Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Arkisto/Mia Smolander
Porvoossa käytiin keväällä kuntavaalit, ja parhaillaan puolueet ovat saaneet neuvottelut keskenään päätökseen luottamuspaikkojen jaosta. Kyse on merkittävästä vallankäytön hetkestä, jossa määritellään ketkä porvoolaiset päättävät tulevien vuosien suunnasta eri lautakunnissa ja toimielimissä. Siksi on tärkeää nostaa esiin yksi keskeinen mutta vähälle huomiolle jäänyt kysymys: miksi paikkoja jaetaan sukupuolen perusteella?
Kuntien luottamuspaikkoja jaettaessa törmää yhä vanhanaikaiseen jaotteluun: tämä on “naispaikka”, tuo “miespaikka”. Kyse ei ole sattumasta tai muinaisuudesta jääneestä tavasta, vaan tasa-arvolain (609/1986) 4 a §:n vaatimuksesta. Lain mukaan kunnallisissa toimielimissä – kuten lautakunnissa ja johtokunnissa – tulee olla molempia sukupuolia vähintään 40 prosenttia, jos se on mahdollista. Tavoite on hyvä: sukupuolten tasa-arvo päätöksenteossa. Mutta onko tämän päivän kunnallispolitiikassa enää perusteltua noudattaa näin kankeaa kiintiöajattelua?
Porvoossa valittiin huhtikuun kuntavaaleissa tulevaan valtuustoon 30 naista ja 21 miestä. Naiset ovat siis uudessa valtuustossa enemmistönä, ja hyvä niin – se kuvastaa kaupungin kehitystä ja tasa-arvon toteutumista. Mutta kun lautakuntapaikkoja aletaan puolueiden sisällä nyt jakaa, ei ensisijaisesti kysytä, kuka olisi paras asiantuntemuksensa ja motivaationsa puolesta. Kysytään ihan ensimmäisenä, onko tämä paikka “naisen vai miehen”. Tällainen ajattelu tekee hallaa juuri sille tasa-arvolle, jota laki alun perin halusi suojella.
Monet rekrytoinnit toteutetaan nykyisin sukupuolisensitiivisesti. Valitaan hakijoista pätevin. Anonyymit hakemukset, monimuotoisuuden huomioiminen ja yhdenvertaisuusohjelmat ohjaavat meitä kohti osaamiseen perustuvaa päätöksentekoa. Miksi kuntapolitiikassa emme voisi tehdä samoin?
Sukupuolten tasa-arvo on tärkeää. Mutta tasa-arvo ei tarkoita sitä, että jokainen paikka jaetaan sen perusteella mitä henkilön sukupuoleksi on merkitty. Se tarkoittaa sitä, että kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus tulla valituksi – sukupuolesta riippumatta. Ehkä olisi aika päivittää myös tasa-arvolaki 2020-luvulle.
MALINA PURSIAINEN,
PORVOON TULEVA KAUPUNGINVALTUUTETTU
(VIHR., SIT.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot