Viikon kysymys
A-
A+
Tatsin Korttelikeittiö on ollut Alvarin kulman tiloissa jo kahdeksan vuotta. Nyt tilat lähtevät alta.
Angelika Provalskaja
PORVOO, GAMMELBACKA Tatsin Korttelikeittiön toiminta Porvoon Gammelbackassa uhkaa loppua. Korttelikeittiö on usealle alueen asukkaalle henkireikä. Monelle se on viikon ainoita sosiaalisia kohtaamisia, ja lämmintä ruokaa.
Korttelikeittiön kävijämäärät ovat nousseet moninkertaisesti. Viime vuoden aikana ruokailijoiden määrä oli lähes 18 000.
Nyt Korttelikeittiön suurimmaksi esteeksi on tullut tilojen puute. Korttelikeittiön toiminta pyörii Porvoon kaupungilta ilmaiseksi vuokratuissa Alvarin kulman tiloissa, joita ollaan purkamassa. Uutta tilaa toiminnalle ei näytä löytyvän.
Lisäksi rahoituksella on merkittävä rooli. Korttelikeittiö on toiminut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen, STEA:n, avustuksella. Toiminta on saanut myös satunnaisesti Porvoon kaupungilta muutamia tuhansia euroja nimettyihin kohteisiin. Korttelikeittiön avustussumma on toimintavuosina vaihdellut 55 000 eurosta 67 000 euroon.
Monelle Korttelikeittiön tarjoama ruoka on viikon tärkein ateria.
Angelika Provalskaja
Keskeistä yhteisöllisessä ruuan tarjoamisessa on ollut lähialueen kauppojen hävikki. Hävikkiruuan vähentyessä ja kävijämäärien kasvaessa on tarvittu yhä useamman kaupan hävikkiä. Avustusta on jouduttu myös käyttämään asiakaskuluihin ja peruselintarvikkeiden, kuten perunan ja pastan hankkimiseen.
Koska hävikkiä haetaan yhä useammasta kaupasta, jotta siitä laitettava ruoka riittää nousseelle kävijämäärälle, myös työntekijöiden aikaa on mennyt ruokaturvaamiseen. Toimintaa on laajennettu omavaraisuuden vuoksi Korttelipuutarha-toiminnan suuntaan, joka puolestaan myös vaatii henkilöresursseja ja vapaaehtoisia tuottaakseen. Myös toiminnan järjestämisen kulu, ja esimerkiksi työntekijöiden palkat ovat nousseet viime vuosina.
Paikka on toiminut myös kohtaamispaikkana uusien ja vanhojen tuttujen kanssa.
Angelika Provalskaja
Tila- ja rahoitusongelmat piinaavat
Korttelikeittiö pyörii pitkälti vapaaehtoisten voimin. Useimmat vapaaehtoiset ovat tosiasiallisesti tuetun vapaaehtoistyön piirissä erilaisten sosiaalisten, terveydellisten sekä ikään liittyvien haasteiden vuoksi.
Vapaaehtoisten määrä ei ole myöskään noussut tarpeen mukaisesti, ja moni vapaaehtoinen on työelämän ulkopuolella iän ja alentuneen työkyvyn vuoksi.
Johtuen kohonneista kuluista ja tilakysymyksestä, toimintaa järjestävä Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry:n, Tatsin, hallitus on tehnyt keväällä 2025 päätöksen, että nykyinen toimija ei hae toiminnalle enää jatkoa.
STEA:lta haettiin rahoituksen siirtolupaa paikalliselle porvoolaisille Korttelikeittiön kannatusyhdistys ry:lle. Yhdistys on perustettu vuonna 2023.
Hakemukseen tuli kieltävä päätös kesäkuun lopussa. Päätöstä perusteltiin sillä, että kyseessä on uusi yhdistys ja, että yhdistykseltä ei löydy hallinnollista talousosaamista, kertoo Korttelikeittiön yhteisökoordinaattori Sari Galkin.
Korttelikeittiötoiminta ei ole myöskään saanut rahoitusta hyvinvointialueelta Gammelbackaan kohdistuvan hyperpaikallisuuden vuoksi, eikä se ole alueellinen palveluntuottaja.
Nykyinen avustus STEA:lta ei voisi kohota vastaamaan tilakuluja järjestöjen rahoituksen leikkauksen vuoksi. Kaupungin tilapalveluiden kanssa on käyty keskustelua tiloista, mutta tarpeeksi isoja tai muuten käyttökuntoisia tiloja ei ole tunnistettu tai löydetty Gammelbackan alueelta.
– Tarvitsemme suurtalouskeittiön, joka on aika vaikea löytää, Galkin sanoo.
Lisärahoitusta voitaisiin hakea myös muualta, jos toimintaan sopiva tila löytyisi. Jos toiminnan siirtäminen Korttelikeittiön kannatusyhdistys ry:lle olisi onnistunut, yhdistys olisi voinut hakea rahoitusta myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelta.
Porvoon suomalaisen seurakunnan kanssa on kartoitettu tilayhteistyön mahdollisuutta, mutta vastaukseksi on tullut punaista valoa.
– He ovat sitä mieltä, että tila ei sovellu meidän toimintaamme, kertoo Galkin.
Sari Galkin on nauttinut työstään Korttelikeittiössä.
Angelika Provalskaja
Kävijät huolissaan
On pohdittu vaihtoehtoa toiminnan jatkamisesta muualla, mutta siinä tapauksessa moni asia jouduttaisiin aloittamaan alusta. Toiminnan jatkuminen muualla ei myöskään saavuttaisi sitä tällä hetkellä käyttäviä Gammelbackan asukkaita.
– Eihän nämä vapaaehtoiset tai ruokailijat lähde uuteen paikkaan, jos se on hyvin kaukana, sanoo Galkin.
Toiminta on alun perin lähtenyt liikkeelle seurakunnan Yhteisöllinen keittiötoiminta -hankkeena. Korttelikeittiö on jatkunut Gammelbackassa jo kahdeksan vuotta.
– Gammelbacka on se, missä tätä Porvoossa tarvitaan kaikista eniten. Se on se syy miksi ei haluta lähteä tästä pois, Galkin korostaa.
Korttelipuutarhan toimintaa on kuitenkin tarkoitus jatkaa. Kyseessä on puutarha-alue, jota vapaaehtoiset hoitavat. Puutarhassa järjestetään kesäisin kerran viikossa kahvila. Talvisin kahvilaa on pidetty sisällä. Puutarhan viljelyä sekä kahvilaa pyritään jatkamaan.
Galkin päätyi Korttelikeittiön toimintaan mukaan, kun hänen tyttärensä oli mukana vapaaehtoisena. Myöhemmin toiminnan vetäjä jäi eläkkeelle ja Galkin jatkoi hänen saappaissaan.
– Tämä on ollut maailman mahtavin työpaikka, Galkin tuumii haikeana.
Kävijöille jaetaan myös kolme kertaa viikossa leipää.
Angelika Provalskaja
Jos uusia tiloja ja lisärahoitusta ei löydy niin Korttelikeittiön loppu koittaa todennäköisesti tulevana syksynä.
Myös kävijät ovat todella huolissaan toiminnan mahdollisesta loppumisesta. Vaikka Korttelikeittiön tärkeimpiä asioita on ruoan tarjoaminen, se on myös paljon muuta.
Monelle Korttelikeittiö on myös mahdollisuus tavata ihmisiä.
– Tämä on tuonut meitä yhteen. Olemme tutustuneet ja saaneet ruokaa, eräs kävijöistä sanoo.
Kävijät kertovat, että heillä on ollut nähty ja tervetullut olo.
– Tämä on minulle elintärkeää, toinen sanoo.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot