Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Depositphotos
Mitä tehdä Porvoon vanhusväestölle, vai eikö mitään? Varataan Kokonniemen rahoista kymmenen miljoonaa kaikille 65 vuotta täyttäneille, kuntouttavaan ja toimintakykyä ylläpitävään ohjelmaan, kunnes vaara on ohi?
Porvoossa on ikäihmisten kannalta jo hätätila! Sairaat vanhukset hoitavat toisiaan kotona. Ystäväperheessäni toisella on dialyysi joka toinen päivä ja voimat vähissä, toiselta leikattiin syöpä, todettu alzheimer sekä parkinsonin tauti. Ystävä soitti minulle, voisinko käydä katsomassa kun hän on dialyysissä, onko puoliso hengissä. Lupasin, todeten samalla, että ehkä osaan arvioida onko hengissä vai ei. Asunto maalla, lumitöineen ja osin puulämmityksin. Kahden vuoden aikana on viranomaiset käyneet katsomassa tilannetta ja todenneet ”Ettehän te täällä voi asua”. Kaksi kertaa pariskunta on täyttänyt asuntolomakkeen kaupunkiin. Toistaiseksi ei ole asiaan palattu.
Toinen hyvin ikääntynyt pariskunta, toinen muistisairas ja pari vuotta nuorempi puoliso pitää ovet lukossa, ettei mies pääse karkuun. Toistaiseksi vaimo on jaksanut, kun mies välillä pääsee intervallihoitoon viikoksi.
Nämä ovat vain minun kokemuksiani, varmaan monella muulla olisi lukematon määrä vastaavaa kerrottavana.
Meiltä lopetettiin kaksi isoa vanhainkotia. Siihen aikaan suhteessa vanhusväestö oli pieni verrattuna tähän päivään. Nyt joka päivä tilanne pahenee vanhusten osalta.
Tilaston mukaan vanhusväestön määrä ”romahtaa syliin” ja siihen ongelmaan on viimeistään nyt herättävä.
Luin raportin Porvoon Hyvinvointikertomus Ikääntyneen väestön osalta. Sinänsä ansiokkaasti koottu raportti on tilasto tapahtuneista. Se on jälkijättöinen, kuten aina tilastot. Hyvinvointisuunnitelma taas on yleisluontoinen, mitä tulisi tehdä. Raportissa todetaan; Kunnan on laadittava suunnitelma toimenpiteistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi osana sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain mukaan. Samalla todetaan, että Porvoon kaupungissa ei ole hyvinvointialueuudistuksen myötä erikseen henkilöä, joka vastaisi ikääntyneiden palveluiden ja toiminnan koordinoinnista. Ei myöskään työryhmää, joka hoitaisi ikääntyneiden asioita vaan niitä asioita käsitellään kaupungin hyte-johtoryhmässä.
Jo tänä vuonna saavutetaan raja jolloin Porvoolaisista 25 % on täyttänyt 65 vuotta, eli joka neljäs. Porvoossa asuvista 75 vuotta täyttävistä ja sitä vanhemmista asuu suurin osa kotona. Heistä yli puolet yksin. Kuntapalvelimen mukaan 34 % 75 täyttäneistä asuu kilometrin päässä torilta. Kahden kilometrin päässä asuu 52 %, kolmen kilometrin päässä 68 % viiden kilometrin päässä 78 % ja kahdeksan kilometrin etäisyydellä 85 % 75 vuotta täyttäneistä.
Tässä on Porvoon päättäjille ratkaisematon yhtälö. Siihen ei ole lääke joskus valmistuva, 60 miljoonalla rakennettava ”matalan kynnyksen liikuntapaikka”. Tämä ongelma on tässä ja nyt . Tänään on viimeinen hetki herätä tähän vanhusväestön aiheuttamaan ongelmaan. Olemmeko ansainneet kunniallisen vanhuuden vai olemmeko vain ympäristöongelma?
ANJA LUOMA,
ELÄKELIITON PORVOON YHDISTYKSEN EDUSTAJA VANHUSNEUVOSTOSSA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot