Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
– Potilasturvallisuuden ja hoidon laadun takia on tärkeää, että potilas tulee ymmärretyksi hänen omalla kielellään, sanoo RKP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja aluevaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Elin Blomqvist-Valtonen.
RKP:n valtuustoryhmä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on syksyn aikana taistellut paikallisten palvelujen turvaamiseksi. Jokaisen asukkaan tulisi voida luottaa siihen, että tarvittavat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat helposti saavutettavissa, toimivat laadukkaasti ja vastaavat yksilön tarpeita.
Itä-Uudenmaan alueella asuu yhteensä noin 100 000 asukasta. RKP:n valtuustoryhmän tavoitteena on varmistaa, että jokainen alueen asukas saa laadukasta hoitoa nopeasti ja helposti.
– Hoidon laadun ei tulisi olla kiinni siitä, missä kunnassa asukas asuu, sanoo RKP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja aluevaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Elin Blomq-
vist-Valtonen.
RKP:n valtuustoryhmä korostaa ennaltaehkäisevien palveluiden merkitystä. Varhaiset toimenpiteet ja tuki voivat vähentää raskaampien hoitojen tarvetta ja keventävät yksilöille ja yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.
HUS-yhtymän hallituksen jäsenenä Blomqvist-Valtonen nostaa esiin myös Porvoon sairaalan tärkeyden. Porvoon sairaala on ollut jo useampaan otteeseen lakkautusuhan alla.
– Porvoon sairaala on elintärkeä osa Itä-Uudenmaan terveydenhuoltoa. Haluamme turvata sen aseman, jotta alueen asukkaat voivat saada myös erikoissairauden hoitoa lähellä kotiaan, Blomqvist-Valtonen sanoo.
Jokaisessa kunnassa on oltava fyysinen palvelupiste
RKP:n valtuustoryhmän mukaan jokaisessa kunnassa tulisi jatkossakin olla fyysinen palvelupiste, jossa saa hoitoa matalalla kynnyksellä. Fyysiseen toimipisteeseen voidaan yhdistää liikkuvat palvelut tarpeen vaatiessa.
Blomqvist-Valtonen korostaa myös sitä, että hyvinvointialueella tulisi panostaa omaan henkilöstöön.
– Vuokratyövoiman käyttöä on vähennettävä ja omaa henkilöstöä palkattava lisää. Vakituinen ja motivoitunut henkilöstö on laadukkaan hoidon perusta, Blomqvist-Valtonen sanoo.
RKP:n valtuustoryhmä muistuttaa myös, että jokaisen Itä-Uudenmaan asukkaan tulisi saada palvelua omalla kotikielellään, suomeksi tai ruotsiksi.
– Potilasturvallisuuden ja hoidon laadun takia on tärkeää, että potilas tulee ymmärretyksi hänen omalla kielellään, Blomqvist-Valtonen sanoo.
Vapaapalokuntia tuettava
Pelastustoimen palveluverkkoon kuuluu olennaisena osana vapaaehtoiset palokunnat. RKP muistuttaa, että vapaapalokunta on monesti se, joka haja-asutusalueella on ensimmäisenä paikalla tulipalon sattuessa.
– Seudun VPK:t on olennainen osa kokonaisturvallisuutta. Meidän on jatkossakin tuettava näiden toimintaedellytyksiä ja kannustettava heitä kehittämään ja kehittymään, Blomqvist-Valtonen toteaa.
Ennaltaehkäisyyn panostaminen on välttämätöntä
Ennaltaehkäisevään toimintaan tehdyt investoinnit ovat yksi tehokkaimmista tavoista säästää sekä inhimillistä kärsimystä että yhteiskunnan varoja. Esimerkiksi mielenterveysongelmien varhainen tunnistaminen ja hoito vähentävät kalliiden kriisitoimenpiteiden tarvetta. Tästä huolimatta hyvinvointialueilla ei ole mahdollisuuksia suunnata riittävästi resursseja ennaltaehkäisevään hoitoon. Syynä on jatkuva kamppailu lakisääteisten tehtävien ylläpitämisessä, mikä estää monia alueita panostamasta tulevaisuuden kannalta kriittisiin toimiin.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tilanne on erityisen vaikea, sillä olemme valtiovarainministeriön erityistarkkailussa. Taloudellinen paine asettaa meidät tilanteeseen, jossa kehitystyö ja innovatiiviset ratkaisut jäävät väistämättä toissijaisiksi, vaikka ne pitkällä aikavälillä olisivat taloudellisesti järkevämpiä ja yhteiskunnallisesti kestävämpiä.
Tästä huolimatta olemme edistyneet avaamalla tänä syksynä esimerkiksi walk-in-terapiapalvelun, joka tarjoaa alle 30-vuotiaille maksutonta keskusteluapua ilman ajanvarausta. Tällaiset palvelut maksavat itsensä takaisin ja estävät ongelmien kärjistymistä.
Vaikka taloudelliset haasteet ovat suuria, emme saa unohtaa, että hoitoon pääsyssä on viime kädessä kysymys elämästä ja kuolemasta. Päätöksentekijöinä vastuumme on varmistaa, että resurssit kohdennetaan viisaasti ja oikeudenmukaisesti. Ennaltaehkäisy ei ole vaihtoehto – se on välttämättömyys, joka takaa paremman tulevaisuuden.
Frida Sigfrids
Aluevaltuutettu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot