Viikon kysymys
A-
A+
Näytelmä alkaa Erkki Junkkarisen tunnetuksi tekemällä Ruusuja hopeamaljassa -kappaleella, kun äiti (Heli Heiskanen) muistelee elämäänsä ja katselee rakkaan puolisonsa valokuvaa.
Marko Wahlström
PORVOO, VANHAMOISIO Kolme sisarusta ja äidin käsiin lankeava perintö. Meneekö se sopuisasti vai ei, ja mitä siitä seuraa?
Perintöasiat eivät aina ole helppoja, ja riitoja puidaan silloin tällöin julkisesti sanomalehtienkin palstoilla.
– Näytelmä sisältää yllättävän käänteen, siskoksista yhtä näyttelevä Eila Mukka paljastaa.
Ensi-iltansa Vanhamoision seuratalolla heti juhannuksen jälkeen saava "Perintö jakoon" -näytelmästä vastaa porvoolainen harrastajateatteriyhdistys Teatterikuume ry.
– Tänä vuonna kahteen esitykseen (5. ja 9.7.) on tilattu kirjoitustulkkaus. Meillä oli edellisessä kesänäytelmässä kaksi vuotta sitten kirjoitustulkkaus, joka sai hyvää palautetta, näytelmässä Emilia-siskon roolia esittävä Lea Höök kertoo.
Hän on itse huonokuuloinen ja tietää, että moni, jolla ei ole kuulokojetta, lukee mielellään tekstitystä. Kirjoitustulkkaus on Höökin mukaan harvinainen palvelu harrastajateattereiden esityksissä.
– On hienoa, että voimme näin tarjota ihmisille tällaisen mahdollisuuden.
Näytelmä alkaa koskettavasti, kun äiti (Heli Heiskanen) katselee rakkaan puolisonsa valokuvaa.
Marko Wahlström
Ville Virkkusen käsikirjoitus kolahti
Teatteriryhmä etsi kuumeisesti tämän vuoden kesään sopivaa näytelmää.
– Meillä on ollut aina pula miesnäyttelijöistä, joka sanelee valintaa, ohjaaja Minna Karhu sanoo.
Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Ville Virkkusen vuonna 2007 tekemä käsikirjoitus kolahti. Esitysoikeudet omistaa Suomen Näytelmäkirjailijaliitto.
– Kun olin lukenut sen, tiesin heti, että siinä on kaikki ainekset. Kyseessä on komedia ja farssi, joka käsittelee meitä kaikkia puhuttelevaa aihetta.
Näytelmä innosti porvoolaiset teatterintekijät.
– Uskon, että näytelmä tulee puhuttelemaan katsojia myös jälkeenpäin vielä pitkään, Karhu sanoo.
Siskokset Linnea (kesk., Eila Mukka) ja Armi (Mirja Suhonen) ovat käymässä äitinsä (Heli Heiskanen) kerrostaloasunnossa kaupungissa.
Marko Wahlström
Heli Heiskanen asettui vanhan äidin rooliin
Käsikirjoituksessa äidille oli kirjoitettu hyvin pieni rooli niin, että hän voi olla myös vain äänenä.
– Kysyin Ville Virkkuselta lupaa kasvattaa äidin roolia, kun meillä oli "fyysinen" äiti tarjolla. Hän oli heti innoissaan mukana, ohjaaja Minna Karhu kertoo. Näytelmässä äitiä esittää porvoolainen Heli Heiskanen, 82.
Lausujana paikkakunnalla tunnettu porvoolainen Mirja Suhonen tekee roolissaan Armi-siskona paluun teatterilavalle sitten nuoruusvuosiensa.
– Esitin silloin aikanaan morsiamen isää, hän naurahtaa takavuosien esikoisrooliaan.
Debyyttiroolin näyttämöllä tekee Lauri Karhu, joka esittää pienen roolin näytelmän loppupuolella. Ääninäyttelijänä puolestaan debytoi Christiane Kessel-Konowalczyk.
Kymmenen vuoden teatteriuran Porvoon Teatterissa tehnyt Marko Hovi tuo kaivattua miesvahvistusta Vanhamoisioon.
– Touko–kesäkuussa olin mukana Askolan Teatterin "Elämää ja erotiikkaa" -näytelmässä, Tsökön rooliin asettunut porvoolainen kertoo.
Marko Hovi (Tsökö) ja Leila Korhonen (tyttärentytär Sartsa) esittävät näytelmässä nuorta paria.
Marko Wahlström
"Ei tätä vasemmalla kädellä tehdä"
Teatterikuume ry on perustettu vuonna 2001.
– Silloin päätettiin herättää yhdistys muutaman vuoden tauon jälkeen uudelleen toimintaan, alusta asti mukana ollut Heli Heiskanen sanoo.
Heiskanen on houkutellut mukaan sekä Mirja Suhosen että Eila Mukan.
– Kyllähän tämä on niin ihanaa olla kesänäytelmissä, vaikka välillä onkin raskasta ja väsyttävää, Mukka sanoo.
Emilia-siskon roolia esittävä Lea Höök vertaa tunnelmaa harjoituksissa ammatikseen näyttelevien toimintatapaan.
– Ei tätä vasemmalla kädellä tehdä. Silloin, kun sitoudutaan, niin sitoudutaan kunnolla. Tämä on myös elämänoppia.
Kesänäytelmän harjoituksen alkoivat heti tammikuun lopulla ensi-iltansa saaneen "Hub Lähde" -näytelmän viimeisten esitysten jälkeen helmikuussa. Harjoituksia on ollut kaksi–kolme kertaa viikossa
– Kaikki kukat saavat kukkia. Ne, jotka haluavat näyttelemään pääsevät mukaan. Meillä ei ole titteleitä, sillä täällä olemme yhtä, ohjaaja Minna Karhu sanoo.
– Paras esitys ikinä tehdään aina oli katsomossa viisi tai sata ihmistä, sillä he ovat tulleet meitä varten. Jokainen esitys on VIP-esitys tai kuin lento yksityiskoneella, Christiane Kessel-Konowalczyk (edessä vas.), Heli Haiskanen, Minna Karhu ja Lauri Karhu sekä Marko Hovi (takana vas.), Leila Korhonen, Eila Mukka, Lea Höök ja Mirja Suhonen toteavat.
Marko Wahlström
"Kaipaamme lisää innostunutta väkeä mukaan"
Teatterikuumeen kesänäytelmät saivat alkunsa "Amerikan morsian" -näytelmästä, jonka jälkeen kesäteatteria on nähty lähes vuosittain Vanhamoision Seuratalolla, jota isännöivä Heikki Samuli on innokas teatterimies.
– Vuoden 2023 esitys oli loppuunmyyty ja keräsi yhteensä noin 900 katsojaa. Viime vuonna pidimme välivuoden, ohjaaja Minna Karhu kertoo.
Kesänäytelmien lisäksi teatteriyhdistys on pitänyt näytelmiä ajoittain myös syksyisin ja talvisin.
– Todella suosituksi noussut "Pala palalta pois" -näytelmä, jossa olimme vakavampien aiheiden – muistisairaudet – äärellä, esitettiin kulttuuritila Vanha 123:ssa ja teimme myös lisänäytöksen.
Teatterikuumeen riveissä on tällä hetkellä noin 12 näyttelijää. Parhaimmillaan määrä on ollut yli 20 henkilöä.
– Kaipaamme lisää innostunutta väkeä mukaan, Eila Mukka kannustaa.
– Kerran, kun ryhtyy, niin tämä vie nopeasti koko käden, jos hommasta pitää, ohjaaja Minna Karhu sanoo.
Marko Wahlström
"Parasta oli, kun näki ihmisten voimaantumisen"
Porvoolaiselle harrastajaohjaajalle tämän kesän ohjaus on hänen toinen. Karhu teki debyyttinsä ohjaajana Pastori Liimataisen maalliset murheet -näytelmässä vuonna 2023.
– Silloin emme millään löytäneet ohjaajaa, ja minä sanoin olevani se viimeinen hätävara, hän naurahtaa.
Kuluvalle kesälle Karhu ei enää asettunut varasijalle ohjaajaksi, vaan päätti jatkaa ohjaajana näyttelijäroolien sopivasti täytyttyä.
Hän on kirjoittanut Loviisan Mentera-klubille pienoisnäytelmiä, joita esitettiin mielenterveyspäivillä.
– Parasta oli, kun näki ihmisten voimaantumisen. Se antoi myös itselle paljon, kun jokainen uskalsi ja pystyi ylittämään kynnyksen.
Porvoolainen on ohjannut myös lapsiteatteria, suorittanut draamakasvatuksen perusopinnot avoimessa yliopistossa sekä kurssittanut itseään teatterin tekemiseen.
FAKTA
Perintö jakoon -näytelmä
» Käsikirjoitus Ville Virkkunen.
» Ohjaus: Minna Karhu.
» Rooleissa: Heli Heiskanen (äiti), Lea Höök (Emilia), Eila Mukka (Linnea) ja Mirja Suhonen (Armi) sekä Marko Hovi (Tsökö), Leila Korhonen (tyttärentytär Sartsa) ja Lauri Karhu.
» Ääninäyttelijä: Christiane Kessel-Konowalczyk.
» Lavastus: Työryhmä.
» Tekniikka: Harri Ahvenainen.
Porvoolaisen harrastajateatteriyhdistys Teatterikuume ry:n tämän kesän komedian kaksi esitystä myös kirjoitustulkataan huonokuuloista yleisöä varten. -marko
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot