Viikon kysymys
A-
A+
Sosiaalinen media on nykyään kiinteä osa arkea. Se yhdistää ihmisiä, tarjoaa tiedon ja viihteen virtaa sekä antaa mahdollisuuden ilmaista itseään tavoilla, jotka olivat vielä pari vuosikymmentä sitten mahdottomia. Monille some tuo iloa ja yhteisöllisyyden tunnetta - etenkin niille, jotka kokevat yksinäisyyttä tai kaipaavat vertaistukea.
Esimerkiksi vanhemmat ihmiset tai harvinaisista sairauksista kärsivät voivat löytää sosiaalisesta mediasta vertaistukea, jonka löytäminen olisi muuten lähes mahdotonta. Nuoret puolestaan saavat somen kautta mahdollisuuden rakentaa identiteettiään, seurata trendejä ja olla yhteydessä kavereihinsa lähes reaaliajassa.
Hyödyistä huolimatta somen sudenkuopat ovat todellisia. Some voi vääristää todellisuutta: se esittää usein vain kiillotetun pinnan, mikä voi synnyttää riittämättömyyden tunteita ja pahimmillaan johtaa mielenterveysongelmiin. Lisäksi vihapuhe, valeuutiset ja riippuvuutta aiheuttava käyttö voivat muuttaa somesta hyvinvointia heikentävän tekijän.
Somessa kannattaa siis olla tarkkana. On tärkeää osata kyseenalaistaa näkemänsä, rajata omaa ruutuaikaa ja suojata yksityisyyttään. Kun nämä asiat ovat kunnossa, voi sosiaalisesta mediasta todella saada paljon irti – iloa, seuraa ja tunnetta siitä, ettei ole yksin.
Erityisesti niille, jotka kokevat yksinäisyyttä, some voi olla henkireikä. Tietoinen ja kriittinen käyttö mahdollistaa sen, että tämä digitaalinen maailma toimii parhaimmillaan ikkunana ulos, yhteyksiin ja yhteisöihin. Sosiaalinen media ei korvaa aitoja ihmiskontakteja, mutta se voi täydentää niitä merkityksellisellä tavalla.
AKU ERONEN,
MYRSKYLÄ
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot