Viikon kysymys
A-
A+
Saaristomatkailun asiantuntijaksi itseään nimittänyt laivuri Ari Kautto kuoli maanantaina 28.4. Hän oli syntynyt 13.2.1938.
Arkisto/Marko Wahlström
PORVOO, UDDAS Maanantaiaamu 28.4. valkeni surullisena. Porvoon matkailun grand old man, laivuri Ari Kautto nukahti rauhallisesti ikiuneen kotonaan Uddaksessa.
Kautto syntyi 13.2.1938 savolaiseen yrittäjäperheeseen. Hänen isovanhemmat harjoittivat sekatavarakauppaa Kuopiossa sekä omat vanhemmat perustivat useita kauppoja lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunkiin Varkauteen. Kaupan jatkajaa Arista ei tullut, vaan hän kouluttautui merkonomiksi Helsingin Markkinointi-instituutissa, josta matka jatkui erilaisiin myynti- ja markkinointitehtäviin.
Kautto saapui perheineen Porvooseen loppiaisena 1969. Sinä keväänä lehdessä oli ilmoitus Bore O:n alkuperäisestä pelastusveneen rungosta, jonka Ari ostikin ja rakennutti Wileniuksen veneveistämöllä perheen yhteiseksi, vuosia palvelleeksi vapaa-ajan moottoripurjealukseksi Anjuskaksi.
Aluksella seilattiin pitkin itämerta ja Suomenlahtea aina Ruotsin rannikkoa myöten. Rakkaimmaksi paikaksi muodostui kuitenkin Jurmon saari Turun saaristossa ja ystävät siellä, mukaan lukien kalastaja Per Mattsson Jurmosta ja s/y Merellen kippari Lasse Mårtenson.
Porvoolainen kippari Ari Kautto ei juurikaan tarvitse enää merikarttaa liikkuessaan Porvoon saaristossa. – Saarten väleissä on paljon kohtia, joita ei ole pienveneväylöitetty. Niitä kannattaa välttää ja pysyä merkityillä väylillä, hän neuvoi m/s Fredrikan ohjaamossa jutussa, joka julkaistiin toukokuussa 2015.
Arkisto/Marko Wahlström
M/s Fredrika aloitti vappuristeilyllä 1.5.1976
Ajatus saaristoristeilyjen tarjoamisesta laajemmalle yleisölle syntyi jo pian Porvooseen saapumisen jälkeen. Saaristolinja Ky:n ensimmäinen alus, m/s Fredrika ostettiin syyskuun 1. päivänä vuonna 1975. Ensimmäinen risteily oli vappuristeily 1.5.1976, johon tulevaisuuteen suunnaten kutsuttiin matkailun, lehdistön ja kuntien edustajia. Tämä vappuristeilyperinne jatkui vuosien ajan tärkeänä risteilykauden aloittavana tapahtumana.
Koska saaristoalueet olivat tutut, Kautto alkoi tehdä yhteistyötä kalastajien kanssa uniikkien ja mieleenpainuvien elämysten mahdollistamiseksi. Matkustajamäärien lisääntyessä hän osti lisää aluksia: vuonna 1984 pieni barkassi-tyyppinen alus ”Borgå” jokiliikenteeseen, vuonna 1986 m/s Sandra D ja vuonna 1997 m/s Ellan, joka toimi muun muassa Lohjanjärvellä ja Loviisan saaristossa. Kauton sanojen mukaan, tärkeintä koskaan ei ollut laajeneminen vaan mielenkiintoisen elämäntyön toteuttaminen.
Vuonna 1985 Ari Kautto ryhtyi täysipäiväiseksi laivuriksi ja yrittäjäksi, ja tämä mahdollisti yrittäjätoiminnan harjoittamisen myös talviaikaan. Porvoonjoen ja saariston jäillä nähtiin usein pitkä letka moottorikelkkoja, Ari veti siellä moottorikelkkasafaria ja matka saattoikin viedä suureen kotaan, joilla osallistujat saivat nauttia nokipannukahvit porontaljoilla istuen. Samalla osallistujat saivat kuulla mieleenpainuvia tarinoita Porvoon historiasta ja alueen merenkulun vaiheista.
Kautto järjesti moottorikelkkasafareita Porvoossa vuosina 1987–2014. – Meillä oli 20 henkilön kota, jolle matkasimme kelkoilla. Istuimme porontaljoilla ison nuotion ympärillä nokipannukahveja juoden. Se oli hienoa aikaa! hän kertoi Porvoon Yrittäjien BusinessBoogie-lehdessä helmikuussa 2018.
Arkisto/Niko Laurila
Laivuri Ari Kautto toimi aikoinaan Porvoossa aikanaan rahtilaivaksi rakennetun, sittemmin risteilyalukseksi muutetun m/aux Maritan taustalla toimineen kansanvarustamo Varustamo Oy Maritan toimitusjohtajana. Hän myös kipparoi laivan Porvoosta sen uuteen kotisatamaan Raumalle lokakuussa 2013. Kuva on otettu toukokuussa 2012.
Arkisto/Marko Wahlström
Porvoolaisten joulupukkina yli 40 vuoden ajan
Ari toi iloa ja joulun tunnelmaa Porvoon asukkaille myös joulupukkina toimien yli 40 vuoden ajan.
Joulupukki oli odotettu ja rakastettu osa paikallista joulunviettoa muun muassa Porvoon vanhan kaupungin joulun avajaisissa, Haikon Kartanossa ja aikoinaan vuosien ajan Johannisbergin vanhainkodissa tuomassa jouluiloa vanhuksille.
Myös lapsenlapset saivat tavata saman, vanhan joulupukin vuodesta toiseen, ihmetellen kuinka joulupukki tiesikään niin tarkasti kaikki heidän viimeisimmätkin kolttosensa.
Sandra D:n pitkäaikaisin omistaja Ari Kautto antoi 17.9.2021 jäähyväissuukon alukselle, jonka kanssa hän on tehnyt työtä vuodesta 1986 saakka.
Arkisto/Marko Wahlström
”Ei perkule, vieras homma, että istuisin vain jossain"
Eläkepäivät saivat odottaa, Kautolla ei ollut kiirettä vanhuuspäivien verkkaiseen viettoon: ”Ei perkule, vieras homma, että istuisin vain jossain. Se näivettää ihmisen nopeasti”, totesi Ari taannoin.
Rauhaisat eläkepäivät kotona yhdessä vaimo Tanjan ja Lina-koiran kanssa koittivatkin vasta yli 80 vuoden iässä.
Aika aikaa kutakin. Kaikki alukset myytiin vuosien saatossa muille vesille, mutta m/s Fredrika voidaan edelleen nähdä tutulla paikallaan Porvoon jokirannassa.
Viimeisimpänä 35 vuotta matkailijoita Porvoossa palvellut Sandra D myytiin neljä vuotta sitten Viroon perheyritykselle ja tänä päivänä se ilahduttaa risteilijöitä Peipsijärvellä.
Näin päättyi Ari Kauton 45 vuotta kestänyt ura laivurina, joskin rakkaus mereen ja luontoon säilyi hänen sydämessään viimeiseen hengenvetoon saakka.
Puosuvaari Ari Kautto (istumassa) tarinoi Flamingo-kuoron kahvikonsertissa syksyllä 2022 erikoisista sattumuksista Porvoonjoella ja saaristossa. Tapahtuman ennakkohaastattelun yhteydessä otetussa kuvassa myös laulajat Harry Andersson, Peter Henriksson, Tuula Latvala ja Tapio Toivonen.
Arkisto/Marko Wahlström
Rakkaudesta yrittäjyyteen ja kuoromies
Kauton elämäntyötä on vuosien varrella muistettu monin kunniamaininnoin, muun muassa Porvoon Yrittäjät ry:n Vuoden Yrittäjä 2005 -palkinto myönnettiin työstään Porvoon matkailun hyväksi.
Rakkaudesta yrittäjyyteen kertoi myös aktiivinen toiminta Porvoon Nuorkauppakamarissa, josta hänelle myönnettiin senaattorin arvonimi.
Aria ei voi muistella ilman mainintaa hänen laulutaidostaan, josta myös risteilyvieraat saivat nauttia merellisten lauluesitysten muodossa.
Komeimmin Arin tenoriääni kuitenkin soi hänelle rakkaan Flamingo-kuoron riveissä. Ari oli perustamassa kuoroa Porvooseen vuonna 1969 ja Flamingo-yhteisö oli hänelle läheinen loppuun saakka.
Porvoon suomalaisen seurakunnan risteilyllä syyskuussa 2019 Ari Kautto piti pitkän ja perusteellisen selostuksen siitä, miten syntyy herkullinen nokipannukahvi.
Arkisto/Merja Forsman
Yhteisöllisyyden luoja ja meriluonnon suojelija
Meille läheisille Arin eläkkeelle jääminen merkitsi lisääntynyttä yhteistä aikaa perheen kesken. Lapsenlapset merkitsivät vaarille paljon, hän järjestikin muun muassa yhteisiä nuotioiltoja heille. Tapaamisissa vaari antoi hyviä käytännön vinkkejä vaikkapa nuotion sytyttämisestä; tärkein anti oli kuitenkin muistuttaa läheisten ja etenkin luonnon merkitystä elämässä.
Kautto oli tunnettu monipuolisista kyvyistään saaristomatkailun asiantuntijana. Heille, jotka saivat kunnian tuntea hänet ja työskennellä hänen kanssaan vuosien varrella, Ari tuli tutuksi kyvystään luoda yhteisöllisyyttä ympärilleen, ja omistautumisesta merenkululle ja meriluonnon suojelulle.
Ari Kautto siunataan matkalle omaisten ja ystävien saattamana. Arin elämäntyötä ja muistoa voi kunnioittaa tekemällä lahjoituksen John Nurmisen säätiölle, jotta tulevat sukupolvet voivat nauttia Itämerestä ja luonnosta kuten Arikin toivoi.
”Kaikki paitsi purjehdus on turhaa, tähdet ikuisina kimmeltää.
Meille merkkeinä ne loistaa, samaa sanomaansa toistaa:
mikään ei lie kovin tärkeää.
Sillä kerran pääset päähän sateenkaaren,
siellä päättyy yksinäinen tie.
Kerran viimein rantaan rakkauden saaren
maininki niin levollinen vie.
Sanat: Juha Vainio
Sävellys: Lasse Mårtenson
SANNA KAUTTO JA LIISA KARLSTEDT
»» Kirjoittajat ovat Ari Kauton tyttäret.
»» Lue myös: Seurakunta kutsui uudet porvoolaiset saaristoristeilylle
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot