Viikon kysymys
A-
A+
Kenneth Lilja (vas) ja Tom Ahlberg etsivät jatkajaa Ab Herek Oy:lle.
Mika Laine
PORVOO, TARMOLA Ihan ensiksi täytyy katkaista huhuilta siivet. Kuluneena keväänä legendaarisen lihamyymälän Ab Herek Oy:n edustalle ilmestyi kyltti, jossa kerrotaan liiketilan olevan myynnissä. No, onhan se, mutta ei syytä paniikkiin.
Yrittäjät Kenneth Lilja ja Tom Ahlberg aikovat pysyä sijoillaan niin kauan, kunnes he saavat jatkajan yritykselleen. Herek vietti pari vuotta sitten viisikymppisiään, ja yrittäjäkaksikko Lilja ja Ahlberg ovat pyörittäneet yhdessä jo 20 vuotta lihaherkkukauppaansa, jota vähän hankalasti kutsutaan suoramyyntitehtaanmyymäläksi.
Porvoolaisille lihakauppa on luonnollisesti tuttu, mutta myös moni Porvoon seudulla mökkeilevä huolestui, kun huhu myyntikyltistä alkoi levitä kulovalkean tavoin.
– Helsingistä asti tuli soittoja, joissa kyseltiin, olemmeko laittamassa lappua luukulle. Jotkut asiakkaat kävivät kokeilemassa, että vieläkö ovi aukeaa. Emme ole lopettamassa ennen kuin uusi yrittäjä löytyy, Ahlberg ja Lilja vakuuttavat.
Lihasta on moneksi. Käyttötavoista kysellään paljon.
Mika Laine
Ainakin keskellä tiistaipäivää myymälässä käy kuhina. Joku ostaa viisi kiloa luita, ja lopulta ostoskassi painaa jo 20 kiloa. Ahlberg lähtee viemään ostoksia asiakkaan autoon. Asiakaskunta vaikuttaa olevan hyvin kansainvälistä. Etniset asiakkaat ovat ilahtuneet huomatessaan, että Herekistä saa suomalaisittain eksoottisina pidettyjä tuotteita.
Tarjolla on tuttujen lihatuotteiden lisäksi sorkkia, nahkaa, silavaa ja naudan poskea. On myös jauhettua naudan maksaa, ja jopa lemmikeillekin on omia herkkuja. Asiakaspalvelu on yrittäjämiehillä verissä. Asiakasta palvellaan jopa ilman kieltä, viittomalla. Ahlberg ymmärtää hyvin viittomakielisen asiakkaan toiveet.
– Usein tunnemme asiakkaat niin hyvin, että tiedämme mitä kukin haluaa. Sitten vain toivetta täyttämään, Ahlberg hymyilee valkoisen lakkinsa alta.
Rekvisiitta kertoo, mistä on kyse Kenneth Liljan (vas) ja Tom Ahlbergin puodissa.
Mika Laine
Hyvään asiakaspalveluun kuuluu muutakin kuin kohtelias ja ystävällinen myyntitapahtuma. Jo eteisessä on lukuisia esitelehtisiä, joissa kerrotaan lihan valmistamisesta ja esitellään herkullisia reseptejä. Sormi suussa ei tosiaan tarvitse lihaihmeitä tuijotella. Sen verran tottuneita Herekin herrat ovat vastailemaan kysymyksiin.
– Meiltä kysytään paljon lihasta ja sen valmistamisesta, Lilja kertoo.
Pikkuisen putiikin paikallisuutta ja lähiruokaideologiaa tukevat lukuisat hyllyille nostetut oheistuotteet. Tarjolla on vaikka mitä: hunajaa, hilloa, hyytelöä, erikoisnäkkileipää, kastikkeita, ja sinappiakin on joka lähtöön. Mökkilahjaksi voi napata pippurimyllyn tai boksin paikallista olutta. Niin, ja tietenkin grillihiiliä, lihakaupassa kun ollaan. Lilja ja Ahlberg ovat huomanneet, että asiakaskunta on nuortunut viime vuosien aikana. Nuoria kiinnostaa ruoanlaitto, ja laadusta ollaan valmiita maksamaan.
– Ehkä tähän vaikuttavat television lukuisat grillaus- ja kokkiohjelmat. Kiinnostus ruoanlaittoon on selvästi lisääntynyt nuorten parissa, Ahlberg ja Lilja toteavat.
Nuorilla näyttää olevan meneillään myös jonkinlainen grillausbuumi. Laadukkaan lihan grillaaminen ei ole enää vain ruoanlaittoa, vaan siihen liittyy enemmän. Kyseessä on elämys, jopa jonkinlainen hifistely. Nautitaan ulkona olemisesta yhdessä, korkataan olut ja valmistellaan huolellisesti tuleva illallinen. Kauppiaat suunnittelevatkin parhaillaan myymälän pihalle eräänlaista savustamoa.
– Nuoret ovat todella innokkaita grillaamaan. He myös arvostavat laadukasta lähilihaa. Voisimme kuvitella, että Herekin jatkaja olisi juuri joku nuorehko ihminen, joka näkee vaikka tässä grillaustrendissä uuden suunnan, Ahlberg ja Lilja pohtivat.
Kun Ahlberg ja Lilja aloittivat Herek-yrittäjinä 20 vuotta sitten, alkoi luonnollisesti myös uudistusten aika. Kun he löivät yrittäjinä hynttyyt yhteen, oli molempien taustasta hyötyä. Liljalla on kokin koulutus, ja hän oli toiminut jo pitkään erilaisissa tehtävissä ravintola-alalla. Tukku- ja myyntiala oli puolestaan tuttua Ahlbergille.
– Panostimme markkinointiin aloittaessamme työt täällä yrittäjinä. Se toimi hyvin, mutta myös puskaradio on vienyt meitä eteenpäin, Ahlberg hymyilee.
Isojen sonnien ruhojen leikkaaminen oli kuitenkin heille tuntematon asia. Sen he ovat oppineet työssään Herekissä. Jopa niin hyvin, että ruhosta pystytään tarjoamaan asiakkaille sellaisia osia, joita ei oikein muualta saa. Suomalaista possua ei ole myöskään ”hoidettu” antibiootein. Tämä seikka hämmästyttää kollegoja maailmalla.
– Ihmetellään, että miten se on mahdollista. Muualla lihakarjaan tuupataan antibiootteja ihan vain varmuuden vuoksi, Lilja kertoo.
Uudelta yrittäjältä he odottavat ahkeruutta. Häntä ei kuitenkaan jätetä yksin oppimaan lihakaupan pyörittämistä, vaan kaksikko lupaa olla apuna niin kauan kuin tarvitaan. ”EU-remontin” jälkeen he jättävät uudelle yrittäjälle kaupan ja lihanleikkuutilan, jossa vaadittava byrokratia on hoidettu. Herek on ajan tasalla, vaikka toki byrokratia työllistää edelleen.
– Viranomaisbyrokratia pitää hallita. Muun muassa omavalvonta on lisääntynyt, Ahlberg ja Lilja toteavat.
Palvelu pelaa vaikka viittoen, sanoo Tom Ahlberg.
Mika Laine
Arkisin työpäivät alkavat seitsemältä aamulla ja loppuvat samaan aikaan illalla. Juhlapyhät ja riistanpyyntiaika ovat kiireisiä lihakauppiaille. Ahlberg ja Lilja sanovat olevansa plus kuusikymppisiä, joten eläkkeelle jääminen houkuttaa.
– Mutta emme ole siis sulkemassa liikettä, vaan jatkamme tässä, kunnes uusi yrittäjä löytyy. Hänen ei välttämättä tarvitse olla lihakauppias. Tila on sopiva myös muuhun elintarviketuotantoon ja myyntiin, he huomauttavat.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
Legendaarinen Herek sijaitsee Porvoon Tarmolassa.
Mika Laine
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot