Viikon kysymys
A-
A+
Museo on lisännyt Finnaan yli 90 Natalia Linsénin ottamaa kaupunkinäkymää Porvoosta.
Natalia Linsen/Porvoon museon kokoelmat
PORVOO Porvoon museo aloittaa kokoelmiensa julkaisemisen hakupalvelu Finnassa. Ensimmäiseksi nähtävillä on AB Iriksen huonekaluja ja keramiikkaa sekä Natalia Linsénin valokuvia.
Porvoossa toimineen AB Iriksen toiminta on yksi Porvoon museon keskeisimpiä tallennusaiheita ja museon AB Irikseen liittyvä taideteollisuuskokoelma on yksi huomattavimpia Suomessa. Nyt Porvoon museo on tuonut Finnaan yli sadan Iris-esineen tiedot.
Myös varhaisen porvoolaisen valokuvaajan Natalia Linsénin valokuvat ovat Porvoon museon avainkokoelmia. Museo on lisännyt Finnaan yli 90 Natalia Linsénin ottamaa kaupunkinäkymää Porvoosta.
Louis Sparren suunnittelema tuoli kuuluu AB Iriksen kokoelmaan.
Katja Hagelstam
Kansalliskirjaston ylläpitämä palvelu
Nyt julkaistuihin aineistoihin pääsee tutustumaan helpoiten Porvoon museon oman Finna-näkymän etusivulla, josta löytyy teemoittain koottuja kokonaisuuksia.
Myös Finna.fi-sivustolla tehtyjen hakujen avulla voi löytää esineitä tai valokuvia Porvoon museon kokoelmista.
Finna.fi on Kansalliskirjaston ylläpitämä hakupalvelu, joka kokoaa satojen kotimaisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistot saman katon alle. Palvelun avulla voi hakea ilmaiseksi verkossa erilaisia aineistoja, kuten valokuvia, esineitä, taidetta, kirjallisuutta ja arkistoaineistoja.
– Finnan avulla pääsee helposti tutkimaan aineistoja, jotka voivat olla fyysisesti eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Nils Schillmarkin maalauksia on monen museon kokoelmissa ja nyt Porvoon museo tuo mukaan omat Schillmarkinsa, kokoelmapäällikkö Juha Jämbäck kertoo tiedotteessa.
Verkkopalvelut museotoiminnan alustana
Verkkopalvelut ovat laajentaneet museoiden mahdollisuuksia tuoda esille kokoelmiaan, joita näyttelyt voivat esitellä vain rajatusti. Finnan avulla on mahdollista saattaa suurempi osa kokoelmista yleisön saataville.
– Kulttuuriperintö kuuluu kaikille. Finnan avulla museon hallussa oleva perintö saadaan kaikkien perillisten ulottuville. Aineistojen säilyttäminen tulevaisuuteen on keskeistä, mutta museokokoelmien käyttö on tärkeää myös nykyhetkessä.
– Porvoon museon kokoelmia on digitoitu vuodesta 2000 ja työ on jatkuvaa. Tavoitteena on, että kaikki kokoelmatiedot ovat digitaalisessa muodossa ja mahdollisimman suuri osa verkon kautta saavutettavissa, Jämbäck jatkaa.
Porvoon museon luonnontieteellisen kokoelman tiedot julkaistaan Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi -portaalissa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot