Viikon kysymys
A-
A+
Huoltoasematavaran keräilijä ja amerikkalaisten autojen harrastaja Kari Backberg kunnostaa ostamaansa Pukkilan kirkonkylän vanhaa huoltoasemaa hiljalleen. – Unionilla oli aikoinaan Viikon vihta -kampanjatarjouksia, pop up -kahvilan paikassa avaava mies kertoo. Vanha bensamittarien valaisin on edelleen toimiva.
Marko Wahlström
PUKKILA, KIRKONKYLÄ Pari vuotta Pukkilassa asunut Kari Backberg päätti viime kesänä hankkia omaksi harrasteautopajakseen keskellä kirkonkylää sijaitsevan entisen autokorjaamon ja huoltoaseman, jonka pihalla on myös vanha latorakennus.
Huoltoasematoiminta Keskus- ja Veteraanitien kulmatontilla loppui Nesteen väreissä joulukuussa 2005, kun yrittäjä Tapio Santalan luotsaama huolto- ja korjaamoliike lopetti toimintansa.
Huoltoasema nousi julkisuuteen vuonna 1999 tapahtuneen bensiinivuodon seurauksena. Asemalla on tallessa tuolta ajalta useita lehtileikkeitä.
Vanha Unionin valomainos sai huoltoaseman siirtyessä vuonna 1991 Nesteen väreihin. Tuolloin valomainokseen laitettiin Nesteen sinivihreitä pisaralogoja. Kirjaimet U–N–I–O–N tekevät paluun vanhan huoltoaseman katolle.
Marko Wahlström
Kari Backberg on hankkinut Lahdesta Union-Öljy Oy:n aikaisen bensiinipumpun, jonka hän asentaa rekvisiitaksi vanhan huoltoaseman pihalle. Ensimmäinen seteliautomaatti Pukkilan huoltoasemalle tuli vuonna 1979.
Marko Wahlström
Pukkilan vanha Unionin vanhat tallessa olevat kyltit pääsevät takaisin paikoilleen.
Marko Wahlström
Asemalla toimii kesäsunnuntaisin pop up -kahvila
Kulttuuri- ja paikallishistoriallisesti merkittävä vanha asemarakennus tekee nyt paluun alkuperäisen, 1930-luvulla perustetun Unionin sinipunavalkoisissa väreissä. Unionin kirjaimet myös palaavat aseman valomainokseen.
– Avaan vaimoni kanssa vanhassa huoltoaseman myymälässä pop up -kahvilan ja kirppiksen, joka on avoinna kesäsunnuntaisin toukokuusta alkaen, autoja työkseen maalannut Backberg kertoo.
Mies aikoo sonnustautua Unionin alkuperäiseen työtakkiin ja koppalakkiin, jotka hänellä on Santalan perua.
Pukkilaan pari vuotta sitten muuttanut Kari Backberg on harrastanut amerikkalaisia autoja jo 50 vuoden ajan. Lisäksi hän on erikoistunut huoltoasemien esineistön ja aineiston keräämiseen.
Marko Wahlström
"Huoltoasemalta löytyy paljon kerrostumia"
Backberg on erikoistunut vanhojen huoltoasemien esineistön ja aineiston keräämiseen. Hän on myös harrastanut amerikkalaisia autoja 50 vuotta.
Erilaista Union-tavaraa miehelle oli kertynyt entuudestaan melko paljon.
– Tämä paikka oli aivan täynnä, sillä Tapio Santalan kuoleman jälkeen mitään ei oltu heitetty pois. Santala oli tarkka siitä, ettei mitään hävitetä. Täältä löytyy paljon kerrostumia.
Backberg kertoo alkaneensa keräämään huoltoasematavaraa jo 1970-luvulla autoharrastuksen kylkiäisenä.
– Kylän miehille huoltoasema oli aikoinaan keskuspiste. Union-asemien baarit olivat Punahilkkoja. Tämän voisi vaikka nimettä Pikku-Hilkaksi, hän naurahtaa.
Mies on hankkinut Lahdesta yhden Unionin väreissä olevan bensiinipumpun, jonka hän asentaa huoltoaseman pihalle rekvisiitaksi.
Huoltoaseman myymälän katseenvangitsija on kaareva tiski, jolla on aseman alkuperäinen kassa. Unionin tunnetuin slogan oli "Union on poikaa". Alkuperäisessä logossa on öljytippa ja siivet.
Marko Wahlström
Union on poikaa -slogan oli Union-asemien tunnetuin tunnuslause.
Marko Wahlström
Aseman sisustuksessa on hyödynnetty mahdollisimman paljon talon kätköistä löytynyttä materiaalia, kuten vanhoja autoalan lehtiä sekä Unionin aikaisia kuitteja ja muovipusseja.
Marko Wahlström
Pukkilan kirkonkylässä 1970-luvun alkupuolelle asti toimineen Sipiläisen baarin vanhat pöydät ovat saaneet loppusijoituspaikan vanhalta huoltoasemalta.
Marko Wahlström
Huoltoaseman tiskin takana olevalta hyllyltä löytyy Unionin laitteiden huolto-ohjeet huolto- ja jakeluasemilla.
Marko Wahlström
Eino Soini perusti korjaamon vuonna 1928
Paikan historia ulottuu aina vuoteen 1928, kun seppämestari, taksiautoilija kirkon suntio ja urheilumies Eino Soini perusti autojen, moottori- ja polkupyörien sekä maatalouslaitteiden korjaamon.
Automiehen käsikirja -teoksessa kerrotaan, että paikalla oli vielä vuonna 1956 myös Fordin edustus porvoolaisen Oy Traktor Ab:n sivutoimipisteenä.
Suomalaisten ammattiautoilijoiden perustama Union-Öljy Oy aloitti toimintansa maassamme vuonna 1931. Ketju kasvoi noin 300 aseman kokoiseksi ja lakkautettiin vuonna 1991, jolloin vanhat Unionit muuttuivat Neste-asemiksi.
Korjaamon perustajan Eino Soinin vaimon ja myöhemmin tyttären parturi–kampaamon kyltti on päässyt huoltoaseman seinälle.
Marko Wahlström
Unionin huoltoasema tuli aikanaan tunnetuksi tarroista, jotka olivat haluttua keräilytavaraa. Tarroissa muun muassa muistutettiin turvavöiden tärkeydestä.
Marko Wahlström
"Arvoisa asiakas. Myymme ainoastaan käteisellä tai luottokortilla", kertoo tarra Pukkilan huoltoaseman alkuperäisessä kassassa. Kassan yläreunan kampanjatarra muistuttaa oluen vaaroista.
Marko Wahlström
Autokorjaamon perustaja Eino Soini kuoli vuonna 1961, jonka jälkeen vävy Tapio Santala jatkoi toimintaa.
– Eino Soinin vaimo piti perheen asunnon puolella parturi–kampaamoa, jota tytär jatkoi vävyn ryhtyessä huoltoasema–korjaamon yrittäjäksi vuosina 1961–1962, Backberg kertoo.
Vanhan huoltoaseman uusi omistaja suunnittelee avaavansa myöhemmin myös parturi–kampaamomuseon, koska parturi–kampaamon koko esineistö on tallella.
Vanhat rekisterikilvet ovat olleet Pukkilassa nähtävyys aina. Nyt kilvillä täytetään korjaamon seinät ja kattoon tulevat Unionin liput.
Marko Wahlström
Rekisterikilvet vaihtuivat aikoinaan vuosittain, kun ajoneuvo oli katsastettu.
Marko Wahlström
Korjaamon seinällä ja katossa on useita tuhansia vanhoja rekisterikilpiä. Unionilla myytiin Texacon öljyjä.
Marko Wahlström
Vanha huoltoasema on keräilijän unelmapaikka. Työkaluille on paikkansa. Uusi omistaja löysi korjaamon perustaja Eino Soinin aikaisia työkaluja asemakiinteistön pihaladosta pahvilaatikosta.
Marko Wahlström
Pala itäuusmaalaista rekisterikilpihistoriaa
Backberg on palauttanut huoltoaseman myymälän Union-Öljy Oy:n aikaisiin väreihin. Uuden kaarevan tiskin hän on rakentanut kokonaan uudelleen.
– Kahvion pöytäkalusteet ovat alunperin tien toisella puolella 1950-luvulta 1970-alkuun sijainneesta Sipiläisen baarista, hän kertoo.
Korjaamopuolen katosta ja seinistä löytyy mittava pala itäuusmaalaista rekisteröintihistoriaa. Rekisterikilpiä on useampi tuhat, joista vanhimmat ovat 1920-luvun lopulta.
Huoltoasema toimi Porvoon katsastuskonttorin sivutoimipisteenä. Rekisterikilvet vaihtuivat vuoteen 1940 asti uuteen vuosittain.
– 1930-luvulla vanhat kilvet Itä-Uudeltamaalta toimitettiin Porvoon poliisipäällikön luvalla Pukkilaan autokorjaamon sisäseinien verhoilumateriaaliksi joko romuraudan hinnalla tai ilmaiseksi, Kari Backberg kertoo.
Korjaamopuoli on mielenkiintoinen sekoitus eri aikakausia työvälineineen. Katseenvangitsijana on vanha kello pylväsjalustoineen.
Marko Wahlström
Korjaamopuolella on paikat kahdelle autolle. Toisen korjaamopaikan alla on öljynvaihtomonttu, jossa on myös lämpöpatterit. Huoltoaseman kiinteistössä oli aikanaan keskuslämmitys.
Marko Wahlström
Lajitelma erilaisia tiivisteitä on siististi ojennuksessa.
Marko Wahlström
FAKTA
Suomalaisen Unionin historia lyhyesti
» Union oli alunperin suomalaisten ammattiautoilijoiden omistama huoltoasemaketju, joka perustettiin vuonna 1931. Alkuperäinen nimi oli Bensiinin-Kuluttajain Oy (BK).
» Yhtiön nimi vaihdettiin vuonna 1953 Oy Union-Öljy Ab:ksi. Tunnukseksi valittiin punavalkoinen siivekäs öljytippa.
» Vuoteen 1963 mennessä Unionilla oli jo 162 asemaa, ja öljytipan rinnalle otettiin käyttöön sinipunavalkoinen tunnus. 1960-luvulla Unionin huoltoasemaverkosto laajeni, ja ensimmäiset elementtiasemat valmistuivat vuonna 1964. Ensimmäinen autonpesukone aloitti toimintansa 1965, ja myös ensimmäiset itsepalveluasemat rakennettiin saman vuosikymmenen aikana.
» Keskusosuusliike Hankkija hankki osake-enemmistön yhtiöstä vuonna 1967. 1970-luvun alussa huoltoasemia oli ehtinyt kertyä jo noin 300.
» Tammikuussa 1979 brittiläisen BP:n huoltoasemat liitettiin Unionin verkostoon, jolloin Union nousi maan kolmanneksi suurimmaksi huoltoasemaketjuksi monikansallisten Esson ja Shellin jälkeen.
» Vuonna 1980 Union ryhtyi Suomen Olympiakomitean tukijaksi. Huoltoasemien ilmettä muutettiin, ja osa kahvioista muutettiin Punahilkka-kahvioiksi. 1980-luvulla otettiin käyttöön uusi huoltamotyyppi, jonka pääpaino oli palvella automatkaajia.
» Neste osti enemmistön Unionista vuonna 1983, ja nosti omistusosuuttaan 98 prosenttiin syksyllä 1990. Vuotta myöhemmin Union-, Finnoil- ja Kesoil-ketjut yhdistettiin Neste-ketjuksi. Finnoil oli E-liikkeen keskusyhtiön ja Kesoil Keskon perustama.
» Itäisellä Uudellamaalla Union-huoltoasemia toimi Loviisan Porvoonkatu 10:ssä, Lapinjärven Ingermaninkylässä (Kuutoskahvio, nyk. paikalla on Neste-kylmäasema), Pernajan Vanhassakylässä maantie 170:n varrella (ent. Leppälän huonekaluhalli), Porvoon Tarmolan Asentajantie 4:ssä ja Gammelbackan Länsitie 4:ssä sekä Myrskylän kirkonkylässä Keskustiellä, Pukkilan kirkonkylässä ja Pornaisten Halkiassa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot