Viikon kysymys
A-
A+
Sopimuspalokuntalaisilla on keskeinen rooli pelastustoiminnan kokonaisuudessa.
Mika Laine
ITÄ-UUSIMAA Pelastustoiminnan palvelut tuotetaan Itä-Uudenmaan alueella yhteistyössä vakituisen henkilöstön, sivutoimisten palokuntien ja sopimuspalokuntien välillä. Alueella on 23 sopimuspalokuntaa eli vapaapalokuntaa, joilla on keskeinen rooli pelastustoiminnan kokonaisuudessa.
Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan alueen sopimuspalokunnat osallistuivat viime vuonna yhteensä noin 600 eri tehtävään. Vapaapalokuntien asemapaikoittain laskettuna tehtäviä oli noin 800.
Jokaisella sopimuspalokunnalla on pelastuslaitoksen kanssa oma yhteistyösopimus, missä sovitaan palokunnan tuottamista palveluista ja maksettavista korvauksista.
Pelastustoimi siirtyi Itä-Uudellamaalla isäntäkuntamallista hyvinvointialueen alaisuuteen ja aiemmat sopimukset oli laadittu ennen hyvinvointialueuudistusta Porvoon kaupungin johdolla.
– Tämä teki sopimusten päivittämisestä tarpeellista. Uudet sopimukset vastaavat nykyistä toimintaympäristöä ja pelastuslaitoksen tarpeita edellisiä paremmin, pelastusjohtaja Peter Johansson kertoo.
Sopimuksessa sovittaviin sopimuspalokuntien tehtäviin kuuluvat valmiuden ja hälytysosaston tavoitevahvuuden ylläpito, kaluston huolto, palokunnan erityisosaamisen vahvistaminen sekä osallistuminen turvallisuusviestintään.
Itä-Uudellamaalla on 23 sopimuspalokuntaa. Vessöön VPK on yksi niistä.
Mika Laine
Pelastustoimintaan palokunnat osallistuvat erillisen vastesuunnittelun perusteella.
Pelastuspäällikkö Mika Kynsijärven mukaan sopimuspalokunnat ovat tärkeä lisäresurssi vakituisen henkilöstön lisäksi pelastustoiminnan palvelun tuottajana, mutta näkee vallitsevassa tilanteessa myös haasteista.
Sopimuspalokuntalaisten kokonaismäärä ei ole pelastuslaitoksen mukaan laskenut.
– Tällä hetkellä haasteena on savusukelluskelpoisten vapaapalokuntalaisten määrä.
Sopimuspalokunnissa huolta aiheuttavat muun muassa rahoitus ja vapaaehtoisten rooli tulevaisuudessa.
Kunkin sopimuspalokunnan toimintaedellytykset muuttuneessa toimintaympäristössä pyritään varmistamaan kahdenkeskisillä neuvotteluilla sopimuspalokunnan ja pelastuslaitoksen välillä.
– Jokaisen palokunnan kanssa käydään neuvottelut sopimukset sisällöstä, toimintaympäristön asettamista vaateista, palokunnan suorituskyvystä ja toimintavalmiudesta, Kynsijärvi sanoo.
Sopimuspalokunnilla on myös omaa erikoisosaamistaan. Hinthaaran VPK:n on erikoistunut vesihuoltoon.
Mika Laine
Korvausperusteet tarkistettiin samalla vastaamaan palokunnan todellista kykyä tuottaa yhdessä sovittua palvelua.
Kynsijärven mukaan sopimuspalokunnille maksettavat sopimuskorvaukset ovat riittävät, sillä ne perustuvat palokunnan omaan suorituskykyyn tuottaa palvelua pelastustoiminnalle.
Kynsijärven mukaan hyvinvointialueen heikolla taloustilanteella ei toistaiseksi ole vaikutusta sopimuspalokuntien toimintaan.
Palokunnan kykyä tuottaa palveluita arvioidaan vuosittain yhdessä palokuntien kanssa käytävissä keskusteluissa.
– Lisäksi palokuntien keskuudesta valitulla neuvottelukunnalla ja pelastuslaitoksella on säännölliset kokoukset vuosittain, Kynsijärvi kertoo.
MIKA LAINE
Sopimuspalokunnat ovat tärkeä lisäresurssi pelastustoiminnalle.
Mika Laine
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot