Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Merja Forsman
Viihtyvyys, luonnon monimuotoisuus ja perinteiset kansalaistaidot voivat kasvaa samassa puussa tai ainakin puutarhassa.
Porvoossa on kymmeniä joutomaa-alueita odottamassa mahdollista kaavoitusta tai parempia aikoja. Muuttamalla osa niistä niityiksi syntyisi elinympäristöjä pölyttäjille ja pörriäisille. Tämä lisäisi luonnon monimuotoisuutta ja alueen viihtyisyyttä.
Osa joutomaaplänteistä kävisi pienin ponnistuksin kaupunkipuutarhoiksi ja -puistoiksi, joissa vanhemmat sukupolvet voisivat perehdyttää päiväkotilapsia, koululaisia ja muita ryhmiä kotitarveviljelyyn ja puutarhan hoitamiseen.
Muokatut joutomaat voisivat toimia myös kohtaamispaikkoina, joissa kehitetään kaupunkikulttuuria, yhteisötaidetta ja urbaania luontokasvatusta. Tutkimusnäytön mukaan aktiivinen toiminta luonnossa vahvistaa lasten ja nuorten luontosuhdetta. Vaikka kaupunkipuutarhoissa touhuaminen saattaa monen korvaan kuulostaa piipertämiseltä, on tärkeää tunnistaa, että kotivaraviljelyn osaaminen lisää merkittävästi huoltovarmuutta arvaamattomina aikoina.
Joutomaiden hyötykäyttö olisi varsin kustannustehokasta eikä vaatisi raskasta kaavoitusprosessia: jos alueen käyttötarkoitus ajan myötä muuttuu, perennat on helppo siirtää, siemenistä ja toiminnasta puhumattakaan. Tällaiseen projektiin on haettavissa erilaisia hankerahoituksia, ja ylipäätään kyse on enemmän yhdessä tekemisestä ja tahtotilasta kuin suurista investoinneista.
Hankkeen kehittämistä varten voitaisiin muodostaa ryhmä, jossa vapaaehtoistoimijat olisivat keskeisessä roolissa. Projekti kannattaisi toteuttaa mahdollisimman kevyellä byrokratialla ja tekemisen meiningillä.
Otetaan kaupungin joutomaat käyttöön luonnon, kulttuurin ja yhteisön ehdoilla ja annetaan niille mahdollisuus kukoistaa.
MONICA LINDSTRÖM,
KONSERVATIIVINEN VIHERPIIPERTÄJÄ, KASVATTAJA JA KULTTUURITUOTTAJA,
KUNTAVAALIEHDOKAS (VIHR., SIT),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot