Viikon kysymys
A-
A+
Elämme aikaa, jolloin päätöksenteon läpinäkyvyys ja avoimuus ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Kunnissa ja hyvinvointialueilla tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat suoraan ihmisten arkeen ja hyvinvointiin. Avoin päätöksenteko lisää luottamusta. Tämä luottamus on erityisen tärkeää hyvinvointialueilla, joissa päätökset voivat koskettaa esimerkiksi terveydenhuollon saatavuutta ja laatua. Kun ihmiset tuntevat, että heidän mielipiteitään kuullaan ja otetaan huomioon, he ovat myös valmiimpia sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin. Kun päätöksentekijät ovat vastuullisia ja heidän toimintansa on avointa, he saavat enemmän palautetta ja näkemyksiä eri sidosryhmiltä. Tämä monipuolinen tieto voi johtaa parempiin ja kestävämpiin päätöksiin.
Avoimuus myös edistää osallistumista. Kun päätöksentekoprosessit ovat läpinäkyviä, kansalaiset voivat helpommin osallistua keskusteluun ja vaikuttaa asioihin.
Sananvapaus, hyvät käytöstavat ja demokratian pelisäännöt ovat keskeisiä elementtejä kunnallisen päätöksenteon ja hyvinvointialueiden toiminnan perustana. Näiden periaatteiden kunnioittaminen ei ainoastaan edistä avointa keskustelua, vaan myös vahvistaa kansalaisten luottamusta demokratiaan ja sen instituutioihin. On myös tärkeää, että pelisäännöt ovat samat kaikille.
Sananvapaus mahdollistaa eri näkökulmien kuulemisen ja rakentavan keskustelun. Kun kansalaiset voivat vapaasti ilmaista mielipiteitään, syntyy mahdollisuus kehittää parempia ratkaisuja yhteisiin ongelmiin. Hyvien käytöstapojen noudattaminen puolestaan luo kunnioittavan ja rakentavan keskustelukulttuurin. Demokratian pelisääntöjen kunnioittaminen on ehdottoman tärkeää, jotta päätöksenteko pysyy läpinäkyvänä ja oikeudenmukaisena.
Kunnan ja hyvinvointialueiden luottamushenkilöiden ja päättäjien rooli on keskeinen yhteiskuntamme toimivuudelle. He tekevät päätöksiä, jotka vaikuttavat suoraan ihmisten arkeen ja elämänlaatuun. Tämän vuoksi on täysin luonnollista, että heidän toimintaansa ja päätöksiään arvioidaan ja kritisoidaan. Sen sijaan, että kritiikkiä pelätään tai pyritään vaientamaan, tulisi se nähdä mahdollisuutena avata dialogia ja kuunnella kansalaisten tarpeita ja huolia.
Kritiikin kestäminen ja siihen reagoiminen ovat merkkejä vahvasta ja vastuullisesta johtajuudesta. Kritiikki on avain parempaan yhteiskuntaan. Kestävä, avoin ja vuorovaikutteinen päätöksenteko hyödyttää meitä kaikkia.
AKU ERONEN,
KUNTA- JA ALUEVAALIEHDOKAS (KESK.),
MYRSKYLÄ
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot