Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Afganistanilaisen Hassan Fasilin palkittu dokumentti Midnight Traveler esitetään perjantaina 13.9. Oikeanpuolinen kuva Zahraa Karimin elokuvasta Hava, Maryam, Aysha.
Nina Mata
PORVOO Refugee Film Festival on vuosittain Helsingissä järjestettävä yhteiskunnallinen elokuvafestivaali. Korkeatasoisesta ohjelmistostaan ja vaikuttavuudestaan palkittu nostaa esille pakolaisuutta käsitteleviä elokuvia sekä pakolaistaustaisia tekijöitä ja luo tilaa yhteiskunnalliselle keskustelulle. Ulkoministeriön valtionavustuksen ansiosta Refugee Film Festival saapuu myös Porvooseen. Tapahtuma järjestetään 13.-14.9. Vanha 123:ssa.
Kaikkiin näytöksiin on vapaa pääsy.
– Refugee Film Festival – kiertue järjesti keväällä 2024 monikielisen työpajan maahanmuuttajataustaisille elokuvantekijöille. Nyt tuomme Porvooseen pakolaisuutta käsitteleviä elokuvia, dokumentteja asiantuntija-alustuksia, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Anna Korhonen.
– Elokuvien kautta on mahdollista nostaa esille asioita, joihin poliittinen toiminta ei pysty. Elokuvat herättävät tunteita ja ajatuksia. Kun niiden ympärille synnytetään lisäksi tilaa keskustelulle ja kysymyksille, voidaan elokuvienkin avulla muuttaa maailmaa.
Tiedotteen mukaan festivaali pyrkii ajankohtaisten globaalien kysymysten nostamiseen laajempaan tietoisuuteen taiteen keinoin, sillä taiteen avulla ihmisten on mahdollista käsitellä vaikeita asioita. Pakolaistaustaisten tekijöiden teokset tuovat kasvot ja henkilökohtaisen äänen keskusteluille sodista, ilmastokriisistä, ja muista konflikteista sekä niiden vaikutuksista muuttoliikkeeseen ja yhteiskuntien kehitykseen.
Lyhyitä alustuksia ja mahdollisuus keskusteluun
Festivaalin ohjelmisto on sekä äärimmäisen ajankohtainen, että juuri Porvoota varten räätälöity. Mukana on erityinen Palestiina-näytös sekä lyhytelokuvanäytös, jossa nähdään myös Refugee Film Festivalin työpajoihin osallistuneiden elokuvia.
Festivaali toivoo voivansa koota yhteen laajasti alueen maahanmuuttaneet, maahanmuuttaneiden kanssa työskentelevät sekä kaikki teemoista kiinnostuneet Porvoosta ja lähialueilta. Ohjelmiston yhteydessä kuullaan lyhyitä alustuksia ja tarjotaan mahdollisuus keskustella niin itse elokuvista kuin siitä, mikä merkitys taiteella ja kulttuurilla on kotoutumisen ja integraation näkökulmasta.
– Toivottavasti Porvoossa mietitään yhdessä, miten niin läheltä sotaa paenneiden kuin myös globaalin etelän alueelta saapuneiden kokemukset saataisiin asettumaan osiksi alueellista kontekstia ja mitä vaikutuksia yhteisymmärryksellä ja vastavuoroisuudella voisi olla, kertoo festivaalin yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta vastaava Sanna Valtonen.
Lyhytelokuvia ja näkökulmia globaaleihin kehityskysymyksiin
Porvoossa esitettävä ohjelmisto koostuu paitsi lyhytelokuvista, myös kansainvälisesti palkituista elokuvista, jotka kaikki tarjoavat näkökulmia globaaleihin kehityskysymyksiin. Perjantai-iltana esitetään afganistanilaisen Hassan Fasilin palkittu dokumentti Midnight Traveler, jossa seurataan ohjaajan ja hänen perheensä pakoa Afganistanista. Myös lasten näkökulman pakolaisuuteen avaava dokumentti on lämmin mutta ajatuksiaherättävä.
Perjantaina nähdään myös ehkäpä afganistanilaisista naisohjaajista tunnetuimman Zahraa Karimin draamaelokuva Hava, Mariam, Aysha. Kokonaan Kabulissa kuvattu elokuva kertoo naisen asemasta patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Kotiäiti tai uranainen, nainen tulee aina sorretuksia. Yhtä pääosaa esittää Suomeen kotiutunut näyttelijä Arezo Ariapoor. Elokuvan ohjannut Zahraa Karimi on joutunut sittemmin jättämään kotimaansa Talibanin noustua valtaan elokuussa 2021.
Lauantaina ohjelmassa on lyhytelokuvanäytös sekä kaksi äärimmäisen ajankohtaista, vielä Suomessa näkemätöntä elokuvaa Palestiinasta. Mohamed Jalabyn dokumenttielokuva Life is Beautiful kertoo tarinan eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan kohtuuttomuudesta ohjaajan omien kokemusten kautta.
Jalaby matkusti Norjassa järjestettävään elokuvatyöpajaan, ja ajauti hämmästyttävään limboon. Hänen Norjassa ollessaan palestiinalaisten ainoa rajanylityspaikka Rafah suljettiin. Norja määritteli Jalabyn valtiottomaksi, eikä voinut jatkaa hänen viisumiaan. Hän ei kuitenkaan voinut saada työntekijän oleskelulupaa, koska ei ollut valmistunut ohjaajaksi.
Jalaby jäi loukkuun Tromssaan vailla mahdollisuutta vaikuttaa tilanteeseensa. Pitkä selvitystyö synnytti elokuvan, joka avaa palestiinalaisten haavoittuvaa asemaa myös Euroopassa. Hieno dokumentti on kiertänyt yli sadalla elokuvafestivaalilla, ja viimein nähtävissä myös Suomessa.
Festivaalin päättää Farah Nabulsin draamaelokuva The Teacher. Se kertoo Länsirannalla asuvasta palestiinalaisesta opettajasta, joka on tärkeä henkilö yhteisössään, mutta myös keskellä henkilökohtaisen elämän kriisiä. Opettaja ottaa siipiensä suojaan nuoren oppilaansa Adamin, joka alkaa radikalisoitua perhettään kohdanneen tragedian seurauksena. Lisäksi alueella on siepattu nuori amerikkalainen sotilas, jonka epätoivoiset vanhemmat ovat matkustaneet paikalle etsimään poikaansa. Opettajan ratkaisut heijastuvat niin Adamin kuin poikaansa etsivien vanhempien elämään. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Länsirannalle ja siirtokuntiin, ja se on kuvattu oikeilla tapahtumapaikoilla. The Teacher on ensimmäistä kertaa nähtävillä Suomessa ja se esitetään myös Refugee Film Festivalilla Helsingissä marraskuussa.
» Refugee Film Festival, pe-la 13-14.9. Tapahtuma pidetään Vanha 123:ssa, Kaivokatu 37 B. Kaikkiin näytöksiin on vapaa pääsy.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot