Viikon kysymys
A-
A+
Loviisan kaupungin projektipäällikkö Niina Okkonen (oik.) iloitsi siitä, että lähes kaikki messukohteet ovat rakentuneet niiden tuleville asukkaille. Kuvassa hän Lilla Hyggen sisustussuunnittelija Aino Rajasuo. Taustalla talon omistajat Hannele ja Markus Lampela.
Marko Wahlström
LOVIISA, KUNINGATTARENRANTA Kuningattarenrannan asuinalueen rakentumisen myötä Loviisa ottaa keskustansa kannalta kaupunkikuvallisesti merkittävän kehitysaskeleen.
Isoja ikkunoita merenlahdelle, hiljentymis- ja hyvinvointihuoneita, kattoterassi, atriumpiha, isoja pihaterasseja ja ihmisen kokoisia taloja.
Näin voisi luonnehtia yleisvaikutelmaa ensi kesän Asuntomessuista, jotka järjestetään Loviisan uudella Kuningattarenrannan asuinalueella.
Messujen h-hetkeen eli messualueen porttien avautumiseen on aikaa enää muutama viikko. Viimeistelytyöt alueella ovat vielä kesken, ja muutama messutalo näyttää ainakin ulospäin vähän enemmän keskeneräiseltä.
Mediaväki eli noin 170 toimittajaa ja bloggaria tutustui messualueeseen toissa viikolla järjestetyssä ennakkoesittelyssä. Messukohteet tarjosivat tuolloin maistiaisia.
"Olemme vihdoin siirtyneet Loviisanlahden toiselle rannalle"
Asuntomessualueet edustavat Suomen Asuntomessujen viestintäpäällikkö Minna Matintuvan mukaan vuosittain kaupunkiensa lippulaiva-alueita ja kaikkein kehittyneintä kaupunkisuunnittelua.
Tänä vuonna Asuntomessut järjestetään noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.
– Nyt olemme vihdoin siirtyneet toiselle puolelle Loviisanlahtea eli toiselle rannalle. Tämä koen erittäin hienona ja merkittävänä asiana, Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom sanoi ja viittasi historian kulkuun.
– On loogista, että Loviisanlahden poukama on rakennettu niin, että kaupunki on sen ympärillä, eikä vain toisella eli keskustan puolella etelä-pohjoissuunnassa. Loviisasta tulee näin kokonainen, lahtea ympäröivä kaupunki.
Median ennakkopäivä toi Loviisaan noin 170 toimittajaa tai bloggaria. Radion Novan Aamun juontajat Kimmo Vehviläinen (vas.) ja Minna Kuukka sekä Matti Ylönen kuvasivat materiaalia messualueelta.
Marko Wahlström
Nykyinen keskusta kehittyi 1860-luvulla
Tapulikaupungin perustaminen satamapaikaksi johti historian saatossa siihen, että kaupunki on kehittynyt ja sitä on kehitetty Loviisanlahden länsipuolella.
– Kaupunki kasvoi 1860-luvulla, jolloin syntyi nykyinen keskusta torin ympärille. Kasvu ei ollut niin voimakasta, että se olisi linkittänyt kaupunkia lahden toiselle puolelle.
Loviisan kaupungin perustaminen on seurausta Turun rauhasta, joka solmittiin vuonna 1743.
Loviisa perustettiin Degerby-nimellä vuonna 1745 ja nykyisen nimensä kaupunki sai kaupungissa vuonna 1752 vierailleen kuningas Aadolf Fredrikin puolison Lovisa Ulrikan mukaan.
Kaikista messukohteista on merinäköala
Loviisan kaupungin projektipäällikkö Niina Okkonen piti asuinalueen merellistä sijaintia keskustan tuntumassa onnistuneena.
– Alueen kaareus on mahdollistanut sen, että kaikista kohteista on merinäköala riippumatta siitä asuuko rivi-, pari- tai kerrostalossa vai omakotitaloalueella, hän sanoi.
Okkosen mukaan asuinalueet tontit ovat "mukavan kokoisia" verrattuna esimerkiksi pääkaupunkiseudun tontteihin.
Projektipäällikkö iloitsi siitä, että kohteet ovat asukkaidensa persoonien näköisiä.
– Asunnoissa on rohkeasti käytetty värejä ja kokonaisuus on rakennettu asukkaiden näköiseksi.
Loviisan Kuningattarenrannan myötä kaupungin keskusta siirtyy piirun verran idemmäs.
Marko Wahlström
Asukkaat ovat rakentaneet itse
Okkonen korosti, että Kuningattarenrannan asuinalue poikkeaa aiemmista asuntomessualueista sillä, että suurin osa omakotitaloista rakentuu suoraan niiden tulevien ihmisten asunnoiksi.
– Alueella näkyy se, että asukkaat ovat itse itselleen rakentaneet. Myyntikohteita ei ole kovin montaa, mutta muutama sellainen alueelta löytyy.
Asuntomessuhanke Loviisassa alkoi vuonna 2019 ja sitäkin ennen hanketta jo valmisteltiin.
– Koronapandemian aika mahdollisti etätyön monilla työpaikoilla mahdolliseksi. Se avasi myös Loviisalle mahdollisuuksia, projektipäällikkö lokakuussa 2019 aloittanut Okkonen sanoi.
– Toki rakentajilla on ollut kustannushaasteita, mikä koko rakentamista yleisesti koko maassa.
Paikalliset järjestöt ja yritykset mukana
Projektipäällikkö muistutti, että Asuntomessut ovat pienelle kaupungille iso ponnistus, ja hanke on vaatinut "sitkeää sissihenkeä"
– OIen erityisen ylpeä siitä, miten paikalliset seurat, yhdistykset ja yritykset ovat lähteneet mukaan tulevaan messukesään, jossa riittää tapahtumia. Yksi osoitus kaupungin hengestä on se, että suurin osa tapahtumista on maksuttomia, Okkonen sanoi.
Hän kiitti, että paikallisten yrittäjien ansiosta ja Loviisa-henkeä nostattaen Kuningattarenrannan alueelle nousee messukävijöiden nähtäväksi yksi kelluva talo.
Kelluva mallitalo ankkuroituu ennakkoavajaisiin 6.7. mennessä kelluvaan katurakenteeseen, joka on jo paikoillaan Kuningattarenrannan keskiosan laiturin vierellä. Kelluvan kadun varrelle on mahdollista ankkuroida yhteensä yhdeksän kelluvaa kotia.
– Uskon, että kaupungin keskustan painopiste siirtyy hieman lännemmäs, Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom sanoi.
Marko Wahlström
Alueella on vielä tilaa muutamille taloille
Kuningattarenrannan asuinalue jatkaa kehittymistään ja elämäänsä messualueen porttien sulkeuduttua.
– Alueella on vielä tilaa kahdelle omakotitalolle, rivitalolle ja kerrostalolle, projektipäällikkö Niina Okkonen kertoi.
Kuningattarenrannan asuinalueella on yhteensä 25 asuntomessukohdetta, joista kaksi on kerrostalokohdetta, kaksi paritaloa, yksi minitalo, kaksi rivitaloasuntoa, yksi kelluva talo ja 17 omakotitaloa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot