Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Loviisalaissyntyinen Ada Katz (vas. ylh.) ja porvoolainen Emma Gustafsson (oik. ylh.) ovat tulessa The Voice of Finlandin Ääni ratkaisee -vaiheen ensimmäisessä jaksossa. Myöhemmissä jaksoissa stagelle nousevat lapinjärveläinen Henna Nieminen (alh. vas.) ja sipoolainen Leevi Toponen alias Leevi Eemeli (alh. oik.).
Saku Tiainen
ITÄ-UUSIMAA Suosittu The Voice of Finland -laulukilpailu palaa ruutuihin tämän viikon perjantaina. Uudella, 14. kaudella punaisilla tuoleilla nähdään viime kaudelta tutut tähtivalmentajat Sanni, Arttu Wiskari, Maija Vilkkumaa ja Elastinen.
Tuttuun tapaan kilpailu alkaa Ääni ratkaisee -vaiheella, jossa vain äänellä on merkitystä.
Uudella kaudella nuorimmat laulajakokelaat ovat 16-vuotiaita ja vanhin 86-vuotias. Mukana ensimmäisessä vaiheessa on yhteensä 117 laulajaa. Jokainen tähtivalmentaja saa napata tiimeihinsä vain 12 kilpailijaa.
Ääni ratkaisee -vaiheen jaksot kuvattiin Porvoon Taidetehtaalla viime lokakuussa. The Voice of Finlandin juontavat Heikki Paasonen ja Jaana Pelkonen.
Ääni ratkaisee -vaiheesta siirrytään Kaksintaisteluihin. Sen jälkeen vuorossa on Knockout-vaihe. Kausi huipentuu Turun Logomossa huhtikuussa järjestettäviin livelähetyksiin.
Loviisalaissyntyinen Ada Katz, 24, hakee The Voice of Finlandista kokemusta laulamisesta. Biisintekijänä hänelle on jo kertynyt kokemusta.
Saku Tiainen
BiisiVelmu-kilpailun voittaja astui epämukavuusalueelle
Kauden avausjaksossa perjantaina 24.1. on kahdeksan laulajaa, joiden joukossa on kaksi itäuusmaalaista.
Toinen heistä on nykyisin Helsingissä asuva Ada Katz, 24, muutti Loviisasta etsiessään todellista minäänsä. Viimeiset kolme vuotta hän on työskennellyt freelance-muusikkona.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun osallistun laulukilpailuun, mikä jännitti.
Kaksi vuotta sitten tunnetun kulttuurisuvun vesa osallistui lauluntekijöille tarkoitettuun BiisiVelmu-kilpailuun, josta tuli voitto.
– Lisäksi olen osallistunut aiemmin bändikilpailuun soittajana loviisalaisessa Voice Crack -yhtyeessä.
Katz päätti itse ilmoittautua kilpailuun päästäkseen epämukavuusalueelle sekä tehdä jotain totutusta poikkeavaa ja jännittävää.
– Musiikkia olen tehnyt pienestä pitäen. Olin mukana Loviisan Teatterin näytelmissä lapsirooleissa. Musiikin osalta olin teatterin 5–6-vuotiaana mukana produktiossa "Ihana iskelmäilta" päättyen Hardrock Hallelujah -kappaleeseen, jossa soitin toisena rumpalina.
Katz unelmoi siitä, että saisi tehdä omaa musiikkia päätoimisesti.
– Sävellän ja sanoitan koko ajan. Lauluja on kertynyt ainakin satoja, ellei yli tuhat, koska teen sitä koko ajan. Tykkään kirjoittaa tekstejä, jotka ovat suurta, universaalista ja dramaattista. Tekstien tunteet kumpuavat arkielämästä, mutta en ole arkirealistinen tekstityyliltäni.
Omaa soolojulkaisua häneltä ei ole vielä ilmestynyt, mutta nuorelta on julkaistu levyllinen sävellyksiä yhdessä loviisalaisen Mirella Pendolinin kanssa.
– Pääinstrumenttini on laulu, jonka jälkeen keskityn tällä hetkellä eniten pianoon. Aiemmin pääsoittimeni oli rummut, mutta nyt pyrin keskittymään myös kitaraan. Yritän kehittää yleistä musikaalisuuttani.
Porvoolainen laulunopettaja Emma Gustafsson, 34, tykkää laulaa mieluiten kantripoppia, vaikka yhtyeensä kanssa esittääkin enimmäkseen pop- ja rockcovereita.
Saku Tiainen
"Opettajan työ antaa minulle paljon"
Porvoolaista väriä kisan avausjaksoon tuo Emma Gustafsson, 34, joka työskentelee tällä hetkellä laulunopettajana kotikaupunkinsa kansalaisopistossa. Hän on toiminut laulunopettajana Lärkkullan opistossa Karjaalla ja Espoon musiikkiopistossa.
– Opettajan työ antaa minulle paljon: se, että saa olla mukana ja nähdä, kun joku kehittyy laulamisessa.
Lisäksi hän työskentelee helsinkiläisessä Matteuksen seurakunnassa musiikinjohtajana lasten ja nuorten parissa.
Kisaan hänet ilmoitti serkku.
– En ole aiemmin osallistunut mihinkään laulukilpailuun. En ole ajatellut itseäni artistiksi, koska koen olevani enemmän bändimuusikko.
Gustafsson luonnehtii pääsyä The Voice of Finlandiin jännäksi kokemukseksi.
– Haastattelut olivat itselleni haastavimmat. Pidän laulamisesta, mutta en tykkää puhua itsestäni. Kuvauksissa jännitti enemmän kuin nyt, mutta on jännä nähdä, miten katsojat kommentoivat.
– Oli todella kivaa saada laulaa ammattimuusikoiden kanssa ja nähdä televisioalan ammattilaisten työskentelyä.
Emma Gustafssonin isä Christian "Popp" Gustafsson (oik.) soittaa Country Exppressissä steel-kitaraa. Yhtyeessä vaikuttavat myös Benny Törnroos (laulu ja akustinen kitara), Ingolf Backman (basso ja laulu), Niklas Mansner (kitarat) ja Petri "Pete" Toivanen (rummut).
Arkisto/Country Express
Isän jalanjäljillä kantripoppia
Porvoolainen laulaa mieluiten kantripoppia ja unelmoi oman musiikin tekemisestä.
– Keikkailen oman porvoolais–sipoolaisen yhtyeeni (Emma's Party Bluebirds) kanssa, ja laulan silloin enimmäkseen pop-rockia covereina. Bändillä on keikkoja kaksi–kolme kertaa viikossa, ja teemme hää-, juhla- ja yrityskeikkoja.
Laulu on kulkenut Emman matkassa hänen isältään Christian "Popp" Gustafssonilta, joka soittaa steel-kitaraa muun muassa Country Express -yhtyeessä.
Vapaa-ajallaan hän myös opettaa tanssia Borgå Gymnastikföreningissä.
– Asun 6-vuotiaan tyttäreni kanssa sekä vietän aikaa lapsuudenperheeni ja ystävieni kanssa.
Sipoolainen Leevi Eemeli alias Leevi Toponen, 31, kunnostautui opiskeluaikanaan Careeriassa valtakunnallisessa Sakustars-laulukilpailussa.
Saku Tiainen
Sakustars-laulukilpailun menestyjä
Sipoolaisväriä kisassa edustaa muusikko Leevi Eemeli alias Leevi Toponen, 23. Hän on tulessa jaksossa 3, joka esitetään perjantaina 31.1.
Toponen on ammattioppilaitos Careerian entinen opiskelija, joka yhdessä Samuel Korkeakosken alias Samuelk'in ja Malena Lindlöfin kanssa teki Huomisen sävel -nimisen kappaleen rekrytointitapahtuma Duunitehtaalle vuonna 2020.
Samana vuonna Toponen voitti kultaa virtuaalisena hybriditapahtumana järjestetyn valtakunnallisen Sakustars-kulttuurikilpailun bändisolistien sarjassa sekä hopeaa lauluryhmien, laulaja–lauluntekijöiden ja karaokelaulun sarjoissa.
Artistinimellä Leevi Eemeli hän on julkaissut "Nähää silti huomenna" -musiikkivideon (Helsinki Records 2021).
Kirkkomuusikko Henna Nieminen, 31, jännitti esiintymistä studio-olosuhteissa mikrofonin ja korvamonitorin kanssa.
Saku Tiainen
Ystävä ilmoitti salaa lapinjärveläisen kirkkomuusikon
Lapinjärven Kimonkylässä asuva ammattimuusikko ja kulttuurituottaja Henna Nieminen, 31, on myös ensikertalainen laulukilpailussa. Hänen jaksonsa (jakso 8) esitetään 16.2.
– Ystäväni Saija Leinonen Elimäeltä ilmoitti minut salaa mukaan. ja sen jälkeen sain sähköpostiviestin. Hetken mietin, mutta jos kerrankin joku tulee ovelta hakemaan, niin päätin lähteä mukaan.
Nieminen valmistautui kuvauksiin aloittamalla laulutunnit.
– Minua jännitti se, mitä tähtivalmentajat tykkäävät äänestäni, joka kantava ja soiva kirkkomuusikon koulutuksella ja klassisella laulutaustalla. Tuntui jännittävältä ja oudolta laulaa yksi ainoa veto ihmisille, joita et edes näe. Noin 1,5 minuuttiin piti ladata kaikkensa!
Niemistä viehätti kokemuksena se, että joku ulkopuolinen ohjasi häntä.
– Oli ainutlaatuista päästä laulamaan ammattimuusikoiden kanssa. Uusi kokemus oli toimia korvamonitorien ja mikrofonin kanssa, kun olen tottunut laulamaan kirkoissa urkujen äänen yli.
– Oli myös kiva seurata tuotannon työskentelyä kulisseissa
Nieminen valmistui kirkkomuusikoksi vuonna 2016. Tällä hetkellä hän opiskelee musiikkipedagogiksi ylemmässä ammattikorkeakoulussa ja työskentelee osa-aikaisena kanttorina Kuusankosken seurakunnassa. Lisäksi hän on opiskellut sairaala- ja hoivamuusikon ammatin.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot