Viikon kysymys
A-
A+
PORVOO – HELSINKI – ORLANDO Kaikki huutaa let's go Suomi! Blue and white! Huhtikuun lopussa cheerleadingin MM-kisoissa Suomen All girl -joukkueelta ei puuttunut pontta rutiininsa huudahduksista. 15-19-vuotiaat suomalaiset vetivät vauhdikkaan näytöksen totaalisen nappiin, ja sen tunnisti myös kilpailutuomaristo. Suomen tyttöjen juniorimaajoukkue on cheerleadingin maailmanmestari vuosimallia 2025. Joukkuetta edustaneet porvoolaiset Melissa Liljalehto ja Joanna Bjugg ovat edelleen ymmyrkäisiä mestaruuden johdosta.
Maailmanmestaruuskisamatka Yhdysvaltojen Orlandoon kesti kokonaisuudessaan pari viikkoa. Se sisälsi itse kilpailuiden lisäksi harjoittelua, joukkueen kanssa ajan viettämistä ja paikkoihin tutustumista. Suomen joukkue yöpyi villoissa, joista löytyi esimerkiksi oma uima-allas.
– Ensimmäiset päivät olivat rauhallisempia, kävimme shoppailemassa ja syömässä ja uimassa. Kun kisat alkoivat lähestyä, meillä oli harjoituksia, Bjugg kertoo.
– Kaikki rahat lähtivät käsistä, mutta onneksi käteen jäi hyviä muistoja, Liljalehto heittää.
Bjugg päätyi cheerleadingin pariin ala-asteikäisenä, kun lajia oltiin tultu esittelemään koululle. Muidenkin lajien parissa kokeilleella cheerleaderilla rakkaus lajiin roihahti heti liekkeihin.
– Kun menin kotiin, sanoin vanhemmilleni, että haluan heti aloittaa, hän sanoo.
Siitä alkoi jo toista vuosikymmentä kestänyt taival. Mäkelänrinteen urheilulukiossa toista vuotta opiskeleva nuori on vastikään siirtynyt Porvoon FCS (Funshine Cheerleaders) Brilliance -joukkueesta Helsinkiin HAC (Helsinki Athletics Cheerleaders) Junior Elite -joukkueeseen. Porvoo oli kuitenkin hyvä ympäristö kasvaa kiinni lajiinsa, ja urheilija asuukin vielä kotipaikkakunnallaan.
– Porvoosta olen saanut monia kavereita, jotka ovat vieläkin samassa joukkueessa. Siellä harrastaminen on antanut myös tosi hyvän pohjan menestykselle, koska sielläkin on niin paljon osaamista ja hyvä valmennus, Bjugg hymyilee.
Suomen joukkueen vahvuus oli kisarutiinin vaativuus ja yhdenmukaisuus.
Brian Hamfeldt / International Cheer Union
Myös Liljalehto on siirtynyt kisaamaan helsinkiläiseen joukkueeseen. Juuri syksyllä HAC Junior Elite -joukkueesta naisten HAC Elite -joukkueeseen siirtyneen urheilijan cheerleading-ura alkoi 9 vuotta sitten.
– Harrastin ensin tanssia, mutta halusin kokeilla sitten cheeriä. Olin siinä heti hyvä; olen aina ollut fyysinen ja siksi hyvä pohja, hän kertoo.
Lukio-opintojaan hän suorittaa Linnankosken lukiossa nyt toista vuotta, jonne hän päätyi jäämään kavereidensa vuoksi. Päätökseen vaikutti myös se, että vähäiset lepopäivät voisi käyttää lepoon eikä Helsinkiin matkustamiseen.
– Porvoossa minulla oli valmentajia, jotka opettivat sitoutumista ja sitkeyttä. He auttoivat minua kehittymään paitsi taidollisesti myös urheilijana ja ihmisenä, urheilija kertoo.
Bjugg ja Liljalehto ovat tutustuneet toisiinsa cheer-harrastuksensa kautta. Enää he eivät urheile samassa joukkueessa, mutta maajoukkueessa he ovat päässeet jatkamaan yhdessä tekemistä.
Melissa Liljalehto kisaa seuratasolla aikuisten joukkueessa. Maajoukkueeseen hän aikoo pyrkiä ensi syksynä uudestaan.
Maajoukkueeseen karsitaan videohakemuksen ja karsintatilaisuuden muodossa. Mistä tahansa joukkueesta voi hakea paikkaa maajoukkueeseen, johon otetaan 24 kilpailijaa ja 4 varakilpailijaa. Kilpailurutiini muodostuu joukkueen yksilöiden osaamisen ympärille: harjoituskaudella kokeillaan, mitkä ovat kenenkin vahvuudet, ja valmentajat rakentavat parhaan mahdollisen ohjelman niiden perusteella.
Bjugg ei ollut syksyllä karsinut maajoukkueeseen, mutta alkoi katumaan sitä alkuvuodesta. Valitettavan loukkaantumisen vuoksi joukkueesta kuitenkin vapautui paikka helmikuun lopussa, johon jo edellisvuonna maailmanmestaruudesta kisannutta konkaria sitten pyydettiin. Bjugg otti paikan mielihyvin vastaan, ja lähti intensiiviseen reilu kuukauden mittaiseen treeniin mukaan innolla.
– Paikka oli tuttu, mutta uusi joukkue tuo uutta tunnelmaa. Jotenkin heti tunsin, että tämä on se vuosi, kun voitamme, hän kertoo.
Seuraavan kauden kuvioista Bjugg ei ole vielä varma.
Team Finland Junior All Girl -saavutti viime vuonna maailmanmestaruushopeaa. Nyt kultamitalit kaulassaan poistunut joukkue valmistautuu jo kesällä kisattaviin euroopanmestaruuskisoihin.
Jeanette Birkholm / Internmational Cheer Union
Ensimmäistä kertaa maajoukkuekarsintoihin osallistunut Liljalehto oli aikaisemmin harkinnut hakemista, mutta treenikauden raskaus oli tähän asti jarruttanut päätöstä.
– Viime vuonna, kun näin paljon kuvia ja videoita siitä, kuinka hauskaa kaikilla oli, päätin hakea, hän kertoo.
Oliko valinta hyvä? Kutsuvatko maajoukkuekarsinnat ensi syksynäkin?
– Ehdottomasti!
Vuonna 2024 juniorityttöjen maailmanmestaruuden vei cheerleadingin suurmaa Yhdysvallat. Silloin Suomi sijoittui toiseksi. Tänä vuonna maailman kärkikaksikko oli jälleen sama sillä muutoksella, että nyt maailmanmestaruustitteliä kantaa pieni pohjoinen maa.
– Vahvuutemme olivat stuntit, pyrtsit ja heitot, Bjugg kertoo.
– Meillä oli todella vaativat stuntit ja koreografisesti tarkka rutiini. Voitimme Yhdysvallat kaikilla muilla osa-alueilla paitsi akrobatiassa, jota seuraavaksi lähdemme parantamaan, Liljalehto selitttää.
Mäkelänrinteen lukiossa opiskeleva Joanna Bjugg oli jo toista kertaa mukana maailmanmestaruuskisoissa Yhdysvaltojen Orlandossa.
Niki Viheriävaara
Mestaruus alkaa pikku hiljaa tuntua todelliselta, ja katsetta voi kääntää kauden seuraaviin koitoksiin. Kesäkuun alussa suomalaiset seurat kilpailevat suomenmestaruudesta ja kesäkuun lopussa koittavat euroopanmestaruuskilpailut, joissa nähdään sama rutiini kuin maailmanmestaruuskisoissa.
– Harjoittelemme samaa rutiinia koko kauden. Musiikkiin alkaa kyllä kyllästymään, Liljalehto naurahtaa.
Valoisan cheertulevaisuuden omaava porvoolainen kaksikko on tehnyt ison työn päästäkseen siihen pisteeseen, jossa he nyt ovat. Matkaa ei suinkaan ole kuljettu yksin, vaan menestyksestä on kiittäminen järkkymättömiä tukijoukkoja.
– Eniten haluaisin kiittää perhettä, joka mahdollistaa tämän kaiken. Sitten sekä tämänhetkisiä valmentajia että Porvoon valmentajia, Bjugg kiittelee.
– Kiitos kuuluu vanhemmilleni, jotka tämän touhun rahoittavat. Sen lisäksi poikaystäväni on ollut iso tuki, ja haluan kiittää myös valmentajia sekä suuren työn tehneitä joukkueenjohtajia, Liljalehto sanoo.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot