Viikon kysymys
A-
A+
Paikallisopas Birgitta Palmqvist kehitti viime talven aikana draamaopastuksen, jossa hän asettuu tupakkatehtailijatar Hilma Hagströmin rooliin. Hän on pukeutunut asuun, joka oli tyypillinen 1800-luvun lopun säätyläisrouvan arkivaate. Taustalla näkyvä keltainen puutalo oli Koskenkylän kartanon isäntä, kauppias, tehtailija ja kauppaneuvos Johannes Askolinin ja hänen puolisonsa Rosan Porvoon-koti.
Marko Wahlström
VANHA-PORVOO "Kuulin, että tulitte Porvooseen Helsingistä junalla. Nythän ei vielä laivoja kuljekaan, mutta junalla pääsee niin nopeasti, eikä matka kestä kuin vähän yli kolme tuntia – ajatella."
Näin alkaa 65-vuotiaan tupakkatehtailijatar Hilma Hagströmin (Birgitta Palmqvist) aikamatka vuoden 1896 Porvooseen.
"Ystävättäreni, rouvasväen yhdistyksen puheenjohtaja Fredrika Runeberg aina kertoi, kuinka pitkä matka oli tulla Porvooseen, kun Runebergin perhe muutti tänne 30-luvulla. Silloin he lähtivät aamuvarhain ja tulivat tänne vasta yömyöhään. Suurin syy oli se, että hevonen oli vähän huonokuntoinen ja perhe joutui välillä kävelemään matkalla."
Rouva Hagström kertoo kuulleensa, että vieraat ovat tulleet tapaamaan Johannes Askolinia, Porvoon rikkainta miestä, joka tunnetaan paikkakunnalla hyväntekijänä ja Koskenkylään perustamastaan koulusta.
"Ja te olette nyt hakemassa nähtävästi hiukan avustusta siihen teidän perustamaan kouluun sinne Helsinkiin. Johannes ja hänen vaimonsa Rosa pyysivät, että minä, joka tunnen tämän kaupungin aika hyvin, kuljetan teitä täällä ennen kuin tapaatte pariskunnan."
"Tässä kauppias Schröderin vuonna 1760 rakennuttamassa talossa, "Linnassa", ovat asuneet kuninkaat Kustaa III ja Gustaf IV Adolf, joka vietti siellä pitkiä valvoessaan linnoitustoimia Loviisan taka-alueilla sekä Juhana Herttua ja Aleksanteri !", Hilma Hagström (Birgitta Palmqvist) kertoo. Kuvassa testikierrokselle osallistunut Britt-Lis Henriksson-Sederholm.
Marko Wahlström
Tarinassa vilahtelevat tutut porvoolaishenkilöt
Matkalla saadaan kuulla niin Runebergin perheestä, tupakkamanufaktuurista, sekä taiteesta ja elosta kehittyvässä kaupungissa Venäjän keisari Nikolai II:n aikaan.
Tarinassa vilahtelevat tutut porvoolaishenkilöt, kuten tohtori Georg Wallgren, säveltäjä Gabriel Linsén ja valokuvaaja Natalia Linsén, taidemaalari Albert Edelfelt, kaupunginarkkitehti Gotthard Flensborg, viinatehtailija Oskar Levin, leipuri August Wilhelm Lindfors, sokerileipuri Lars Henrik Astenius, kauppias Oskar Simolin sekä lukuisat muut kauppiaat ja liikemiehet, jotka pitivät Porvoon kehitystä pitivät.
Kierros alkaa Vanhalta Raatihuoneentorilta.
"Nythän on todella mielenkiintoinen vuosi, kun kaupunki päätti aiemmin, että tämä vanha rötiskö (raatihuone) tässä puretaan pois. Tänä vuonna muun muassa August Eklöf on ollut puhumassa kaupungin kanssa siitä, että jos saisi talon haltuunsa, niin he perustaisivat tänne museon. Porvooseen museon – voitteko kuvitella – mutta niinhän se sovittiin ja museoyhdistys perustettiin pari kuukautta sitten."
Vuonna 1896 Porvoo oli kasvanut noin 3 800–3 900 asukkaaseen, ja saanut uuden kaupungintalon empirekaupuginosaan.
"Minä en kyllä pidä juoruilusta, mutta yhtä asiaa en voi olla kertomatta. Oma piika Liinani kertoi, että Oskar Simolin oli lukenut Borgåbladetista seurakunnan myyvän tuplahautoja eli kahden hengen hautoja yhden hengen haudan hinnalla. Oskar on yksinäinen poikamies, mutta hautapaikat ostettuaan hän ajatteli, että hänellä on tarjota piialleen Huldalle hautapaikka."
"Tämä katu on kaupungin vanhan puolen parhaimpia katuja. Täällä asuu vähän parempaa väkeä ja talot ovat aika hyvässä kunnossa", Hilma Hagström kertoo Gabriel ja Natalia Linsénin talon kohdalla Vuorikadulla.
Marko Wahlström
Vuorikatu oli parhaimpia katuja
"Tässä on oikein puisto. Tällaisia meillä ei täällä vanhalla puolella juuri olekaan, koska eihän meillä ollut varaa käyttää maita tällä tavalla, kun se ei ole hyvässä käytössä", Hilma Hagström kertoo.
Kun paikalta oli palanut 11 taloa, kaupunki päätti, että alueelle ei rakenneta uudestaan taloja.
"Uusi kaupunginosa rakentuu koko ajan tuolla etelässä, ja sinnehän tulee oikein isoja puistoja. Siellä korttelit on järjestetty niin, että talot ovat pitkin katujen reunoja ja talojen keskellä on niiden puutarhoja."
Keskellä uutta kaupunginosaa syntyi puisto, jonne oli pystytetty patsas Runebergille.
"Onhan se aika mukavaa, että näin halutaan muistaa meidän suurmiehiämme. No, naisistahan ei ole mitään patsaita."
Vuonna 1896 Vuorikadulla asuivat säveltäjä Gabriel Linsén ja hänen opettajapuolisonsa Natalia Linsén, joka kouluttautui vuoden päivät Viipurissa valokuvaajaksi.
"Ystävien kesken Gabbe on musiikkimies, joka johtaa kuoroja soittaa urkuja kirkossa. Hän sävelsi paljon mieskuoroille; yksi kappale, jotta me porvoolaiset laulamme usein alkaa sanoilla "Mä oksalla ylimmällä ... Jag gungar i högsta grenen af Harjulas högsta ås".
"Nattu, Natalia Linsén on tällä hetkellä minun paras ystäväni, vaikka hän on minua nuorempi. Hän on nainen, jonka elämässä kaikki on alkanut vähän myöhässä. Hänhän oli 28-vuotias, kun meni naimisiin Gabrielin kanssa.
Suklaa teki tuloaan Porvooseen vuonna 1896. Hilma Hagströmin (Birgitta Palmqvist) draamaopastusta pääsivät testaamaan muun muassa Anne Sokka-Tuomala (vas.), Mirja Ilander, Sari Myllynen, Susanna Horn ja Tuula Lukic.
Marko Wahlström
Leipuri Lindfors alkoi kokeilla valmistaa suklaata
"Tuossa on leipomo. Ja on meillä toinenkin leipomo, Lindforsin leipomo, joka sijaitsee Porvoon eteläosassa. Siellä on yli 20 ihmistä töissä", rouva Hagström jatkaa.
Helsinkiläisvieraat saavat kuulla, että Lindfors on keksinyt uutta liiketoimintaansa.
"Hän on käynyt paljon Tukholmassa, jossa on saanut maistaa suklaata, jossa on perustettu tehdas nimeltä Cloetta.
Lindfors päätti alkaa kaksi vuotta sitten kokeilla erilaisia menetelmiä.
"Kun tapasin Lindforsin ja kerroin hänelle, että tulette tänne, hän antoi vähän maistiaisia. Nyt saatte kokeilla ja kertoa, mitä mieltä olette. Anteeksi, kun ne ovat meidän sikarilaatikossa, kun eihän heillä vielä ole mitään pakkauksia. Maistelkaa ja antakaa sulaa suussa."
Tupakkatehtailijatar Hilma Hagström arvelee, että suklaa on "ohimenevää villitystä", eikä usko, että varsinkaan Porvoossa moista ruvetaan tekemään.
"Mutta onhan se hauskaa, että meillä on täällä paljon miehiä ja naisia, jotka perustavat yrityksiä ja kokeilevat kaikkea uutta."
Hilma Hagström tarjoilee kierroksella leipuri August Wilhelm Lindforsin kehittelemää suklaata tupakkatehtaansa sikarilaatikosta.
Marko Wahlström
"Tämä talo on huonomaineinen"
Viipurin linnoitusarkkitehti ja Porvoon kaupunginarkkitehti Gotthard Flensborg rakensi itselleen lähelle tuomiokirkkoa, jyrkkään rinteeseen kivitalon.
"Hän anoi kaupungilta porvarisoikeuksia, ja halusi myydä ruokaa, viiniä, kahvia ja muita liköörejä. Nyt ei tee mieli katsoakaan sinne päin, sillä tuo talo on niin kamalassa kunnossa ja siellä on niin epämääräistä toimintaa."
Rouva Hagströmin mukaan talossa on ollut Flensborgien jälkeen muun muassa sukkapuikkotehdasta.
"Ja nyt, minähän en pidä juoruilusta, mutta täällä Porvoossa sanotaan nuorille tytöille, että tästä ohi ei kuljeta, ainakaan yksin. Koska tämä talo on huonomaineinen, jos ymmärrätte."
"Nyt ollaan kaupungin tärkeimmässä paikassa. Kirkkomme on tässä ja tässä se on seissyt komeana jo 1300-luvun lopulta saakka. Se on nähnyt sitten kaiken. Mitä vain tapahtuu, se nousee aina tuhkasta", Hilma Hagström kertoo. Kuvassa myös testiopastukselle osallistuneet Britt-Lis Henriksson-Sederholm (vas.), Mirja Ilander, Anne Sokka-Tuomala, Tuula Lukic ja Sari Myllynen.
Marko Wahlström
Sari Myllynen: "Kaupungin historiasta tulee esille monta tarinaa"
Uuden opastuotteen testikierroksella viime viikon perjantaina mukana ollut kaupungin matkailun kehittämispäällikkö Sari Myllynen piti siitä, että draamaopastus on sidottu vain yhteen aikakauteen.
– Siitä huolimatta kaupungin historiasta tulee esille monta tarinaa.
Porvoon Matkailuoppaiden puheenjohtaja Tuula Lukic oli samoilla linjoilla.
– Draamaopastuksesta huolimatta kierros antaa kattavan yleiskatsauksen Porvoon historiaan, hän sanoi.
Vanhalta Raatihuoneelta alkavan kierroksen reitti kulkee Jokikadulta Rihkamakadulle ja Kirkkokadulle, josta Linséninpuiston kautta Vuorikadulle. Tuomiokirkolta matka jatkuu Sillanmäkeä pitkin ja päättyy Jokikadulle.
"Lopuksi vien teidät Juseliuksen konditoriaan, jossa tapaatte Johannes ja Rosa Askolinin", Hilma Hagström johdattaa.
Rouva Hagström ei itse pääse mukaa, koska hänen pitää mennä ta paamaan rouva Wilma Schildtiä, jolla on hattutehdas Puistokadulla ison kaivopuiston vieressä.
"Ilolassa, se on kylä tässä Porvoon lähellä, on aina tehty olkitöitä. Nyt Wilma Schildt on tilannut sieltä olkirullia. Tehtaassa niistä ommellaan olkihattuja, ja siellä on 50 naista töissä. Viime vuonna hattuja myytiin 2 500 kappaletta; porvoolaiset herrat niitä mielellään käyttävät ja niitä myydään myös Tukholmaan. He tekevät myös hattuja, jotka sopivat naisille, ja minulla on siellä tilaus."
Kirkko voi kertoa maallisiakin tarinoita. "Täällä oli valtiopäivien avajaiset, jossa Aleksanteri I seisoi, ja koko kansa joutui seisomaan koko tapahtuman aikana. Se oli useamman tunnin tapahtuma. Kirkossa on vihitty myös hovineito Ulla Möllersvärd, josta muut juoruilevat todella paljon. Olenhan minä Ullankin tuntenut, mutta ei hän koskaan Aleksanterista puhunut."
Marko Wahlström
Myyntiin ryhmille ja kaksi yleisöopastusta
Testiopastuksen jälkeen "Hilman aikaan – tupakkatehtailijattaren aikamatka Porvoossa vuonna 1896" lähtee myyntiin ryhmille tilauksesta.
– Teen myös kaksi yleisölle avointa kävelyä, joista ensimmäinen suomeksi lauantaina 17.5. kello 14 ja ruotsiksi tiistaina 20.5. kello 18, Palmqvist kertoo.
Hän ei aio laistaa valitsemastaan aikakaudesta, jossa opaskierroksella eletään.
– Mikäli opastuksille tulee ulkopaikkakuntalaisia, he saattavat kysyä "vääriä kysymyksiä". Olen miettinyt, miten niistä päästään yli.
Hilma Hagströmin aikana Porvoo näytti huomattavasti toisenlaiselta kuin nykyisin: opaskierroksen reitin varrella on paljon sellaisia rakennuksia, joita vuonna 1896 vielä ollut olemassa.
Hilma Hagström (Birgitta Palmqvist) luotsaa miehensä kuoleman jälkeen Alb. Hagströmin tupakkatehdas ja sikarikauppa -nimistä yritystä. Sen kilpailija F.V. Strandströmin tupakkatehdas sijaitsi lähellä Oskar Simolinin sekatavarakauppaa.
Marko Wahlström
Porvoon tupakkatehtaista ei juurikaan puhuta
Palmqvist on tehnyt elämäntyönsä yrittäjänä matkailu-, hotelli-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualalla. Hän halusi asettua itselleen sopivaan historialliseen rooliin.
Porvoolainen kehitteli draamaopastuksen ja loi käsikirjoituksen viime talven aikana, jotta tarjolla olisi jotain uutta alkavalle matkailukaudelle. Tehtailijatar Hilma Hagströmin tarina on fiktiivinen, mutta perustuu Porvoossa toimineiden kolmen eri tupakkatehtaan tositarinoihin ja henkilöihin.
Tupakkatehtailijattaren aviomies Albert kuoli vuonna 1895, ja pariskunnalle syntyivät pojat Olof ja Erik. Tehtailijatar toimii Porvoon rouvasväen yhdistyksen hallituksessa.
– Halusin löytää sellaisen ajan, jossa olisin tuntenut paljon tärkeitä porvoolaisia. Aloin miettiä, että minkälaista liiketoimintaa täällä oli, jossa voisi kuvitella naisen toimineen.
Porvoon kolme tupakkatehdasta nousivat esille historiankirjoista.
– Ne ovat myös asia, joista ei juurikaan puhuta tänä päivänä.
Hilma Hagström (Birgitta Palmqvist) on tupakkatehtailijatar, joka tuntee paikkakunnan silmäätekeviä. "Melkein kaikki rikkaimmat ihmiset ovat nyt muuttamassa tuonne uudelle puolelle. Tänne vanhaan osaa jäävät köyhät niin, että yhdessä talossa voi asua vaikka kuusi tai kahdeksan perhettä ja lapsia on paljon", hän kantaa huolta.
Marko Wahlström
"Tämä on kivointa mitä voi tehdä!"
Porvoon Matkailuoppaat ry:llä on ollut edellisen kerran opastuotannossaan draamaopastuksia noin kymmenen vuotta sitten, kun yhdistys toteutti kokonaisuuden, joka painottui pirtuaikaan.
– Viime vuosina olen tehnyt erilaisia teemaopastuksia, joita on ollut aika paljon.
Palmqvist on tehnyt paikallisoppaan työtä 1970-luvun lopulta asti. Hän on toiminut myös kouluttajana kaikilla Porvoossa järjestetyillä opaskursseilla.
– Aloin ylipuhua porvoolaisoppaita draamaopastuksiin, jotta opastus olisi muutakin kuin vain faktojen puhumista. Tämä on kivointa mitä voi tehdä!
»» Tupakkatehtaan omistaja Hilma Hagströmin aikamatka vie Porvoon elämään vuonna 1896. Jutussa olevat lainaukset ovat peräisin Hilmalta.
»» Dramatisoitu opaskierros alkaa Vanhalta Raatihuoneentorilta (Välikatu 11). Aikamatkan kesto on 1,5 tuntia. Yleisölle avoimet kävelyt lauantaina 17.5. kello 14 (suomi) ja tiistaina 20.5. kello 18 (ruotsi). Ilmoittautumiset: birgitta.palmqvist@artistiko.fi. Hinta 10 euroa/henkilö.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot