Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Apteekkari Jarno Kaarlas Taidetehtaalle muuttavan apteekin tilojen edessä.
Mika Laine
PORVOO Puhelin pirisee toimistossa aikaisin maanantaiaamuna. Puhelimen langan päässä on Jarno Kaarlas, joka aloittaa apteekkarina Porvoossa. Kaarlaksella on hetki aikaa haastattelulle, sillä hän on menossa iltavuoroon töihin. Kaarlas on parhaillaan pienellä kävelylenkillä, eikä pieni sade ja tuuli haittaa ulkoilua.
Vanha apteekki siirtyy Kaarlaksen johdolla uusiin tiloihin Taidetehtaalle näillä näkymin lokakuussa. Apteekki aloittaa toimintansa entisissä Dressmannin tiloissa. Paikan vaihdolle on monia syitä ja Kaarlas korostaa, että apteekin pitää sijaita siellä, missä on asiakkaita. Kaarlas ennakoi Citymarketin rakentamista Länsirannalle, jolloin Taidetehdas on lähempänä asiakkaita.
Kaarlas on kotoisin Tuusulasta, missä hän on asunut lähes kokon ikänsä. Ala-asteen, yläasteen ja lukion hän on käynyt Tuusulassa ja opiskellut Helsingin yliopistossa farmaseutiksi ja proviisoriksi. Kaarlas on tyytyväinen tulevan apteekkinsa sijaintiin, sillä toistaiseksi hän käy töissä Tuusulasta käsin. Muutto Porvooseen voi olla mahdollinen, mutta toistaiseksi koti säilyy Tuusulassa.
– Oma apteekki on ollut pitkäaikainen unelma, kertoo Kaarlas.
Lukion loppuun saakka hän haaveili poliisin työstä, mutta valitettavasti näkökyky tuli esteeksi haaveen toteutumiselle. Apteekkarin työ nousi kuitenkin uudeksi haaveeksi, jonka toteutuminen on nyt lähellä. Kaarlaksen suvussa ei ole proviisoreita, mutta lääkealan ammattilaisia löytyy.
– Kun yksi ovi sulkeutuu, niin toinen avautuu, sanoo Kaarlas.
Kaarlas sai apteekkilupansa vuonna 2021, mutta valitusten takia apteekin avaaminen on siirtynyt vuoteen 2023. Tähän lupaan kuuluu kolme apteekkia: Vanha apteekki, Gammelbackan ja Pornaisten sivuapteekit. Valitukset eivät ole saaneet Kaarlasta luopumaan haaveestaan, vaan hän on sinnikkäästi odottanut valitusten käsittelyä.
Kuvassa Jarno Kaarlas, vaimo Juulia ja poika Edvin.
Mika Laine
Kaarlaksen tarkoituksena on kehittää apteekkiensa toimintaa. Hänen mukaansa apteekkiala nähdään usein konservatiivisena alana, jossa toiminta pysyy samana vuodesta toiseen. Kuitenkin alalle on tullut myös uudistuksia kuten muun muassa lääkevaihdot, sähköiset lääkemääräykset, lääkityksen tarkistukset, noutolokerot sekä video- ja nettiapteekki. Toisin sanoen maailman muuttuminen näkyy myös apteekkialalla.
Parasta Kaarlaksen mielestä työssä on se, että pääsee auttamaan ihmisiä. Hän lupaa, että aina kun apteekkari on paikalla, jos ostokset painavat paljon, niin apteekkari tulee apuun.
Haasteellisimpana seikkana Kaarlas pitää lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Monesti asiakkaalla on monia lääkityksiä, joista lääkärikään ei tiedä, mitkä kaikki ovat käytössä. Apteekeissa on oma ohjelmansa ja valtavasti ammattitaitoa, joilla näitä yhteisvaikutuksia pystytään selvittämään. Myös käsikauppalääkkeillä voi olla jopa fataaleja yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa. Näistä seikoista apteekin pitää pystyä informoimaan asiakkaitaan.
Lääkeneuvonta onkin farmasian ammattilaisten tärkeimpiä tehtäviä. Monella paikkakunnalla voi olla vaikeata päästä sairaanhoitajan tai lääkärin puheille, joten Kaarlas näkee apteekin paikkana, josta voi kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä.
Kaarlaksen lisäksi apteekissa työskentelee Juulia-vaimo, joka on lähihoitaja ja kosmetologi koulutukseltaan. Perheeseen kuuluu myös kaksi poikaa, jotka ovat neljä ja kuusi vuotta sekä kymmenkuinen tytär. Pienten lasten kanssa riittää touhua, joten vapaa-ajan ongelmia ei ole.
Kaarlaksen lempiharrastus on punttisalilla käynti. Hän pyrkii huolehtimaan kunnostaan ja löytämään aikaa harrastukselle muista kiireistä huolimatta. Välillä tulee myös levätä.
Uusi apteekki vaatii paljon, mutta Kaarlas on valmis laittamaan itsensä likoon. Kun asiakkailla ja henkilökunnalla on kaikki hyvin, niin myös apteekkari on hoitanut työnsä hyvin.
TARJA HONKKILA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot