Viikon kysymys
A-
A+
Mobiilipelisovelluksen avulla joukkoistetun vieraslajikartoituksen jälkeen Porvoon kaupunki organisoi löydettyjen esiintymien kitkennän. Jättiputki on yksi haitallisista vieraslajeista.
Arkisto/Lukijan kuva
PORVOO Vieraslajikasvien kartoitus Porvoossa Crowdsorsa-mobiilipelin avulla on alkanut syyskuun puolessa välissä. Mobiilipelisovelluksessa kartalle merkitään löydettyjä lupiineja, kurtturuusuja, jättiputkia sekä jättipalsameja. Kaupunki hyödyntää tätä tietoa haitallisten vieraslajien torjunnassaan.
– Tehtävä on avoin kaikille ja se vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta pelaaja ansaitsee yhden euron palkkion, Porvoon kaupunki tiedottaa.
Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä.
– Lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan GPS-koordinaateista piirtyy kartalle alue, josta voimme määrittää sen tarkan pinta-alan, kertoo mobiilipelin kehittäneen yhtiön, Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.
Joukkoistetun vieraslajikartoituksen jälkeen Porvoon kaupunki organisoi löydettyjen esiintymien kitkennän ensi vuodelle. Kokeilu on Porvoossa ensimmäinen laatuaan.
Kaupungin resurssit luontokohteiden lähellä
– Tämä on hauska, uusi keino vieraslajien torjuntaan. Kaupungin omia resursseja vieraslajitorjunnassa on keskitetty erityisesti vesistöjen ja tärkeiden luontokohteiden lähistöllä olevien esiintymien torjuntaan. Kuntalaisia on myös aiemmin osallistettu torjuntaan valtakunnallisessa Soolotalkoot-kampanjassa, joka päättyi tämän vuoden osalta jo elokuun lopussa, kunnossapitopäällikkö Keijo Lehtikangas kertoo.
– Kaupunki on kiitollinen kuntalaisten ilmoittamista havainnoista ja aktiivisuudesta, sillä kunnossapidon resurssit eivät riitä kaikkien vieraslajiesiintyminen kitkemiseen, Lehtikangas toteaa tiedotteessa.
Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa maailmassa mobiilipelillä joukkoistamalla. Menetelmä on tänä kesänä ollut käytössä 15 kunnassa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot