Viikon kysymys
A-
A+
LAPINJÄRVI Lapinjärvi-Koskenkylä-Loviisa-Valko-Liljendal... noin 70 kilometriä. Kesän varma merkki on se, että puutarhayrittäjä Robbe Jordas se siellä mennä viilettää suksilla pitkin Loviisan reunamia aina Valkoon asti.
Suksien alla on tietenkin rullat, toisin kuin talvella, jolloin Robbe painelee suksillaan Vasaloppetissa ja muissa Euroopan maissa hiihtotapahtumissa. Yrittäjän on huolehdittava kunnostaan, jotta jaksaa painaa läpi vuoden ilman sen kummempia lomia, jos ei nyt parin päivän irtiottoja lasketa.
– Kesällä hiihtäjä tehdään! Robbe nauraa.
Kesällä tehdään toki paljon muutakin, ainakin Robbes Lilla Trädgårdin kasvihuoneissa Lapinjärven avarissa maisemissa. Täältä ”keskeltä ei mitään” lähtee päivittäin valtavat määrät vihreää tuoretta syötävää kaikkialle Suomeen, mutta myös Tukholmaan asti.
Robbe laskeskelee, että päivittäin matkaan lähtee noin 30 – 50 000 pakkausta, jotka lopulta päätyvät suomalaisten, mutta myös ruotsalaisten ruokapöytään. Rekallinen vihreää herkkua, tai enemmänkin.
– Suomessa ollaan Ruotsia ja muita Pohjoismaita paljon edellä yrtti-, salaatti- ja versoviljelyssä. Kohtuuiso osa tuotannosta menee Tukholman seudulle, sillä olemme tehneet yhteistyötä jo 15 vuotta, Robbe kertoo.
Hän huomauttaa, että vihannestuotannossa, kuten kurkkujen, salaatin ja tomaatin kasvattamisessa Suomi on pinta-alaan suhteutettuna maailman ykkönen.
– Meillä on valtavasti kasvihuoneviljelyosaamista. Kunpa poliitikotkin ymmärtäisivät, että suomalainen puutarhaviljelytaito on varteenotettava vientituote.
Robert Jordas kehittää koko ajan viljelmiään ja miettii sopivia tuotteita.
Reija Kokkola
Sanotaan, että siinä voi käydä hassusti, kun laittaa ensi kertaa kädet multaan. Voi saada elinikäisen pistoksen, rakkauden kasveihin ja kukkiin. Jos Robbe ei olisikaan varsinaista pistosta saanut, niin ainakin verenperintönä kasvien viljely on hänelle tullut.
Hänen sukunsa viljeli maata Lindkoskella jo 1600-luvulla. Nykypäivän teknologian avulla Robbe on kasvattanut omia kasvihuoneitaan määrätietoisesti pärjäten monen myllerryksen keskellä. Viljely on siis selvästikin verissä. Mutta mitä titteliä Robbesta oikein tulisi käyttää? Puutarhuri, yrittäjä, viljelijä, näyttelijä tai kenties ylipuutarhamestari?
– Olen vähän kaikkea aina eri tilanteissa. Näyttelijä olisin kaikkein mieluiten. Ehkä yleisimmin olen kuitenkin puutarhuri, Robbe pohtii.
Robert Jordas kiertää kasvihuoneissaan päivittäin. Valoa säädellään tuplaverhoilla.
Reija Kokkola
Vuonna 2008 hän aloitti 2 000 neliön kasvihuoneella, mutta nyt erilaisia kasveja viheriöi jo toisessakin, 6 000 neliön kasvihuoneessa. Vertikaaliviljelyn ansioista tuotantokapasiteetti on kasvanut huomattavasti, ja samalla vähän kuin ihmeen kaupalla, myös tuotteiden maku ja laatu ovat kuulema parantuneet. Robbelle on ollut tärkeää säilyttää ”pienen puutarhan maku”.
– Vaikka kasvihuoneissa on valtavasti automatiikkaa nykyteknologian ansioista, ei mikään korvaa ihmistä. Meillä on noin 30 työntekijää läpi vuoden, jotka kylvävät, istuttavat ja pakkaavat, Robbe kertoo.
Valitettavasti puutarha-ala ei houkuttele nuoria, koska kyseessä on matalapalkka-ala. Toisaalta työolosuhteet ovat miellyttävät, eikä työ ole raskasta. Työajat ovat säännölliset, ja työnantaja vakaa. Vaikka Robbe on innoissaan huippuun viritetystä kasvihuoneteknologiasta, jalat ovat yhä tukevasti juurtuneina multaan. Teknologia on hyvä renki, mutta huono isäntä.
– Teknologia on hyvä apu, mutta se ei korvaa ihmistä, hän painottaa.
Robert Jordas kiertää kasvihuoneissaan päivittäin. Valoa säädellään tuplaverhoilla.
Reija Kokkola
Tietokoneteknologia auttaa viljelijää muun muassa kertomalla ajantasaisesti valon määrästä. Statistiikkaa seurataan koko ajan, ja sen mukaan kasvihuoneita tuuletetaan, varjostetaan, lisätään valoa ja tarkkaillaan energian kulutusta. Kestävä viljeleminen tarkoittaa luonnon hyväksi toimimista, mutta kestävää täytyy olla myös viljelijän liiketoiminta, jotta homma pyörisi.
– Olen myynti- ja markkinointimies, mutta selvästi myös insinööri, Robbe kuvailee viljelijältä vaadittavia ominaisuuksia.
Robbes Lilla Trädgårdissa on siirrytty energiatehokkaaseen led-valoviljelyyn ja 300 kilowatin aurinkovoimala tuottaa kesäaikana sähköä, ja hukkalämpökin hyödynnetään. Luonto on kuitenkin se, mikä herättää ihmiset ja kasvit keväisin eloon. Valo. Se on kaikkein tärkeintä.
– Tänä vuonna valoisuus alkoi lisääntyä jo helmikuussa. Meillä kiireisin aika alkaa yleensä pääsiäisen paikkeilla. Auringonsäteiden mukaan kasvihuoneetkin elävät, Robbe toteaa.
Syksyllä Robben puutarhaa tullaan nimittämään Little Gardeniksi, kun lapinjärveläistä tietotaitoa hyödynnetään Floridassa asti.
– Olen osakkaana rakenteilla olevassa kasvihuoneessa USA:ssa, Robbe hymyilee.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
ROBBEN PIKKU PUUTARHA
» Perustettu vuonna 2002.
» Viljelee yli 40 salaatti-, yrtti- ja itulajiketta.
» Käsittää 15 000 neliömetrisen alueen viljelysmaata kotitilalla Lindkoskella.
» Työllistää noin 30 henkilöä.
» Toimittaa 30 000 tuoretuotetta sekä ravintolakeittiöihin että ruokakauppoihin joka päivä.
» Lähde. robbes.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot