Viikon kysymys
A-
A+
Kuluvan lukuvuoden jälkeen Careerian historialliset juuret katkeavat, kun Askolan Monninkylän toimipisteen ovet sulkeutuvat.
Arkisto/Marko Wahlström
ASKOLA–PORVOO Monialaisena ammatillisena oppilaitoksena toimivalla Careerialla on edessään muutosten vuodet.
Tämän lukuvuoden jälkeen oppilaitoksen historialliset juuret katkeavat, kun Askolan Monninkylän toimipisteen ovet sulkeutuvat.
Careerialla on omat kiinteistöt Porvoon ja Askolan Monninkylän lisäksi Vantaan Tikkurilassa. Porvoossa kiinteistöjä on viidessä paikassa (Hevosenkengänkatu, Perämiehentie, Pomo-talo, Lundinkatu 10, Ammattitie 1 ja Kevätkummun Remo-toimipiste).
– Lundinkatu on ollut myynnissä jo vuoden. Kiinteistön saisi muuttaa asuinkäyttöön, toimitusjohtaja–rehtori Pasi Kankare sanoo.
Porvoon uusin kiinteistö on Hevosenkengänkatu Länsirannalla, joka on toteutettu 20 vuoden leasing-sopimuksella.
– Pomo-talosta olemme jo tehneet myyntipäätöksen, mutta sille ei helposti löydy ostajia. Talossa toimivat koulutuslinjat mahtuvat toimimaan nykyistä huomattavasti pienemmissä tiloissa, Kankare sanoo.
Careerian uusin toimipiste sijaitsee Porvoon Länsirannalla Hevosenkengänkadulla. Rakennus valmistui vuonna 2018.
Arkisto/Mika Laine
Toiminnot Hevosenkengänkadulle ja Perämiehentielle
Äskettäin kokoontunut Careerian hallitus asetti strategiseksi tavoitteeksi keskittää kaikki Itä-Uudenmaan alueen nykyisen viiden toimipisteen toiminnot vuonna 2018 valmistuneen Hevosenkengänkadun ja vuonna 1984 valmistuneen Perämiehentien kiinteistöihin viimeistään kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä.
Toimintojen keskittäminen kahteen toimipisteeseen vaatii Perämiehentien toimipisteen saneerausta ja laajennusta.
– Olemme valmistelleet hankkeen taustaselvityksiä huolellisesti ja pitkään. Nyt voimme lopultakin siirtyä konkreettisesti piirustuspöydälle ja toteuttamaan tavoitetta kahdesta toimipisteestä Itä-Uudellamaalla, Kankare iloitsee hallituksen yksimielisestä päätöksestä ja rohkeudesta kehittää toimintaa.
Kokouksessaan viime kesäkuussa hallitus päätti Careerian Askolan toimintojen siirtämisestä pääosin Perämiehentielle ja Lundinkadulla Porvoossa sijaitsevien toimintojen siirtämisestä Vantaalle.
Perämiehentien remontin ja laajennuksen suunnittelutyössä osallistetaan laajasti opiskelijoita, henkilöstöä, sidosryhmiä ja omistajakuntia. Kuva talonrakennuslinjan toimitiloista Monninkylässä.
Arkisto/Marko Wahlström
Eestinmäen kiinteistö vuokrattu Prakticumille
Eestinmäen Ammattitie 1:ssä sijaitseva kiinteistö on vuokrattu pääasiassa Yrkesinstitut Prakticumille kymmenen vuoden määräaikaisella sopimuksella.
– Yksi kiinteistö on kokonaan vuokrattu ja Loviisan kiinteistö myyty, opiskelijamäärät nousseet, mutta siitä huolimatta meillä on liikaa tilaa. Koulutuksen järjestämistapa eli henkilökohtainen opetussuunnitelma eivät vaadi koulukiinteistöjä samalla tavalla kuin ennen.
– Meidän päätehtävä ei ole omistaa kiinteistöjä, vaan tuottaa ammatillista koulutusta. Sen takia meidän pitäisi päästä kokonaan eroon omista kiinteistöistä, Kankare väläyttää.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana tehdyn ammatillisen koulutuksen reformin jäljiltä koulutuksen järjestäjät ovat pistäneet tilojaan pois vähintään 20–25 prosenttia.
– Kaikista paras olisi, jos voisimme rakentaa Perämiehentielle kokonaan uuden kiinteistön, mutta tällä hetkellä raha ja rakentaminen on kallista. Monninkylän siirto toteutetaan tiivistämällä opetustiloja Harabackassa, Kankare sanoo.
Careeria Oy:n toimitusjohtaja–rehtori Pasi Kanerva katselee Monninkylän toimipisteen vitriinissä olevia vanhoja valokuvia. – Tämä on ollut aikoinaan iso yhteisö, jossa asuttiin, elettiin ja opiskeltiin, kun itäuusmaalainen ammattioppilaitos Monninkylässä aloitti vuonna 1961, hän toteaa.
Arkisto/Marko Wahlström
Monninkylän Konjakkiporras purettiin ilkivallan takia
Monninkylässä Askolan kunnan lukio toimii vuokralla ammattioppilaitoksen yhdessä rakennuksessa. Päärakennuksessa olevaa liikuntasalia käyttää lukion lisäksi myös Monninkylän alakoulu.
– Olemme tehneet päärakennuksessa kuntokartoituksen. Askolan kunnalla on ollut kiinnostusta ostaa kiinteistö, ja asiaa puitiin myös valtuuston iltakoulussa. Kolmeen opetuskiinteistöön toivomme löytyvän vuokralaisen tai ostajan, Kankare sanoo.
Monninkylän kiinteistöjä peruskorjattiin viimeksi kymmenisen vuotta sitten. Tontilla aiemmin sijainneet opettajien asuinrivitalot, joita Konjakkiportaaksi kutsuttiin, purettiin ilkivallan johdosta muutama vuosi sitten.
– Kaavamuutoksen myötä oppilasasuntola voidaan tarvittaessa muuttaa kerrostaloksi. Asuntolassa asuu tällä hetkellä 35 opiskelijaa. Maauimala on vuokrattu Askolan kunnalle. Alueella on myös Porvoon Energian omistama kaukolämpölaitos.
Pasi Kankare: "Yhdeksän paikkaa on aivan liikaa"
Vantaan Tikkurilassa oppilaitoksella on oma kiinteistö. Helsingin Herttoniemessä ja Keravalla oppilaitos toimii vuokralla.
– Yhdeksän paikkaa on aivan liikaa. Nyt, kun on keskusteltu siitä, missä tulemme sijaitsemaan 2030-luvulla, niin toimipisteverkoston tulee olla huomattavasti harvempi. Mieluiten niin, että jokaisella paikkakunnalla on yksi toimipiste.
Toimintojen keskittämisen taustalla on myös varautuminen ikäluokkien ja koulutusmäärien pienenemiseen, mikä voi johtaa myös Careerian rahoituksen vähenemiseen.
Careeria Oy:n ja sen tytäryhtiö Careeria PlusOy:n omistavat Porvoon ja Loviisan kaupungit sekä Askolan, Lapinjärven ja Sipoon kunnat.
Toimitilahankkeen tavoitteena on laadukkaan ammatillisen koulutuksen turvaaminen tehokkaalla ja toimivalla toimipisterakenteella. Kuva Monninkylän toimipisteen ulkoseinältä, jossa koulutuslinjat näkyvät ihmishahmoina.
Arkisto/Marko Wahlström
Tavoitteena on turvata laadukas ammatillinen koulutus
Uudistuksilla Careeria tavoittelee toiminnallisesti järkevää ja tehokasta toimipisteverkkoa. Osaltaan toimipisterakenteen kehittämisellä vastataan tavoitteeseen tasapainottaa oppilaitoksen taloutta pitkällä aikajänteellä.
– Tällä isolla strategisella päätöksellä turvaamme laadukkaan ammatillisen koulutuksen Itä-Uudenmaan alueella pitkälle tulevaisuuteen. Toimivat, modernit ja kustannustehokkaat tilat ovat avain siihen, että voimme jatkossakin tuottaa ammattitaitoisia osaajia alueen työelämän tarpeisiin, hallituksen puheenjohtaja Mikko Valtonen kommentoi.
Toimitilahankkeen aikana Perämiehentien kiinteistö tullaan saneeraamaan ja laajentamaan. Toimitilojen kehittämisen arvioidaan vaativan noin 30 miljoonan euron investoinnin Perämiehentielle, josta arviolta 21 miljoonaa euroa katetaan lainalla.
Jatkosuunnittelu käynnistetään heti, jotta tilat olisivat valmiita käyttöön otettaviksi vuoden 2027 aikana. Perämiehentien kiinteistön käyttöikää saadaan investointien avulla jatkettua pitkälle yli 2040-luvun.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot