Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Tekoäly on tullut jäädäkseen. Luotujen kuvien ja muun median lisäksi muutos etenee nopeasti kaikilla elämänalueilla. Hyvä esimerkki on maksupalveluyhtiö Klarna, joka korvasi satoja asiakaspalvelijoita tekoälyllä ja tuloksena oli nopeammat käsittelyajat ja parantunut asiakastyytyväisyys. Tekoälymallit ChatGPT ja Claude arvioivat itse, että suurimmat hyödyt tulevat terveydenhoitoon (mm. diagnosointi ja täsmälääkkeet), koulutukseen (yksilöllisesti räätälöity opetus) sekä ilmastonmuutoksen torjunta. Kukapa meistä ei haluaisi saada esimerkiksi lääketieteellistä tukea mallilta, jonka koulutusaineistona toimii ihmisen kaikki tähän päivään mennessä tuottama tieto.
Kaupungin hallinnossa tekoäly voi tehostaa tiedonkäsittelyä, asiakaspalvelua ja automatisoida rutiineja. Irtisanomisten sijaan me voimme pyrkiä vapauttamaan asiantuntijoiden aikaa olennaiseen. Tekoälyä tulisi kokeilla kouluissa ja opettaa sen vastuullista käyttöä. Porvoolla on tässä ainutlaatuinen asema: olemme riittävän suuri houkuttelemaan innovaatioita ja meillä on jo rakenteita kuten vihreän siirtymän rahasto tukemassa muutosta, mutta samalla olemme riittävän pieni toteuttamaan käytännön kokeiluja ketterästi.
Porvoolla on siis ainutlaatuinen mahdollisuus olla edelläkävijä tekoälyn hyödyntämisessä. Työkaluja on jo olemassa - nyt tarvitaan rohkeutta, näkemystä ja käytännön tekoja näiden hyötyjen saavuttamiseksi.
JARKKO ILOMÄKI, DI,
KUNTAVAALIEHDOKAS (KOK.),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot