Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Porvoon palveluverkkoa uudistetaan, koska lapsien määrä vähenee ja kaupungin taloustilanne heikkenee. Kumpaakaan ei pääse karkuun. Samat asiat löytyvät edestä ennemmin tai myöhemmin.
Muuttoliikkeestä huolimatta lasten määrä Porvoossa laskee 800–2000 seuraavan 15 vuoden aikana. 15 vuoden päähän katsominen on ennustamista, mutta seuraavien 6–7 vuoden aikana koulunsa aloittavat ikäluokat tiedetään jo hyvin tarkasti.
Porvoon taloustilanne heikkenee vuosikymmenen loppua kohti. Keväällä tehty säästöohjelma tasapainottaa taloutta lähes 30 miljoonalla eurolla vuosina 2024–2027. Kuitenkin jo vuonna 2027 ennustetaan alijäämän olevan yli 20 miljoonaa euroa.
Päätetyistä säästöistä vain pieni osa kohdistuu kouluihin, mutta on mahdotonta ajatella, että kasvun ja oppimisen toimialalta ei tehtäisi säästöjä. Toimiala kattaa noin puolet kaupungin kaikista menoista.
Käsittelyssä olevassa palveluverkkosuunnitelmassa on kaksi keskeistä tukijalkaa. Ensimmäinen on yksikkörakenteen muuttaminen, jossa keskiössä on Epoon ja Ilolan koulujen lakkauttaminen. Toinen on oppilaaksiottoalueiden muuttaminen laajemmiksi palvelualueiksi, jotta aloittavia oppilaita voitaisiin sijoittaa joustavammin huomioiden koulujen täyttöasteet.
Kaikki Porvoon kyläkoulut eivät ole uhattuina. Lakkautusuhka koskee noin 70 oppilasta Epoossa ja Ilolassa. Muissa Porvoon kouluissa on yhteensä noin 5500 oppilasta ja heidän osaltaan ei ole olemassa lakkautusuhkaa.
Ilolan ja Epoon kouluissa vuosittainen oppilaskohtainen kustannus on noin 21 000 euroa, kun kaupungin keskiarvo muuten on hieman alle 12 000 euroa. Muutaman kyläkoulun ero keskeisten alueiden suurempiin kouluihin on valtava.
Koulun ensisijainen tarkoitus on tarjota jokaiselle lapselle eväät elämään ja mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliinsa. Koulun ensisijainen tarkoitus ei ole olla kylän ainut elinvoiman lähde. Porvoossa on monta tunnustusta saanutta elinvoimaista kylää, joissa ei ole koulua.
Palveluverkon muutokset pitää viedä mahdollisimman pehmeästi läpi. Esimerkiksi koulukuljetusten järjestämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta kenenkään koulumatka ei kasva kohtuuttomasti.
Valtuustoon päätettäväksi tuleva palveluverkkoesitys on selkeä ja tasapainoinen rakenteellinen uudistus, joka vastaa lapsimäärän laskuun ja myös tasapainottaa kaupungin taloutta. Realistisia vaihtoehtoisia esityksiä on näkynyt varsin vähän.
SDP:N VALTUUSTORYHMÄ,
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot