Viikon kysymys
A-
A+
Porvoolainen tennislupaus Oskari Paldanius, 18, aloitti tennisharrastuksensa Kaupunginpuiston tenniskentiltä, jotka ovat kuuluneet kaupungin katukuvaan jo 78 vuoden ajan.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Porvoolainen tennislupaus Oskari Paldanius, 18, teki viime lauantaina läpimurtonsa Pariisin avoimissa voittamalla poikien nelinpelin Grand Slam -turnauksen. Hän on tällä hetkellä junioreiden ranking-tilastossa sijalla 10.
Samalla hän lunasti paikkansa olemalla historian kuudes suomalainen juniorien grand slam -voittaja. Ennen häntä listalla ovat olleet Birgitta Lindström, Jarkko Nieminen, Harri Heliövaara, Henri Kontinen ja Otto Virtanen.
Turnausvoitto oli miehelle samalla aikainen syntymäpäivälahja, sillä hän täytti 18 vuotta viime keskiviikkona. Paldaniukselle järjestettiin voittokahvit Kalastajatorpan tennisklubilla torstaina.
Kaikki alkoi Kaupunginpuiston tenniskentiltä
Istumme tennispelaajan syntymäpäivänä Kaupunginpuiston kahvilan terassille. Taustalla ovat vuonna 1947 rakennetut Porvoon ainoat massakentät, joilla neljä junioria harjoittelee valmentajansa johdolla.
Kentät ovat tuttuakin tutumpia Paldaniukselle, jonka tennisharrastus niiltä sai alkunsa.
– Osallistuin ekaluokkalaisten tennisleirille. Leirin päätteeksi minulta kysyttiin, että pidinkö tenniksestä. Vastasin, että en, mutta valmentaja näki minussa silloin paljon potentiaalia, synttärisankari paljastaa tennisuransa nihkeää alkua.
Tuosta leiristä on kulunut nyt reilu 10 vuotta, jolloin porvoolainen oli 7-vuotias.
– Kotona äitini Päivi sanoi, että joku harrastus koulun ohella pitää olla, sillä muuten päivistä tulee tylsiä.
Paldanius oli kokeillut jalkapalloa, salibandya, yleisurheilua ja parkouria.
– Päätin ottaa tenniksen, koska sitä oli vain kerran viikossa, kuin esimerkiksi futistreenejä olisi ollut kaksi kertaa viikossa. Halusin päästä helpolla, hän naurahtaa.
Porvoolaisen tie kävi tennistreeneihin – ja valmentaja oli tyytyväinen.
– Meni ehkä pari viikkoa, kun kentältä löytyivät kaverit, tenniksestä tuli hauskaa ja sitä oli kiva pelailla.
Oskari Paldanius treenaa tennistä tällä hetkellä arkisin kaksi kertaa päivässä. – Lauantai on lepopäivä ja sunnuntaina teen kevyttä harjoittelua, hän kertoo.
Marko Wahlström
"Nyt tykkään hakea palloja"
Vaikka miehen matka tenniksen pariin sisälsikin mutkan, on hän nyt elementissään kentillä, josta viime lauantain grand slam -voitto ja sitä seurannut mestaruusjuhlan ranskalaisen tennisyleisön edessä kertoo.
– Nyt kiehtoo tenniksessä minua kiehtoo eniten pallonhaku eli tykkään siitä, että saan juosta pallon perässä.
Harjoittelussa välttämätöntä lihaskunto- ja juoksutreeniä yksistään mies ei jaksaisi.
– Mutta kun siihen yhdistää tennispallon, muuttuu se mukavaksi.
Läpimurtoa povattiin jo viime vuoden lopulla
Pariisin avointen kilpailuiden poikien nelinpelin grand slam -voitto kruunasi vuoden, jota Paldanius taustajoukkoineen povasi jo viime vuoden lopulla läpimurroksi.
– Viime vuoden lopussa voitin siihen mennessä suurimman turnaukseni (J300). Se oli käännekohta, jonka avulla sijoitukseni rankingissa nousi parhaimmillaan neljänneksi ja pääsin mukaan grand slameihin.
Kuluvan vuoden alussa myös Australian avointen kaksinpelissä mies ylsi semifinaaliin.
– Huvittavaa sinänsä, että Australiassa hävisimme nelinpelissä ekalla kierroksella, mutta kaksinpelissä pääsin semifinaaliin. Pariisissa sen sijaan hävisin kaksinpelin ekalla kierroksella, mutta voitimme nelinpelissä.
Porvoolainen on pelannut kymmenkunta turnausta puolalaisen Alan Waznyn kanssa. Pariisin grand slam oli heidän suurin turnausvoitto.
– Pelattiin todella aggressiivisesti. Ja tuntui siltä, että mitä aggressiivisemmin pelattiin, sitä helpommin voitettiin. Olimme edellisillä viikoilla pelanneet putkeen turnauksia nelinpeleissä, joissa tuli tappioita nopeasti. Meidän piti tehdä taktinen suunnanmuutos, joka myös toimi, ja näin voitimme tosi kovia pelaajia.
Mäkelänrinteen urheilulukio läpi neljässä vuodessa
Paldanius opiskelee Helsingissä Mäkelänrinteen urheilulukiossa, jota hän on käynyt nyt kaksi vuotta.
– Tarkoitus käydä lukio neljässä vuodessa, jotta minulla jää aikaa keskittyä myös tennikseen.
Tennistreenejä hänellä on arkisin kaksi kertaa päivässä, jonka päälle tulevat fysiikkatreenit. Johonkin väliin mahdutetaan myös koulu, josta nyt on kesälomaa.
– Olemme pyrkineet siihen, että lauantai on kokonaan lepopäivä ja sunnuntaina on kevyttä harjoittelua, joka valmistelee seuraavaa viikkoa.
Paldaniuksen henkilökohtaisena valmentaja on Puolassa vakituisesti asuva Kim Tiilikainen, joka on entinen ammattipelaaja, Hänen ranking-sijoitus ATP-tilastossa oli parhaimmillaan 207. Tiilikainen on valmentanut lukuisia tennispelaajia, joista parhain oli Jerzy Janowicz, jonka paras ranking-sijoitus oli 13.
– Kimi auttaa tällä hetkellä Suomen Tennisliittoa ja valmentaa minua. Hän on Suomessa silloin, kun minäkin.
– Tavoitteeni on tällä hetkellä tennisammattilaisuus. Back up -suunnitelmana on lähteä johonkin jenkkiyliopistoon pelaamaan tennistä ja opiskelemaan, Oskari Paldanius sanoo haastattelussa, joka tehtiin hänen syntymäpäivänään.
Marko Wahlström
Haaveena ja tavoitteena tennisammattilaisuus
Lukion jälkeen porvoolaisen haaveena on tennisammattilaisuus.
– Varasuunnitelmana on lähteä johonkin jenkkiyliopistoon pelaamaan tennistä samalla, kun suorittaisin opintoja.
Juniorisarjassa pelaavaa Paldanius on pelannut tähän mennessä muutaman alhaisimman tason ammattiturnauksen, joissa on tullut pari nelinpelivoittoa ja semifinaalipaikka.
Hänen mukaan ammattilaisuuteen siirtymistä ajatellen pelit ovat onnistuneet hyvin.
– Olisi siistiä päästä pelaamaan isojen yleisöjen eteen turnauksiin, joita olen katsonut pienenä televisiosta. Pariisissakin oli siistiä pelata, kun myös juniorisarjoissa oli paljon katsojia ja moni pyysi nimmareita.
Samaan hengenvetoon porvoolainen myöntää, että ammattilaisuus tulee nostamaan harjoittelun uudelle tasolle.
– Aikuisena tulee varmasti vieläkin enemmän treenattua, kun kroppa kestää enemmän. Ammattilaisuus vaatii myös taloudellista tukea, joten ei se helppoa tule olemaan. Mutta jos se olisi helppoa, pelaajia olisi vaikka kuinka monta.
Ammattilaisturnauksissa liikkuu usein isojakin rahapalkintoja.
– Voitolle jäädäkseen pitää pelata korkean tason turnauksia. Kaikista alhaisimman tason turnauksista rahaa toki saa, mutta ei niistä voitolle peliviikon jälkeen jää.
Yhdestä asiasta porvoolainen tule pitämään kiinni, jos tennisammattilaisen ura urkenee.
– Pelin tulee silloinkin olla nautinnollista, eikä vain pakonomaista työtä. Jokaisesta pisteestä toki aina taistellaan tosissaan. Pariisissakin huomasin, kuinka mukava oli pelata, kun yleisö taputti ja eli mukana. Se on se juttu, mitä haluan tehdä!
Villillä kortilla Tampereen ATP Challenger -turnaukseen
Kuluva kausi jatkuu seuraavaksi Puolassa, jonne porvoolainen matkustaa sunnuntaina.
– Lähden nelinpeliparini luokse treenaamaan aidoille nurmikentille, joita Suomessa ei ole. Valmistaudumme Wimbledoniin, jossa kilpailemme 5.7. Sitä ennen Lontoossa järjestetään esikisat, jotka alkavat 29.6.
Pariisin turnausvoittonsa johdosta Paldanius sai viime maanantaina Porvoossa takavuosien tennisammattilainen Veli Paloheimolta niinsanotun villin kortin, joka oikeuttaa hänet pelaamaan 100 000 dollarin kansainvälisessä ATP Challenger -turnauksessa Tampereella 22.7.
– Seuraavaksi pääsen laittamaan Suomen edustusvaatteet päälle joukkue-EM-kilpailuihin. Sen jälkeen lähestyvät US Open ja Davis Cup, jos kutsu sinne tulee. Viime joukkueessa olin jo mukana. Heti Davis Cupin jälkeen ovat alle 18-vuotiaiden henkilökohtaiset EM-kilpailut.
Vielä tänä vuonna porvoolainen on voinut pelata sekä ammattilaiskisoja että junioriturnauksissa.
– Ensi vuonna edessä on vain ammattikisoja. Ensimmäisen vuoden jälkeen näkee, mihin taso asettuu ja mihin pitää panostaa, vai onko edessä Jenkkeihin lähtö.
Jarkko Niemisen ja Roger Federerin esimerkit kannustavat
Haastattelun lopuksi palaamme lapsuuteen, jolloin Oskari Paldanius seurasi tennishuippujen pelejä televisiosta.
– Pienenä katsoin paljon Jarkko Niemisen pelejä.
Nieminen on Suomen kaikkien aikojen parhaan tennispelaaja, jonka paras sijoitus ATP-listalla 13.
– Olin katsomassa hänen viimeistä näytöstyylistä otteluaan Suomessa Roger Federeriä vastaan.
Ihanteessaan porvoolaista viehättää se, kuinka ammattimainen hän on.
– Nieminen todella mukava kaveri, joka pelailee vieläkin ja tekee kaikki lämmittelyt huolella, eikä tule kylmiltään kentille.
Kaikkien aikojen suosikikseen Paldanius nimeää Roger Federerin, joka on elegantti tennistähti.
– Hänen peliään on niin hienoa katsoa.
Tenniksen suosio näkyy harrastajamäärissä
Suomessa eletään tällä hetkellä tennisbuumia, joka näkyy harrastajamäärien kasvuna.
– Silloin, kun Suomi pääsi Davis Cupista jatkoon, tennis sai enemmän kannattajia ja harrastajia.
Lisämenestys ruokkii suosiota edelleen.
– Nyt, kun Harri Heliövaara on menestynyt nelinpelissä ja Otto Virtanen voitti viime viikolla ison turnauksen, kiinnostus lajia kohtaan. Myös Emil Ruusuvuori tekee paluuta tenniskentille.
Paldaniuksen omassa perheessä ei ole tennistaustaa, mutta isä Juha on pelannut pingistä yltäen aina Suomen-mestaruuksiin.
– Hän, kuten koko perhe, lähti liikkeelle tenniksen pariin, kun aloin pelata. Pikkusisko Lilja on nyt alkanut muutaman vuoden tauon jälkeen pelata uudelleen. Perhe oli myös katsomassa pelejäni Pariisissa.
Aloittelevaa tennisnuorta Paldanius kehottaa nauttimaan tenniksestä.
– Tenniksen pitää olla hauskaa, kun on kentällä. Mikäli tennisammattilaiseksi haluaa, kyse on pitkästä prosessista. Se on mahdotonta, jos siitä ei nauti.
Kannuksensa nyt hankkinut tennislupaus osaa olla myös kriittinen itselleen.
– Jos olisin ollut vuosia sitten yhtä viisas kuin nyt, olisin varmasti panostanut enemmän huolelliseen tekemiseen kentällä ja kentän ulkopuolella. Se maksoi minulle puoli vuotta, kun oli pari loukkaantumista.
Hän on sanonut monelle, että kannattaa panostaa alkulämmittelyyn ja loppuverryttelyyn.
– Vaikka tuntuu, että ne eivät ole tärkeitä, niin pitkässä juoksussa voi tulla haitallisiksi, jos niihin ei keskity, kantapään kautta oppinsa saanut mies hymähtää.
FAKTA
Oskari Paldanius
» Syntynyt Saksan Laupheimissa 11.6.2007. Asunut Porvoossa 2-vuotiaasta.
» Opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa, jonka suorittaa neljässä vuodessa keskittyäkseen samalla tennikseen.
» Harrastaa tenniksen lisäksi golfia, frisbeegolfia ja hiihtää. Lasketteli aiemmin.
» Perheeseen kuuluvat äiti Päivi, isä Juha ja pikkusisko Lilja sekä australianpaimenkoira Peggy.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot