Viikon kysymys
A-
A+
Dorper-risteytys odottaa pääsyä Staffaksen kesälaitumille. Staffaksen muut lampaat ovat rodultaan gotlanninlampaita.
Merja Forsman
PORVOO Toimittajan polvet tärisevät. Tarkoitus oli tulla katsomaan, miten suloiset ja lempeät lampaat saapuvat Staffakseen tekemään arvokasta maisemointityötä, mutta nyt lahkeet ovat kurassa ja vihkosta on revennyt reuna.
Lampuri Nilla Salonen huutaa ohjeita ja paimenkoira Odin veivaa edestakaisin niskuroivien lampaiden ympärillä.
– Odin luulee olevansa jumala, Salonen sanoo.
Lampaille se sitä taitaa ollakin, sillä ne siirtyvät juuri sinne, mihin Odin ne ohjaa. Saloselle lampaat panevat vastaan kaikin voimin.
– Äh, kovapäisiä, Salonen mutisee.
Kesälampaista huolehtii Staffaksen naapuririnki, joka varmistaa, että lampailla on vettä ja kaikki hyvin. Kuvassa Naava, Kairos ja Kirsi Kaulanen.
Merja Forsman
Itäväylän toimittaja pääsi auttamaan, kun lampaat tuotiin Staffaksen laitumille. Kuvassa Nilla Salonen, Odin-koira ja gotlanninlampaita.
Merja Forsman
Perinnebiotoopit ovat uhanalaisia
Porvoon kaupungin omistamat Staffaksen hakamaat kuuluvat yhä harvinaisemmaksi käyviin perinnebiotooppeihin.
Perinteisen karjatalouden muovaavat maat, kuten niityt, kedot, ahot ja metsälaitumet sekä monet niille ominaiset hyönteis-, kasvi- ja lintulajit on arvioitu uhanalaisiksi.
– Staffas on paikallisesti arvokasta maata, joka sujahti Helmi-hankkeeseen juuri ennen kriteerien tiukentumista, kertoo Staffaksen maitakin tutkinut luontokartoittaja Lotta Lindholm-Normaja.
Vanhan navetan ympäriltä, lehtipuuvoittoiselta hakamaalta, hän on löytänyt muun muassa silmällä pidettävää ketoneilikkaa ja muita arvokkaita niittylajeja, kuten aholeinikkiä ja pukinjuurta.
Laiduntaminen on keskeinen keino perinnebiotooppien säilyttämisessä ja ennallistamisessa.
Staffaksessa lampaat syövät vuohenputkea, horsmaa, nokkosta ja heinää ja tekevät samalla tilaa herkemmille ketokasveille.
– Lampaat ovat erityisen hyviä karumpien maiden hoitajia. Kokemukseni mukaan maassa oleva siemenpankki pääsee yllättävän nopeasti itämään ja kasvamaan uusissa olosuhteissa, Lindholm-Normaja sanoo.
Lampaat rouskuttavat peräti 2,5 kilon verran kasvillisuutta tai rehua päivässä. Kahdeksalle lampaalle se tekee 20 kiloa vuorokaudessa.
Myös Salonen sanoo huomanneensa Staffaksen niittyjen muuttuneen jo vuoden aikana. Lajisto näyttää erilaiselta, runsaammaltakin.
– Viime vuonna lampaat palasivat kotiin laihtuneina, Salonen sanoo.
Naava ja Kairos tulivat ihailemaan Staffaksen hakamaille saapuneita märehtijöitä. Lampaat ovat laumaeläimiä, jotka kulkevat aina tiiviinä rykelmänä.
Merja Forsman
Naapuruston yhteinen projekti
Soratietä laskeutuu taiteilija Kirsi Kaulanen olkihattu keikkuen.
– Sieltä ne kauan odotetut lampaat nyt saapuvat! hän huikkaa.
– Huomasitko muuten, että takaportti on auki, hän sanoo Saloselle ja saa ohjeeksi mennä sulkemaan portin.
Laitumelle saapunut villapallonelikko on ryhtyny saman tien töihin ja rouskuttaa kirkkaanvihreitä vuohenputkia. Odin pitää vahtia heinikkoon painuneena.
Staffaksesta löytyy arvokasta perinnemaisemaa, joka Kirsi Kaulanen haluaa ennallistaa. Perinnebiotoopit ovat tärkeitä sadoille uhanalaisille kasvi- ja eläinlajeille.
Merja Forsman
Juuri Kaulanen ja hänen puolisonsa Hannu Koivisto ovat syntipukkeja Staffaksen kesälampaisiin.
– Täällä on niin arvokasta luontoa, että mietimme, että olisi kiva saada tänne kesälampaita hoitamaan perinnemaisemaa. Lampaat ovat niin symppiksiäkin, hän sanoo palattuaan laitumen toiselta puolen.
– Puhuimme naapureillekin ja hekin innostuivat.
Syntyi diili. Salonen tuo lampaat Staffakseen ja Kaulanen porukoineen katsoo niiden perään: vaihtaa veden, siirtää lampaat tarvittaessa laitumelta toiselle ja katsovat, että kaikki on kunnossa.
– Aika huoletonta minulle, Salonen toteaa.
Viime kesänä Kaulanen kumppaneineen palautti myös karanneita lampaita aitauksiin.
– Kutsuimme naapurin lapsetkin apuun. Ei ollut helppoa, Kaulanen nauraa.
– Tänä vuonna nämä lampaat ovat sitten paljon villimpiä, Salonen varoittaa.
– No, Mimosa (Kaitala) on ollut kouluttamassa tiikereitä Korkeasaaressa, ehkä hän pärjää, Kaulanen nauraa.
Eläinkouluttaja Kaitala on Kaulasen tytär ja yksi lampaiden kesähoitajista.
Kirsi Kaulanen on yksi lampaiden kesähoitajista ja idean liikkeellepanijoista.
Merja Forsman
Sudet lampurien huolena
Se, että Salosen lampaat ovat villejä, on suunniteltua. Siihen liittyy se, että niittykasvien lisäksi lampurit ovat nyt ahdingossa.
– Moni tuttu lampuri on lopettanut. Ei vain enää voi jatkaa, Salonen pudistaa päätään.
Syynä ovat kustannusten nousu, tukien väheneminen ja alhainen tuottajahinta. Myös teuraskulut ovat nousseet. Lampurille ei jää lampaanlihasta juurikaan katetta.
– Hirveän sääli, jos tarjolla ei kohta enää ole kotimaista lampaanlihaa, sillä se on ekologista ja laitumilla kasvanutta. Kotimaista lammasta syömällä tukee luonnon monimuotoisuutta, Salonen sanoo.
Myös kasvanut petokanta, ilvekset ja sudet, on yksi syy lampureiden ahdinkoon.
– Tilanne on ihan kestämätön. Susi menee sinne, mihin on helpoin mennä. Se kaivautuu aidan ali tai hyppää sen yli. Ilvekset syövät armollisesti vain yhden lampaan, sudet tappavat kaiken. Tai eivät tapa, vaan repivät ja suolistavat, syövät elävältä. Se on hirveää! Pidän lampaitani hajautetusti kolmella eri laitumella, jos ne säilyisivät paremmin hengissä niin, Salonen sanoo.
Ovatko lampaat yöeläimiä? Eivät, mutta ne tekevät ennallistamistyötä usein yövuoroissa. – Lampaat laiduntavat usein öisin, päivisin ne lepäävät varjossa, Salonen kertoo.
Merja Forsman
Mitä villimpi lammas, sitä todennäköisemmin se Salosen mukaan pysyy hengissä.
– Tarvittaessa se pääsee pakoon ja ehkä aidan ylikin.
Salonen on lampaiden, lampurien ja koirien lisäksi huolissaan laiduneläinten katoamisesta ja sitä kautta luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta.
– Missään ei ole niin paljon hyönteisiä ja pikkulintuja kuin karjatilojen lähellä.
Petojen lisäksi ihmisetkin varastavat lampaita, kuten edelliskesänä kävi.
– Olivat liian kesyjä. Arkoja lampaita ei niin vain varasteta. Niitä ei saa kiinni, Salonen irvistää.
Paimenkoira Odin nauttii lampaiden paimentamisesta. – Sillä on ehtymätön toimintatarmo, Salonen sanoo.
Merja Forsman
Hauskoja persoonia, ovelia otuksia
Kaulasen lapsenlapsi Naava, 3, on odottanut talvesta asti kesälampaiden saapumista. Nyt hän juoksee mäkeä alas ystävänsä Kairoksen kanssa.
Äsken jukuripäisesti käyttäytyneet lampaat rouskuttavat nyt rauhassa ruohoja.
– Lampaat ovat niin hauskoja persoonallisuuksia ja ystävällisiä, Salonen kertoo.
– Tiesitkö, että lammas voi tunnistaa jopa 50 eri ihmiskasvoa. Käsittämätön määrä! Lampaat eivät ole tyhmiä, olen nähnyt miten ovelasti ne voivat hämätä koiriakin. Tätä Odinia ne ei pomota.
Yhtä dorper-uuhia lukuun ottamatta kaikki Salosen lampaat ovat ketteriä gotlanninlampaita.
– Tuo dorper-risteys on sellainen vastarannan kiiski. Ei halua tehdä kuin muut. Kun se tuli meille, muut lampaat ihmettelivät, että mikä tuo on ja juoksivat pakoon. Se meni perässä, että ”älkää jättäkö kaverit hei”. Se oli surullista ja koomista. Vähitellen lauma tottui siihen.
Nyt ne kaikki ovat kylki kyljessä laitumella. Tyytyväisinä kesätyöntekijöinä.
Ethän syötä lampaita. – Lampaat piilottavat sairastumisensa viimeiseen asti. Sen voi ehkä nähdä korvan roikkumisesta, ja sitten ne yhtäkkiä kupsahtavat, Salonen sanoo. Laitumella on niille yllin kyllin syötävää.
Merja Forsman
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot