kaiken alku ja juuri, Cia naurahtaa ja katsoo ystäväänsä.
– Odotamme innolla kevättä, ja toivomme, että tulee kasvun kannalta hyvä kesä, Maria Bergholm ja Carolina Blom tuumaavat.
Marko Wahlström
"Haluamme jakaa tietoamme eteenpäin"
Liljendalin Sävträskissä yli 20 vuotta asunut Maria Bergholm on harrastanut pitkään kukkia ja niiden jalostusta.
– Olen aina haaveillut, että saisin tehdä hommia kukkien parissa. Minulla ehti olla oma pieni yritys, Liljendalin Kukka, ja myin omalta pihalta taimia ja kukkakimppuja.
Bergholm mietti pitkään, mistä löytäisi yhtiökumppanin.
– Yhteinen tuttavamme mainitsi Ciasta, jonka kanssa olemme olleet työkavereita hammaslääkäriasemalla Porvoossa. Olemme samanhenkisiä, meillä on samanlainen työmoraali ja olemme yhtä tiedonhaluisia.
Molemmat tekevät vielä toistaiseksi palkkatyötä.
– Yhdistimme harrastukset, unelmat, tavoitteet ja molempien vahvuudet yhdeksi, Blom sanoo.
– Toivomme, että tämä pysyy hauskana ja mielenkiintoisena harrastuksena niin, että nautimme kukista. Haluamme jakaa sitä eteenpäin, koska kukat tuovat niin paljon iloa ihmisille, Bergholm jatkaa.
"Puutarhanhoidossa kukaan ei ole ikinä täydellinen"
Ystävykset haluavat myös innostaa sellaisia, jotka eivät ole aiemmin kasvattaneet esimerkiksi daalioita.
– Meiltä saa aina kysyä neuvoja. Itse ainakin kokeilen kotona kaikenlaista perusohjeita sivuten. Haluamme avoimesti kertoa myös epäonnistumista, Bergholm sanoo.
Hänen mukaan esimerkiksi daalian kasvatus on loppujen lopuksi aika yksinkertaista, mutta siinä tehdään perusvirheitä.
– Suurin osa epäonnistumista johtuu siitä, että daalioita kastellaan liikaa, jolloin mukula mätänee, Bergholm jatkaa.
Kukkien kasvatus ei ole vain kauniita kukkia ja kauniita valokuvia.
– Joskus sataa ja on kurja tehdä töitä sekä joskus kukat menevät pilalle. Puutarhanhoidossa kukaan ei ole ikinä täydellinen, sillä jokaisessa pihassa on erilainen mikroilmasto ja eri maalajikkeita sekä jokainen hoitaa eri tavalla kasveja, Bergholm sanoo.
Kaikki alkoi viime syksyn tekstiviestistä
Porvoon Hamarissa syntynyt Bergholm lähetti alkusyksystä viime vuonna tekstiviestin ystävälleen, joka vastasi myöntävästi.
– Sen jälkeen olemme hulluna alkaneet puuhastelemaan.
Näin syntyi yhteisyritys Ciamaria Oy, jonka kukkien kasvatus tapahtuu vanhalla Humlegårdin tilalla Porvoon Suomenkylässä ja jalostustyö Loviisan Liljendalissa. Molemmat pisteet toimivat myös verkkokaupan noutopisteinä.
– Työnjakomme on myös selkeä, sillä Cia tykkää tekniikasta, myynnistä ja markkinoinnista. Minulle konkreettinen kädet mullassa -tekeminen on se juttu, mitä tykkään tehdä.
– Sormeni syyhyävät päästä multaan heti, kun vähänkin nurmikkoa alkaa talven jälkeen näkyä pihamaalla. On ihanaa, kun saa olla paljon ulkona, ja myös lapset voivat olla mukana puuhaamassa, Carolina Blom sanoo vierellään Maria Bergholm. Taustalla Humlegårdin tilan päärakennus.
Marko Wahlström
Daalian jalostus on pitkä prosessi
Bergholmia kukissa kiehtoo kesäkukkien kasvattaminen, mutta hän on jalostanut omia daalialajikkeita, gladioluksia (miekkaliljat) ja haju- eli tuoksuherneitä.
– Toivomme, että jossain vaiheessa voisimme myydä vain omia daalialajikkeita, hän kertoo.
Yhden daalialajikkeen tuottaminen on pitkä prosessi, mikä vaatii 3–4 vuotta aikaa.
– Meillä on yksi lajike, joka todennäköisesti ensi vuonna laitetaan myyntiin. Lisäksi minulla on useampi lajike, joita analysoin vielä vuoden tai kaksi.
Bergholmin mukaan jalostus kysyy tarkkuutta: esimerkiksi 100 siemenestä kasvatetuista daalioista noin 90 menee roskiin.
– Kymmenen pääsee jatkoon ja niistäkin osa putoaa pois, jos lajike ei tasaannu. Välillä se voi olla turhauttavaa.
Daalia, jota myös joriiniksi kutsutaan, on yleisesti vanhojen pihojen ja puutarhojen näyttävä kukka.
Daalia eli joriini on näyttävä kukka. Kuvassa daalioita loviisalaisessa puutarhassa.
Arkisto/Eeva Kangas
"Haluan nähdä, miten mitätön siemen kasvaa kukaksi"
Liljendalilaista houkuttaa nähdä, kuinka mitättömän pienistä siemenistä tai mukuloista kasvaa kaunista.
– Se opettaa oman kädenjäljen näkemistä. Kun en vielä myynyt mitään ja piha oli täynnä kukkia, sisäistin sen, että tämä ei olisi yhtä ihanaa, jos olisin ostanut kaikki.
Kukkien lisäksi liljendalilaisen kotipihalla kasvaa myös pensaita ja puita, jotka hän on istuttanut siemenistä.
– Ne ovat kuin omia lapsiani. Nyt on syntymässä uusia gladioluksia, jotka olen pölyttänyt käsin.
"Mummoni opetti perusasioita puutarhanhoidosta"
Blom kertoo aina harrastaneensa puutarhanhoitoa, ja kasvattaneensa muun muassa maa-artisokkaa ja perunoita useamman vuoden.
– Olen varttunut täällä, ja viettänyt paljon aikaa mummoni lapsuudenkodissa Humlegårdissa. Mummoni kautta olen oppinut paljon perusasioita puutarhahoidosta, kuten kitkemisestä.
Kukkien kasvatukseen hän ei ole perehtynyt yhtä perusteellisesti kuin ystävänsä.
– Joka vuosi olen ostanut kukkia ja siemeniä. Kun muutimme Humlegårdiin noin 15 vuotta sitten, olen kasvattanut muun muassa yrttejä ja muita hyötykasveja sekä käyttänyt marjoja, omenoita ja sieniä hyödyksi.
Cia on asunut suurimman osan elämästään, kolmea vuotta lukuunottamatta, Suomenkylässä.
– Kukkien kasvattamisessa olen tykästynyt ajatuksesta luoda ketoniittyjä, jotta perhosille ja pörriäiselle on elintilaa.
Humlegårdista näkee Porvoonjoelle. Tilalta on tehty kirveslöytö pronssikauden aikaisesta asutuksesta. Kirves on Porvoon museossa.
Marko Wahlström
Yhteisyrityksen toiminta alkoi verkkokaupan perustamisella
Ystävysten yhteisyrityksen toiminta on alkanut verkkokaupalla, jossa on myynnissä daalian mukuloita, kukansiemeniä ja hyötykasvien siemeniä.
– Tämän alkuvaraston olemme tuoneet maahan Hollannista, kunnes saamme myyntiin omia itsetuotettuja. Pieni erä Marian viime vuoden mukuloita myytiin jo loppuun melko nopeasti, Blom sanoo.
Verkkokaupassa on tarkoitus syksyllä myydä myös tulppaaneja, narsisseja ja pioneja.
– Kesäksi laitamme omat kesäkukat kasvamaan ja myymme leikkokukkakimppuja, ystävykset kertovat.
Leikkokukkakimppujen jälleenmyyjiä tulevat olemaan LSOY Koti Porvoon Mannerheiminkatu 1:ssä ja Loviisan Aleksanterinkatu 3:ssa sekä Bybutiken Epoossa (Epoontie 513). Lisäksi kukkia myydään suoraan muutamille floristeille.
– Syksyllä lokakuussa on tarkoitus järjestää sipulipäivät, Blom kertoo.
Verkkokaupasta ostetut tuotteet voi halutessaan noutaa Loviisan Liljendalista tai Porvoon Suomenkylästä.
Humlegårdin tilalla riittää maa-alaa. Pihan ja puutarhan vieressä on peltomaa. Tilan koko pinta-ala on 2,1 hehtaaria.
Marko Wahlström
"Testaamme miten eri lajikkeet menestyvät paikallisesti"
Bergholm ja Blom haluavat osaltaan olla mukana edistämässä lähileikkokukkien tuotantoa.
– Lähikukkafarmeja tulee koko ajan yhä enemmän, ja maailmalla ne ovat todella suosittuja. Kannatan muutenkin omavaraisuutta ruoantuotannossa sekä marjojen ja sienten hyödyntämisessä, Blom sanoo.
Jatkossa myyntiin tullee omia daalialajikkeita ja joiden kukkien siemeniä paikallisesti.
– Tulppaaneja myymme sipuleina syksyllä sekä laitamme maahan ja myymme leikkokukkina keväällä, Bergholm kertoo.
Ystävyksillä on paljon ideoita yrityksensä kehittämiseksi.
– Koska Suomen kesä on lyhyt ja hyvin vaihtelurikas, pyrimme löytämään lajikkeita, jotka ovat vahvoja meidän ilmastossa. Näin voimme keskittyä niihin, Bergholm kertoo.
– Myös siemen, joka on kasvanut tässä ilmastossa, kasvaa paremmin kukaksi täällä kuin ulkomailla, lämpimässä ilmastossa kasvanut siemen. Meidän tarkoituksena on jatkossa myydä vain vuoden vanhoja eli edelliskesän siemeniä.
He muistuttavat, että mikroilmastoltaan Bergholmien piha Liljendalissa ja Humlegårdin tila Porvoon Suomenkylässä ovat ihan erilaisia.
– Tulemme testaamaan, miten eri lajikkeet menestyvät paikallisesti. Hiljalleen, askel askeleelta kehitämme toimintaa. Toistaiseksi teemme tätä muiden töiden ohessa.
»» Ciamaria Oy:n verkkosivut löytyvät osoitteesta www.ciamaria.fi.
Ystävykset Maria Bergholm (vas.) ja Carolina Blom selailevat Carolinan mummon ja mofan pitämää Humlegårdin puutarhakalenteria, johon tarkasti kirjattu tiedot muun muassa kasvatetuista lajikkeista ja myynneistä.
Marko Wahlström
Humlegårdin tilalla testattiin koe-eriä
PORVOO Humlegårdin tila on ollut alunperin Suomenkylän humalatarha, jossa kasvatettiin humalaa.
– Mummoni isä Oskar Ljung (ent. Andersson) ja hänen vaimonsa elivät siirtolaisina Amerikassa. Kun he palasivat Suomeen, tämä osa pilkottiin sukutilasta, Carolina Blom kertaa sukutalonsa tarinaa.
Blomin isoäidin isä alkoi rakentaa paikalle taloa aina kaatamistaan hirsistä alkaen. Talo on valmistunut 1921 tai 1922.
– He asuivat talossa elämänsä loppuun asti pientilalla. Oskar kävi päivätöissä Virtaalan (Strömsberg) voimalaitoksella, jossa hän teki sähkötöitä. Talomme sähköt ovat myös alunperin hänen tekemiään.
Tilalla on ollut aikoinaan lehmiä, hevonen, sikoja, kanoja ja koiria. Vuonna 1987 syntyneen Carolina Blomin aikana tilalla ei ole enää ollut eläimiä.
Humlegårdin tila on määräalaltaan 2,1 hehtaaria. Tällä hetkellä Carolina Blom omistaa tilan yhdessä äitinsä ja enonsa kanssa.
Humlegårdin puutarhakalenteri kertoo tarkasti
Humlegårdin tilaan kuuluu päätalon lisäksi ulkorakennus ja vihreä sivutalo, jossa asui aikoinaan paljon vuokralaisia. Nyt talo on autiona.
– Saga-mummoni ja hänen puolisonsa eli äidinisäni Henry Björklund muuttivat taloon, kun mofa jäi sairaseläkkeelle. He ryhtyivät viljelemään tilalla paljon hyötykasveja, kaikenlaisia kukkia, omenoita ja perunoita, joita muun muassa Simolin osti.
– Tilalla myös testattiin paljon erilaisia koe-eriä, kuten Saaren kartanolta Mäntsälästä perunaeriä, Carolina Blom kertoo.
Yli 90-vuotiaaksi elänyt Saga-mummo asui tilalla elämänsä lähes loppuun asti. Hän kuoli vuonna 2013.
– Mummoni ja mofani pitivät päiväkirjaa, jossa he kertovat myös tilalla kasvatetuista lajikkeista ja niiden määrästä, myynneistä ja säätilasta. Eräänä vuonna keskellä kesää pakkanen oli tuhonnut ison osan sadosta, Blom kertoo.
Humlegårdin puutarhakalenteriin vuodelta 1971–1996 on kirjoitettu myös perhetapahtumista sekä tärkeimmistä uutisista maailmalla, Suomessa ja Porvoossa.
– Cia kävi ensivierailulla 6.2.1988, hän hymähtää yhdelle merkinnälle mummolansa historiasta.
MARKO WAHLSTRÖM
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot