Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Herkällä lehtopohjalla ja lajirikkaalla suojelualueella tehtävissä luonnonhoitotöissä hevospari ja metsävaunu ovat lyömätön yhdistelmä. Ranskalainen percheron-työhevosrotu soveltuu hyvin työskentelemään metsässä.Perchenhevoset Bocas ja Pläsi ovat vetohevosten aatelia.
Arkisto/Merja Forsman
PORVOO, HASSELHOLMENHasselholmenin niemellä sijaitsevalla luonnonsuojelualueella tehdään luonnonhoitotöitä maaliskuussa 2024. Nämä Uudenmaan ELY-keskuksen teettämät toimenpiteet kohentavat ekologisesti arvokkaan metsäisen elinympäristön tilaa.
Luonnonhoitotyöt liittyvät ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteiseen Helmi-elinympäristöohjelmaan. Sen tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen ja valtio tukee luonnonhoitotoimia.
– Hasselholmenin luonnonsuojelualueella kasvaa runsaasti metsälehmuksia ja pähkinäpensaita. Suojelualueella on myös edustavaa lehtokasvillisuutta ja eriasteista lahopuuta. Alue on ollut rauhoitettuna jo vuodesta 1986 lähtien, mikä lisää sen luonnontilaisuutta ja monimuotoisuutta, Uudenmaan ELY-keskuksen tiedotteessa todetaan.
Lehmusmetsien ja pähkinäpensaslehtojen ominaispiirteitä uhkaa useimmiten kuusettuminen. Kuuset lisäävät varjostusta ja happamoittavat maaperää neulaskarikkeellaan. Tämä on haitallista valoa suosivalle lajistolle ja jalopuiden uudistumiselle.
– Alueen hoitotoimenpiteiden tavoitteena on parantaa jalopuiden ja lehtolajiston elinolosuhteita muun muassa lisäämällä valoisuutta ja vähentämällä kilpailua elintilasta. Siinä samalla myös turvataan ja vahvistetaan luonnon monimuotoisuutta”, kertoo Uudenmaan ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntia Pihla Kivistö.
Luonnonhoitotöitä perinteisin menetelmin
Luonnonhoitoalueella sijaitsee myös muinaismuistolain rauhoittama kohde, johon liittyy lukuisia kiviröykkiöitä ja hiilimiilun pohja. Kiviröykkiöt voivat liittyä jopa keskiaikaiseen viljelyyn ja paikalla saattaisi olla ollut kylä asuinpaikkoineen.
– Luonnonhoitotöissä muinaisjäännöksen näkökulmasta maapohjaa tulee suojella siltä varalta, että paikalla olisi jäänteitä vanhasta asumisesta. Toisaalta on toivottavaa, että kivirakenteiden päällä tai välittömässä läheisyydessä kasvavaa puustoa poistetaan, jotta niiden juuret eivät vaurioita rakenteita. Työt on suunniteltu tehtäväksi talvella roudan aikaan mikä tukee muinaisjäännöksen säilymistä”, toteaa Porvoon museon arkeologi Riikka Mustonen.
Maaliskuussa aloitettavat luonnonhoitotyöt toteuttaa Åfeltin työhevoset Oy. Työt tehdään vetohevosina toimivien perchenhevosten sekä metsurien yhteisvoimin. Hevosvaljakkoja on perinteisesti käytetty metsätöissä ja ne soveltuvat erinomaisesti toimimaan suojelukohteella alueen herkän lehtopohjan, suojeltavan lajiston ja muinaismuistoalueen vuoksi.
Toimenpiteinä kohteella tehdään alikasvoskuusen raivausta sekä suurempien kuusten kaatoa, kaulaamista ja poistoa. Osa järeistä kuusista jätetään maalahopuiksi ylläpitämään lahopuujatkumoa. Lisäksi raivaus- ja hakkuutähteitä tullaan polttamaan pistepolttona paikan päällä tarvittavin turvatoimin.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot