Viikon kysymys
A-
A+
Kelirikkoa on kahta tyyppiä. Pintakelirikossa sula vesi ja jää ei pääse poistumaan tieltä, koska tien rakenne on jäässä. Tällöin soratien pinta saattaa velliintyä ja siihen muodostuu uria. Runkokelirikossa roudan sulaessa tien rakenteissa siihen kerääntynyt vesi heikentää tierakenteen kantavuutta. Kuva parin vuoden takaa Mäntsälästä.
Uudenmaan ELY-keskus
ITÄ-UUSIMAA Teiden kelirikkokausi on pian alkamassa Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Uudenmaan ELY-keskus ennustaa Etelä-Suomen kelirikkokaudesta tavanomaista lievempää.
–?Tällä hetkellä ennusteet lupaavat eteläisimpään Suomeen keskivertoa helpompaa kelirikkokevättä. Kanta- ja Päijät-Hämeeseen on vastaavasti odotettavissa hieman keskimääräistä vaikeampaa kelirikkokevättä, toteaa ELY-keskuksen kunnossapitovastaava Henri Aaltonen tiedotteessa.
Aaltonen lisää, että kevään sää ja paikalliset olosuhteet kuitenkin vaikuttavat lopulta hyvin paljon siihen, kuinka vaikea kelirikosta tulee.
Sään lämmetessä ja pintojen sulaessa esiintyy pintakelirikkoa. Pintojen pehmeneminen ja reikiintyminen haastaa teiden kunnossapitoa perinteisesti keväällä. Paikoin saattaa esiintyä runkokelirikkoa, joka heikentää tien kantavuutta ja aiheuttaa ongelmia erityisesti raskaalle liikenteelle. Kun tiestöllä on kelirikkoa, varoitetaan tienkäyttäjiä siitä liikennemerkein.
–?Pahimmissa paikoissa tielle voidaan joutua asettamaan painorajoitus tien vaurioitumisen ehkäisemiseksi, jotta kulkukelpoisuus voidaan turvata välttämättömiin kuljetuksiin, Aaltonen toteaa.
Toistaiseksi Uudellamaalla ei ole kelirikon vuoksi painorajoituksia voimassa. Aaltonen kehottaakin raskaita kuljetuksia hyödyntämään yöpakkasia, jos kuljetuksen voi ajoittaa aamuun.
Talven aikana paikkaustarvetta on ollut Etelä-Suomessa runsaasti päällystetyillä teillä. Teiden sulaessa ja varsinkin vesisateilla lämpötilan vaihdellen pienen pakkasen ja plusasteiden välillä vaurioita syntyy helposti lisää.
Uudenmaan ELY-keskuksen ylläpitämistä maanteistä noin 2030 kilometriä (22 prosenttia) on sorapintaisia.
Kelirikon esiintyminen alueittain.
Uudenmaan ELY-keskus
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot