Viikon kysymys
A-
A+
Vanhan raatihuoneen vitriinissä lepää pala suurinta meteoriittia, joka Suomesta on koskaan löytynyt.
Merja Forsman
PORVOO Oli lauantai-ilta 12.3.1899. Kello lähestyi puoli kymmentä illalla. Monissa porvoolaiskodeissa nukuttiin jo sikeästi, mutta Bjurbölessä vietettiin tanssiaisia.
Yhtäkkiä taivas täyttyi kirkkaasta lieskamerestä. Sitten kuului valtava jyrinä, joka sai ikkunat helisemään. Nyt kaikki olivat hereillä.
Mikä se oli? Maailman lopun alku? Olihan vuosi 1899!
Tanssiaiset loppuivat ja huhut alkoivat kiertää.
Vanhan raatihuoneen vitriinissä lepää pala suurinta meteoriittia, joka Suomesta on koskaan löytynyt.
Merja Forsman
Jumalan kosto? Salamurhayritys?
Vanhan raatihuoneen vitriinissä lepää noin puolikiloinen kivi. Se näyttää vaatimattomalta, vähän kuivuneilta ihmisaivoilta, mutta on yksi Porvoon upeimmista aarteista: pala suurinta meteoriittia, joka Suomesta on koskaan löytynyt.
Samainen meteoriitti pelästytti aikoinaan koko Etelä-Suomen asukkaat ja käynnisti mielenkiintoisten tapahtumien ketjun.
– 1800-luvulla kansa ei tiennyt kovin paljon meteoriiteista. Mietittiin, että mikä jumalan kosto tämä onkaan, Porvoon museon amanuenssi Solveig Bergholm kertoo. – Loppujen aikojen ennustuksen mukaan maailmanlopun pelättiin tulevan seuraavana vuonna 1900.
Pian alkoi kiertää myös huhu, että kyseessä saattoikin olla murhayritys. Tähtäimessä olisi ollut Suomen silloinen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov.
Tämä siksi, että Bjurböle (suom. Majavala) on venäjäksi Bobrikov. Kuukausi ennen jyrähdystä Bobrikov oli tukenut Helmikuun manifestia, jonka mukaan Suomi tulisi venäläistää.
Nyt Bobrikoviin suunnattu isku osuikin virheellisesti samannimiselle paikalle, ei kenraalikuvernööriin.
– Seuraavana vuonna huomattiin, ettei maailma loppunutkaan, mutta huhut Bobrikovista jatkuivat. Joku selityshän tälle tapaukselle piti saada, Bergholm kertoo.
Porvoon museon amanuenssi Solveig Bergholm.
Merja Forsman
Koko Porvoo olisi voinut tuhoutua
Meteoriitti oli osunut Bjurbölessä lähellä rantaa. Se oli läpäissyt puolen metrin paksuisen jään, puolen metrin vesivaipan ja seitsemän metrin pohjamutakerroksen, kunnes sen matka oli päättynyt peruskallioon.
Kallion pinnalla kivi oli räjähtänyt useiksi kappaleiksi.
Kerrankin Itämeren liejuisesta mutapohjasta oli jotain iloa; kuivalle maalle tai suoraan kiveen osuessaan meteoriitin aiheuttamat vahingot olisivat olleet mittavat. Meteoriitti ja sen aiheuttamat tulipalot olisivat voineet tuhota koko Porvoon.
Näky Bjurbölevikenillä oli hurja. Jäässä komeili neljän metrin mittainen reikä, jota ympäröi mutainen kehä, jonka läpimitta levittäytyi 40 metriin. Meteoriittia ei näkynyt.
Paikalle saapuneet miehet yrittivät tunnustella pohjaa kepeillä, mutta eivät arvatenkaan saaneet tuntumaa kivestä.
Pian päätettiin aloittaa kaivuutyöt. Sitä varten rakennettiin suuri silinteri, joka tyhjennettiin vedestä.
Vaativan, liki kaksi kuukautta kestäneen projektin tuloksena, meren pohjasta löydettiin reilusti yli 300 kiloa kivenmurikoita. Valtaosa, eli 328 kiloa, kuljetettiin Helsinkiin Suomen Keisarillisen Aleksanterin Yliopistoon (nyk. Helsingin yliopisto), osa kivistä lähti vaivihkaa kerääjien matkaan.
Jos meteoriitin arvoa olisi ymmärretty niihin aikoihin, kaikki näytteet olisi todennäköisesti vaadittu Pietariin. Nyt noin 20 kiloinen pala riitti Pietariin lähetettäväksi, toinen samanlainen lähti Tukholmaan. Tukholmasta saatiin vastavuoroisesti näytteitä harvinaisista mineraaleista ja meteoriteistä.
Myöhemmin Helsingin yliopisto on saanut pienempiä paloja vastaan meteoriittinäytteitä myös muilta maailman yliopistoista.
Maailmannäyttelyn vetonaulana
Bjurbölen meteoriitista tuli kuuluisa. Siitä kirjoiteltiin ympäri Eurooppaa, ja sen 82-kiloinen kärkikappale komeili vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemassa vitriinissä.
– Bjurbölen meteoriitti oli maailmannäyttelyssä Suomen vetonaula. Ihmisille kerrottiin, että se oli aito, mutta täysin kopio se oli, Bergholm kertoo.
Kipsikopio on yhä Helsingissä tallessa, kuten alkuperäinen järkälekin.
Vaikka meteoriittia ihmeteltiin, monille se oli vain kivi avaruudesta.
– Silloin ei vielä tiedetty, miten arvokasta tietoa tämä Marsin ja Jupiterin välistä tullut meteoriitti antaakaan avaruustutkimukselle, Bergholm kertoo.
Jopa Helsingin yliopisto myi meteoriitin paloja halukkaille.
– Lehdessä oli mainos, että 15 pennillä saa 10 grammaa meteoriittia. Sillä hinnalla tavallinen pulliainenkin pystyi ostamaan palasen. Mutta mitä ymmärsin, se ei mennyt kovin hyvin kaupaksi, Bergholm kertoo.
Porvoon oma meteoriittipala on saanut olla rauhassa.
Vitriinissä lepäävä kivi on kärkipäästä, mistä kertoo tummaksi palanut läikkä sen pinnalla. Myös kellertäviä pilkkuja näkyy. Ne ovat kosteasta ilmasta johtuvaa ruostetta.
Koostumukseltaan kivi on mureneva, siksi sitä pitää kohdella varoen.
– Tärinästä se alkaisi murtua jo omasta painostaankin, Bergholm kertoo. – Nyt vitriini uusitaan lähivuosina. Emme tiedä, pitääkö sen päästä välillä lepäämään. Kannattaa tulla katsomaan sitä, kun se vielä täällä esillä on, Bergholm sanoo.
Porvoosta löytyy Meteoriittitie
Bjurbölentien varrella on kyltti: Meteoriittitie. Tie kurvaa kohti rantaa ja palaa pian Bjurbölentielle. Jos odottaa näkevänsä jonkinlaisen muistomerkin tai löytävänsä polun, joka vie rantaan – sinne, mihin meteoriitti aikoinaan putosi – saa pettyä.
Jonnekin tuonne veteen se humpsahti. Suomen suurin löydetty meteoriitti. Kivi, joka kylvi kauhua ja josta tuli Suomen vetonaula. Kivi, joka melkein tuhosi Porvoon.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot