Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Ensimmäiset ilmastokumppanit. Toimitusjohtaja Pyry Lindblad PL-Rakennus Oy:stä (vas.), toimitusjohtaja Henrik Forsblom Kaj Forsblom Oy:stä ja Porvoo Toursista, yrittäjä Jari Kiuttu Jarin Pihakaivin Tmi:stä, toimitusjohtaja Katarina Enholm Brunberg Oy:stä ja toimitusjohtaja Gunilla Forsström-Nyman Maanrakennus Forsström Oy:stä asettuivat yhteiskuvaan Porvoon kaupungintalolla pidetyn sopimusten allekirjoitusten päätteeksi.
Marko Wahlström
PORVOO, KESKUSTA Skåål! Lasit kilahtelevat toisiaan vasten. Ilmassa on juhlan tuntua.
Tänään keskiviikkona, maailman ympäristöpäivänä, Porvoon kaupungintalolla allekirjoitettiin kuuden paikallisen yrityksen kanssa ensimmäiset ilmastokumppanuussopimukset.
Porvoon kaupunki panostaa vahvasti alueen yritysten vihreään siirtymään.
– Yhteistyöllä ja yhdessä yritysten kanssa saamme aikaan lähes mitä tahansa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi (kok.) sanoi.
Kumppanuussopimukset ovat osa Porvoon kaupungin vihreän siirtymän toimintakokonaisuutta.
Skåål! Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi (vas.) kohotti kuohumaljat tuoreille ilmastokumppaneille. Kuvassa Pyry Lindblad PL-Rakennus Oy:stä (2. vas.), Jari Kiuttu Jarin Pihakaivimesta, Gunilla Forsström-Nyman Maanrakennus Forsström Oy:stä, Henrik Forsblom Oy Kaj Forsblom Ab:stä ja Porvoo Toursista sekä Katarina Enholm Brunberg Oy:stä.
Marko Wahlström
Ainutlaatuisella rahastolla iso merkitys Porvoo-brändille
Porvoon kaupunki perusti viime keväänä vihreän siirtymän rahaston, johon irrotettiin 10 miljoonaa euroa kaupungin vuoden 2022 ylijäämäisestä tilinpäätöksestä.
– Kun rahasto perustettiin, se oli todella ainutlaatuinen verrattuna moneen muuhun kaupunkiin. Minulla oli hyvä tilaisuus kertoa asiasta kuntapäättäjien ja yrittäjien yhteisessä tilaisuudessa Lahdessa, Wiitakorpi kertoi.
Hän korosti, että rahastolla on iso merkitys Porvoon kaupungin brändille ja kehitykselle.
– Haluamme olla myös tällä sektorilla todella vahva ja eteenpäin menevä kaupunki. Se onnistuu ainoastaan tekemällä yhteistyötä ja ottamalla yritykset mukaan alusta alkaen.
Kaupunki ei väheksy Kilpilahden alueella tehtäviä toimenpiteitä.
– Siellä toimivilla isoilla yrityksillä on erilaiset mahdollisuudet toteuttaa tavoitteita vihreän siirtymän edistämiseksi, mitä toki arvostamme.
Toisen sukupolven rakennusalan yrittäjä Pyry Lindblad (oik.) PL-Rakennus Oy:stä allekirjoittamassa sopimusta yhdessä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorven kanssa.
Marko Wahlström
"Positiivinen kateus vie asioita eteenpäin"
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on ottanut tavoitteekseen, että Porvoon työpaikkaomavaraisuus on jossain vaiheessa yli 100 prosenttia.
– Se on tällä hetkellä 94–95 prosentin luokkaa. En missään tapauksessa halua Porvoosta minkäänlaista nukkumalähiötä.
Wiitakorpi muistutti, että uudet työpaikat syntyvät yrityksiin.
– Tämän tyyppisellä partnerimallilla kaupunki haluaa olla aktiivisesti mukana. Emme kykene siihen yksin, mutta jos hyviin ideoihin saa mukaan muita, niin hyvällä jengillä saadaan aikaan lähes mitä tahansa.
Wiitakorpi muistutti, että nyt valitut kumppanuusyritykset saattavat herättää kysymyksiä ja kateutta.
– Toivottavasti se on positiivista kateutta, joka on kuitenkin se voima, joka kaikkein eniten vie asioita eteenpäin.
– Kun aikanaan ensimmäiset yritykset valitaan vihreän siirtymän rahastoon, joku sanoo, että kyse on helppoa julkisen rahan jakamista, mutta ei se sitä ole.
Wiitakorpi korosti, että rahastolla on selkeät periaatteet, joista vastaa asiantuntijapooli.
– Rahasto tulee olemaan tärkeä osa meidän elinkeinotoimintaa. Tämän kautta haemme uutta tähteä itsellemme.
Makeistehdas Brunberg Oy:n toimitusjohtaja Katarina Enholm allekirjoitti sopimuksen ensimmäisenä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi kättelee sopimuksen merkiksi.
Marko Wahlström
Ensimmäiset Ilmastokumppanuudet käynnistyvät
Kaupunki käynnistää vihreä siirtymän rahaston rinnalla myös toisen vihreän siirtymän työkalun yrityksille.
Porvoon uusi ilmastokumppanimalli on yrityksille ja muille organisaatioille tarkoitettu matalan kynnyksen verkosto ilmasto- ja ympäristöosaamisen rakentamisen tueksi.
Ensimmäisinä ilmastokumppanuuden kaupungin kanssa solmivat Brunberg Oy, Jarin Pihakaivin Tmi, Kaj Forsblom Oy, Maanrakennus Forsström Oy, PL-Rakennus Oy sekä Porvoo Tours Oy.
Ilmastokumppanuus perustuu täysin vapaaehtoisuuteen ja on kumppaneille maksuton. Ensimmäiset kumppaniyritykset ovat olleet mukana rakentamassa mallia.
– Ensimmäiset ilmastokumppanit valikoituivat kaupungin hankintasopimusten piirissä olevista yrityksistä, kaupungin kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta kertoi.
Ilmastokumppanit muodostavat edelläkävijöiden verkoston, jota kaupunki tukee vihreän ja kestävän liiketoiminnan kehittämisessä, osaamisen ja tiedon haltuunotossa, yhteiskehittämisessä sekä oman ilmasto- ja ympäristöimagon rakentamisessa.
Sopimuksella ilmastokumppaneilta edellytetään omista lähtökohdista käsin asetettua ilmasto- ja ympäristötavoitetta. Vastineeksi kaupunki tarjoaa organisaation käyttöön muun muassa Porvoon ilmastokumppani -tunnuksen.
Ilmastokumppanuusmallia on kehitetty osana Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Co2Jump – Ilmastoloikka kumppanuuteen -hanketta. Hankkeen vetureina toimivat kehitysyhtiö Posintra ja Laurea-ammattikorkeakoulu.
Yrittäjä Jari Kiuttu (oik.) ja kaupunginhallituksen puhenejohtaja Jorma Wiitakorpi allekirjoittavat kumppanuussopimusta.
Marko Wahlström
Porvoo ensimmäisten joukossa kiertotalouden green dealiin
Porvoon kaupungin elinkeinojohtaja Elina Duréault kertoi, että kaupungin vihreän siirtymän tavoitetta toteutetaan viiden eri instrumentin avulla.
– Niiden avulla autetaan yrityskenttää tässä historiallisessa haasteessa, joka on syntynyt ilmastonmuutoksesta ja sen aiheuttaman tekemisen tarpeesta.
Duréaultin mukaan kaupunki ei halua jättää yrityskenttää yksin haastavassa tilanteessa.
– Tarjoamme kestävän kehityksen liiketoimintapalveluita Posintran (kehitysyhtiö) kautta. Lisäksi meillä on neuvontaa ja verkostoja sekä tarjoamme apua.
Ilmastokumppanuudet ja vihreän siirtymän rahasto ovat keskeisiä toimintatapoja.
– Lisäksi meillä on tulossa ja suunnitteilla erilaisia vihreän siirtymän tapahtumia, jotka keskittyvät aiheen esillä pitämiseen, Duréault jatkoi.
Kaupunginhallitus on päättänyt ne tavoitteet ja toimenpiteet, joilla kaupunki etenee kohti ympäristöministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön luotsaamaa kansallista kiertotalouden green dealiä.
Linja-autoyhtiö Oy Kaj Forsblom Ab:n ja matkatoimisto Porvoo Toursin toimitusjohtaja Henrik Forsblom (oik.) allekirjoitti kaksi sopimusta. Vierellä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi.
Marko Wahlström
Vihreän siirtymän rahasto avautumassa hakuun
Elinvoimalautakunta käsittelee vihreän siirtymän rahaston kokonaisuutta ja päättää tukihakemusten menettelytavoista kokouksessaan tiistaina 11.6.
– Rahaston pääkriteeri on rohkeus. Tavoitteena on tukea aitojen harppausten ja uusien ratkaisujen syntymistä, joista on hyötyä myös laajemmin arvoketjussa, kaupungin elinkeinojen kehittäjä Minna Kajaste kertoi.
Vihreän siirtymän rahaston käyttöikä on 10 vuotta.
– Rahasto on suunnattu ensisijaisesti pk-yrityksille, joiden toiminta kohdistuu Porvooseen, Kajaste sanoi.
Rahastosta voidaan tukea myös kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman mukaisia toimia, ja tukea voivat saada myös oppilaitokset ja yhdistykset. Pääpaino on yrityksissä.
– Ensimmäinen haku pyritään avaamaan tämän kesän aikana. Ensimmäinen hakukierros toimii pilottina, Kajaste totesi.
Rahaston kautta jaettava raha ei ole suoraa yritystukea, mutta rahaston on tarkoitus toimia myös vastinrahana muille rahoituksille.
– Tukea voidaan myöntää pääsääntöisesti 10 000–300 000 euroa De Minimis -tukisäädöksen mukaisesti. Poikkeustapauksessa voidaan myöntää isompia summia. Yritysten omavastuu on vähintään 10 prosenttia, Kajaste jatkoi.
//EDIT 5.6. klo 14.17: korjattu PL-Rakennus Oy:n toimitusjohtajan nimi oikeaksi. Toimitusjohtaja on Pyry Lindblad.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot