Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
PORVCO, KESKUSTA Tämän vuotisen Vuoden porvoolainen -tunnustuspalkinnon saaja yllätettiin palkinnon historiassa poikkeuksellisella tavalla – kesken työpäivän ilman ennakkovaroitusta.
– Valintamme kohdistui henkilöön, joka on tehnyt pitkän, komean 40-vuotisen uran paikallisen lehdistön ja tiedonvälityksen eteen, projektipäällikkö, hallituksen jäsen Joonas Riikonen Porvoon Nuorkauppakamarista totesi yllätysvisiitillä Itäväylä-lehden toimituksessa Rihkamatorin laidalla.
Vuoden porvoolainen -palkinnon saaja oli täydellisen yllättynyt kuultuaan valinnasta
– Oikeasti?, päätoimittaja–toimitusjohtaja Mika Laine sai hämmennykseltään sanotuksi.
– Oikeasti! Onnea, onnea hallituksen jäsen Outi Laitinen ehätti varmistelemaan asiaa ja ikään kuin tuekseen sanoilleen sai lehden henkilökunnan aplodit.
Porvoon Nuorkauppakamarin hallituksen jäsenet Outi Laitinen (oik.) ja Joonas Riikonen yllättivät Itäväylä-lehden päätoimittaja–toimitusjohtaja Mika Laineen täydellisesti.
Marko Wahlström
Valinta tehtiin 30–40 ehdotuksen joukosta
Porvoon Nuorkauppakamari sai tänä vuonna 30–40 palkintoehdotusta, joiden joukosta valinta tehtiin. Ehdotuksia on viimeisten noin kymmenen vuoden ajan pyydetty ja saatu myös yleisöltä.
– Perusteluissa korostuu kaupunkilaisten kiitollisuus siitä, että jos joku on paikalla uutistilanteissa, niin se on Mika Laine. Olet hahmo, jota kaikki kunnioittavat ja tuntevat tietäen Itäväylän pitkän historian, Outi Laitinen jatkoi.
Hänen mukaan 40-vuotiaan porvoolaisen kaupunkilehden päätoimittaja sekä julkaisu- ja kustannusyhtiö Itäväylä Viestintä Oy:n toimitusjohtaja, yrittäjä on ollut ehdolla palkinnonsaajaksi jo useana vuonna aiemmin. Hän on palkinnon historian ensimmäinen media-alan kustannusyrittäjä.
– Olen täysin yllättynyt. Itselläni ei ollut käynyt edes mielessä, että minut saatettaisiin valita Vuoden porvoolaiseksi, Itäväylä-lehden päätoimittaja ja toimitusjohtaja, yrittäjä Mika Laine myönsi.
Marko Wahlström
"Yrittäjää minusta ei koskaan pitänyt tulla"
Syntyperäinen porvoolainen Mika Laine, 54, on kasvanut vanhempiensa Hjördis ja Olavi Laineen perustaman lehden dna:han aloittaessaan Itäväylän jakajana.
– Tottakai, kun vanhemmat olivat koko ajan töissä, olin heitä auttamassa, ja siinä samalla seurasin lehden tekemistä. Yrittäjää minusta ei koskaan pitänyt tulla, mutta jotenkin vain tälle tielle jäin – eikä kaduta yhtään, kun on saanut tehdä omaa duunia, Laine sanoi.
Laineiden perheyrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos 1990-luvun puolivälissä, jolloin perustajien kuopus siirtyi lehtiyhtiön kippariksi. Tätä edelsi episodi, joka on jättänyt ikuisen muistijäljen.
– Äitini soitti tullessani Lapinjärveltä viemästä lehtiä jakajille. Minun piti puhelun aikana päättää, että jatkanko vanhempieni tekemää työtä, Laine muisteli.
Syy nopealle päätökselle selvisi vasta myöhemmin: lehden perustajat olivat myymässä lehteä, mutta tulleet toisiin aatoksiin viime hetkillä.
Sanoma-vuosien puhelin soi jälleen
Laine ehti nähdä maailmaa myös mediakonsernin palkollisen näkökulmasta, kun Sanoma Oyj osti Itäväylä-lehden julkaisuoikeudet vuonna 2005.
– Seitsemän vuoden kuluttua olin saman tilanteen edessä kuin äitini soittaessa: puhelin soi ja minulta kysyttiin, että ostanko lehden takaisin.
Laine mietti asiaa hetken, mutta koki velvollisuudekseen pelastaa Vartti Itä-Uusimaa -nimisenä ilmestynyt Itäväylä.
– Lehti alkoi ilmestyä uudelleen vanhalla nimellään isäni syntymäpäivänä 3. huhtikuuta 2013.
Vuoden porvoolainen -tunnustuspalkinnon saanut päätoimittaja–toimitusjohtaja Mika Laine sai käteensä osoituksena palkinnosta kunniakirjan, johon on kirjattu palkintoehdotuksiin perustuvat perustelut. Vierellä hallituksen jäsenet Joonas Riikonen (kesk.) ja Outi Laitinen Porvoon Nuorkauppakamarista.
Marko Wahlström
"Paikallisuus merkittävässä roolissa lehden tekemisessä"
Palkinnon myöntämisen perusteluissa todetaan, että Mika Laineen työ on ollut merkittävässä roolissa alueen asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen äänen kuulumisessa Itä-Uudellamaalla. Ehdotuksissa häntä kuvaillaan niin arvostetuksi päätoimittajaksi kuin merkittäväksi yhteisövaikuttajaksi.
– Mikan johdolla Itäväylä on säilynyt luotettavana ja ajankohtaisena tiedonlähteenä, joka tuo esiin paikalliset tarinat, tapahtumat ja ilmiöt. Lehti nostaa esille pieniä paikallisia asioita, Joonas Riikonen sanoi.
Palkittu päätoimittaja korostaakin, että paikallisuus on merkittävässä roolissa paikallisen lehden tekemisessä.
– Olemme huomanneet, kuinka tärkeä painettu lehti yhä on monelle ihmiselle. Kaikki eivät halua olla diginä verkossa. Tutkimustenkin mukaan printillä on edelleen lukijoita, hän muistutti.
Palkitun periksiantamattomuus ja sitoutuneisuus näkyvät hänen johtamansa lehden saamana arvostuksena.
– On myös kiva tehdä sellaista duunia, jota ihmiset oikeasti arvostavat. Se on tämän työn suola, Laine korosti.
Mielii rauhoittuu kesällä, kun irrottaa köydet laiturista
Itäväylä Viestintä Oy työllistää Laineen lisäksi kokopäiväisesti kuusi työntekijää. Lisäksi lehti antaa työtä vakituisille freelance-toimittajilleen ja kesätoimittajille.
– Iso kiitos täytyy antaa koko tälle porukalle. Yksin en tätä työtä tee, sillä tämä tiimi on tärkeä.
Laine kuvailee joukkuettaan yhdeksi perheeksi, jonka palvelusvuosiltaan nuorimmainenkin on ollut lehdessä töissä yli 20 vuotta.
– Viikoittain tapaan myös ihmisiä, jotka muistelevat jakaneensa vuosien varrella Itäväylää.
Työn vastapainoksi päätoimittajan mieli rauhoittuu, kun hän kesällä pääsee irrottamaan köydet ja suuntaa veneensä keulan kohti merta. Laine on myös vaikuttanut Porvoon Yrittäjien hallituksessa kymmenkunta vuotta. Hänen perheeseen kuuluvat aviovaimo ja neljä lasta.
Porvoon Nuorkauppakamarin hallituksen jäsen Outi Laitinen (vas.) ikuistaa Vuoden porvoolainen -valinnan projektipäällikkö, hallituksen jäsen Joonas Riikosen ja Itäväylä-lehden päätoimittaja–toimitusjohtaja Mika Laineen kännykkänsä kamerallaan.
Marko Wahlström
"Tänäkin vuonna yhteisöllisyys ruokki valintaa"
Vuoden porvoolainen palkittiin tänä vuonna jo 48. kerran. Ensimmäisen palkinnon sai perheyhtiö Enston perustaja Ensio Miettinen (1929–2010) vuonna 1977.
Viime vuonna palkinto annettiin Michelin-tähden saaneen ravintola Vårin ravintoloitsija Niko Lehdolle.
– Oli iso ja hieno kunnia päästä valitsemaan tämän vuoden palkittavaa arvostettujen henkilöiden joukkoon projektipäällikkö, hallituksen jäsen Joonas Riikonen kertoi.
– On ollut sydämen asia olla mukana päätöksenteossa miettimässä myös sitä, mikä sopii ajanhenkeen. Tänäkin vuonna yhteisöllisyys ruokki valintaa ja keskeiseksi nousi se, kuka tekee hyvää porvoolaisille, hallituksen jäsen Outi Laitinen jatkoi.
Vuoden porvoolaiseksi valitaan ikään, sukupuoleen, ammattiin, uskontoon tai vakaumukseen katsomatta henkilö, joka täyttää valinnan ehtona olevat kriteerit.
Palkittavan tulee olla Porvoon alueella vaikuttava porvoolainen, joka on saanut arvonantoa tai tunnustusta teoistaan myös julkisuudessa kuluneen vuoden aikana tai mahdollisesti pidemmällä aikavälillä sekä on tunnettu Porvoon talousalueella.
FAKTA
Mika Laineen palkitsemisen perustelut:
» Jo 40 vuoden ajan Mika on omistautunut Itäväylä-lehden kehittämiseen ja paikallisen tiedonvälityksen vahvistamiseen Itä-Uudellamaalla.
» Hänen työnsä on ollut merkittävässä roolissa alueen asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen äänen kuulumisessa. Mikan johdolla Itäväylä on säilynyt luetettavana ja ajankohtaisena tiedonlähteenä, joka tuo esiin paikalliset tarinat, tapahtumat ja ilmiöt.
» Mikan periksiantamattomuus ja sitoutuneisuus ovat tehneet hänestä paitsi arvostetun päätoimittajan myös merkittävän yhteisövaikuttajan koko Itä-Uudenmaan alueella.
Vuoden porvoolaiset 1977–2024
1977 Ensio Miettinen, Ensto Oy:n perustaja, yrittäjä
1978 Juhani Linnovaara, kuvataiteilija
1979 Tommy Ekblom, yleisurheilija
1980 Eino Korhonen, yrittäjä, Eino Korhonen Oy:n perustaja
1981 Bror-Erik Malm, poliisi, muun muassa korttelipoliisi Gammelbackassa
1982 Per-Eric Nyholm, kaupunginjohtaja
1983 Lauri Heiman, kauppateknikko, historioitsija
1984 Tapani Mäki-Panula, suomalaisen seurakunnan kirkkoherra
1985 Yngve Lindqvist, Porvoon Energian verkkorakennuspäällikkö
1986 Henry Stolt, arjen sankari, joka pelasti kaksi pikkulasta Porvoonjoesta
1987 Kaj Bärlund, ympäristöministeri, kansanedustaja
1988 Carl-Henrik Strålmann, lastenlääkäri
1989 Sakari Brusila, yrittäjä, autokauppias
1990 Jan Klemets. isännöitsijä
1991 Jarmo R. Mulari, yrittäjä, Kulta-Ajan Kodit -hoiva- ja hoitokodin perustaja
1992 Jussi Kylätasku, kirjailija
1993 Rolf Söderström, yrittäjä, painotalo TT-Urex
1994 Raimo Luoma, intendentti
1995 Satu Tiivola, yrittäjä, Haikon Kartano
1996 Markku Tähkäpää, rata-autoilija, rakennusyrittäjä
1997 Janina Frostell, malli, juontaja, laulalaja ja muotisuunnittelija
1998 Riitta Korpela, Ti-Ti Nallen luoja, yrittäjä
1999 Mika Pietilä, thainyrkkeilijä
2000 Kimmo Paasikivi, yrittäjä
2001 Jussi Kiiski, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario
2002 Harri Kari, Porvoon Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja
2003 Seija Kastari-Johansson, yrittäjä, päiväkoti Kuperkeikka
2004 Kari-Pekka Toivonen, näyttelijä
2005 Merja Tammi, yrittäjä, ravintoloitsija
2006 Klaus Härö, elokuvaohjaaja
2007 Airi Kallio, yrittäjä, restaurointimaalarimestari
2008 Petteri Saario, yrittäjä, luontodokumentaristi
2009 Birgitta Palmqvist, yrittäjä
2010 Risto Anttonen, yritysjohtaja
2011 Aino Mäki-Punto, rovasti
2012 Jussi Sairanen, urheiluvälineiden kierrätysmyymälän vetäjä
2013 Jarmo Sievers, Porvoon Keskuskoulun rehtori
2014 Kai Kallio, yrittäjä, ravintoloitsija
2015 Laura Sormunen, kaupungin hyvinvointikoordinaattori
2016 Laura Pulkkinen, Smaku-ruokatapahtuman perustaja
2017 Iina Virkki, kuvataiteilija
2018 Niko Laurila, yrittäjä, valokuvaaja
2019 Peter Westerlund, yrittäjä, Pieni Suklaatehdas
2020 Sofia Antman, Support Porvoo Lokalt Facebook-ryhmän perustaja
2021 Sara Lappalainen (o.s. Kuivisto), yleisurheilija
2022 Erika Englund, yrittäjä, Pellingin kyläkauppias
2023 Niko Lehto, yrittäjä, ravintoloitsija
2024 Mika Laine, päätoimittaja–toimitusjohtaja, yrittäjä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot