Viikon kysymys
A-
A+
Suomen vanhin kotimuseo eli J.L. Runebergin kotimuseo on Porvoon matkailukohteiden kestosuosikki, jossa kävi viime vuonna yhteensä noin 25 000 henkilöä. Helsinkiläinen Noora Laukkanen ja rovaniemeläinen Iiris Miettinen olivat ensimmäistä kertaa vierailulla. Tänä kesänä myös Aku Ankka on käynyt empire-kaupunginosassa sijaitsevassa museossa.
Marko Wahlström
EMPIRE-PORVOO Kesäkuu käännyttyä heinäkuuksi Porvoon yhden suosituimman vierailukohteen ovi keltaisessa puutalossa alkaa käydä tiuhaan. Sisään astuu niin ulkomaalaisia turistiryhmiä kuin kotimaisia omatoimimatkaajia.
Alkukesä keltaisessa puutalossa lehmusten reunustaman Aleksanterinkadun varrella on sujunut hyvin.
– Ihan mukavasti on ollut väkeä. Lähinnä lapsikävijät ovat jääneet pois, koska säiden takia ulkoleikkipaikkamme ei ole vetänyt saman verran väkeä kuin muuten, J.L. Runebergin kodin asiakaspalveluvastaava Cecilie Tawast kertoo.
Kesäkuun ensimmäisen viikonlopun Porvoon Päivät -kaupunkitapahtuma oli kotimuseolle onnistunut.
– Nyt odotamme, että Avoimet puutarhat -tapahtuma 6.7. on seuraava isompi juttu, Tawast jatkaa.
J.L. Runebergin museo on Suomen vanhin kotimuseo, joka perustettiin vuonna 1882 eli vain viisi vuotta kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin kuoleman jälkeen.
Marko Wahlström
Helsinkiläinen Noora Laukkanen (vas.) ja rovaniemeläinen Iiris Miettinen kiersivät J.L. Runebergin kotimuseossa omatoimisesti. He vierailivat museossa ensimmäistä kertaa.
Marko Wahlström
– Keittiö otettiin osaksi kotimuseota vasta 1960-luvulla, jolloin täällä asuivat museonhoitajat. Runebergin aikana pikkukeittiössä asui piika. Ennen keittiöksi muuttamista huonekokonaisuus oli viimeksi kotonaan asuneen Fredrik-pojan huone, J.L. Runebergin kodin asiakaspalveluvastaava Cecilie Tawast kertoo lempihuoneestaan.
Marko Wahlström
"Täällä on pitänyt jo monta kertaa aiemmin käydä"
Helsinkiläinen Noora Laukkanen ja rovaniemeläinen Iiris Miettinen tutustuivat Runebergin kotimuseoon elämänsä ensimmäisen kerran.
– Täällä on pitänyt monta kertaa käydä, mutta ei ole aiemmin tullut lähdettyä. Nyt oli aikaa, kun olemme lomalla, Laukkanen sanoo.
Ystävykset kiersivät ensin muualla Porvoossa ennen suuntasivat kulkunsa empire-kaupunginosan puolelle.
– Vähän alkoi ripsiä vettä, niin päätimme poiketa sisätiloihin, Miettinen jatkaa.
Kaksikko kiertää museota omatoimisesti opasvihkosen kanssa. Heitä kiehtovat erityisesti Runebergin ajan tapettikuosit.
– Vanhat talot ovat niin hienoja paikkoja ja lähellä sydäntäni. On hämmästyttävää, miten alkuperäiset tapetit ovat säilyneet näihin päiviin asti, Miettinen ihastelee.
Porvoossa varttunut valokuvataiteilija Niclas Warius (s. 1972) on tehnyt teoksensa lapsuutensa kotikaupungin maisemissa. Kuvat hän ottanut kotimuseon lisäksi Linnamäen kuuluisan männyn luona, tuomiokirkossa, Näsin kartanossa, vanhassa raatihuoneessa ja Holmin talossa.
Marko Wahlström
Tämäkin täytetty kettu, jolla on jalassaan verinen sideharso, on osa taidenäyttelyä. Teoksen nimi on "Armo".
Marko Wahlström
J.L. Runebergin kotimuseon eri huoneisiin on kätketty nähtäville Niclas Wariuksen valokuvataidetta. Viereisestä ovesta pääsee ketunnahkahuoneeseen.
Marko Wahlström
Valokuvataiteilijan näyttely kiinnostaa
Tänä vuonna museolla nähdään marraskuun alkuun asti avoinna oleva taidenäyttely.
Porvoolaissyntyisen valokuvataiteilija Niclas Wariuksen (s. 1972) näyttelyn "Muistikuvia" teokset ovat syntyneet Porvoon historiallisessa miljöössä.
– Näyttely on vetänyt mukavasti väkeä. Olemme pitäneet muutamia taiteilijatapaamisia, ja lisää on tulossa. Näyttely on nykytaidetta ja siksi hyvin tulkinnanvaraista, Tawast korostaa.
J.L. Runebergin kotimuseon pihapiiri kätkee sisälleen maamme vanhimman historiallisen kaupunkipuutarhan.
Marko Wahlström
Ohjattua matonkudontaa ja ilmaisia puutarhaopastuksia
Kuluvana kesänä museon pihapiirin aitassa on toisinaan ohjattua matonkudontapajaa.
– Sadepäivinä mattoja ei kudota kosteuden takia, Tawast kertoo.
Kotimuseossa pyörivät avoimet yleisöopastukset päivittäin.
– Joka päivä on suomeksi ja ruotsiksi sekä kolmena kertana viikossa englanniksi, Tawast kertoo.
Lisäksi kävijöille on tarjolla ilmaisia puutarhaopastuksia torstaisin kello 11.30 alkaen sekä museon sisätiloissa kahtena heinäkuun lauantaina (12. ja 19.7.) pääsymaksulliset teemaopastukset Runebergien luontosuhteesta.
– Museon kävelee läpi puolessa tunnissa, mutta jos haluaa yhtään tarkemmin katsoa tai jututtaa opasta, kannattaa vierailuun varata tunti – ja siihen päälle puutarha, Tawast vinkkaa.
Mahdollisesti Suomen vanhin pyörätuoli on paikoillaan J.L. Runebergin (1804–1877) sairasvuoteen vierellä. Pyörätuolin on suunnittellut isälleen poika Robert insinööriopintojensa lopputyönä. Kirjontatyön ovat suorittaneet porvoolaiset naiset.
Marko Wahlström
Kokoelmaltaan kotimuseo on suljettu eli se ei muutu
J.L. Runebergin museo on maamme vanhin kotimuseo, joka on perustettu vuonna 1882.
– Museossa vieraili koko viime vuoden aikana noin 25 000 henkilöä.
Kävijämäärältään Runebergin kotimuseo muodostaa Porvoon Museoyhdistyksen ylläpitämän Vanhan raatihuoneen ja Holmin talon kanssa itäisen Uudenmaan museoiden terävimmän kärjen.
Museon kävijävirrasta paikallisten osuus on vähemmistössä.
– Moni porvoolainen sanoo, että on käynyt museossa viimeksi jouluksi koulun kanssa. Kyllä täällä voisi käydä useamminkin, sillä aina on jotain uutta katsottavaa vaihtuvien näyttelyiden myötä, Tawast vinkkaa.
Perusnäyttelyssä tapahtui ulkoista uudistumista edellisen ison peruskorjauksen eli 2003–2004 aikana.
– Kokoelmaltaan kotimuseo on suljettu eli se ei muutu. Museo koostuu J.L. Runebergin (1804–1877) ja häneen perheensä irtaimistosta. Joskus joku esine voi olla konservoinnissa, mutta palaa tänne takaisin.
Naapurikiinteistössä oleva kuvanveistäjä Walter Runebergin veistoskokoelma on toistaiseksi suljettu hirsirunkoisen rakennuksen rakenteissa ilmenneiden mikrobivaurioiden johdosta. Museokävijät voivat tutustua veistoksiin 3D-virtuaaliesityksen ja YouTube-videon avulla.
Aku Ankan Suomen-kiertue alkoi viime viikolla ilmestyneessä Aku Ankka -lehdessä Porvoosta, jossa Aku ja veljenpojat poikkeavat muun muassa J.L. Runebergin kotimuseossa. Sarjakuva on Kari Korhosen piirtämä.
Marko Wahlström
J.L. Runebergin kotimuseo sijaitsee keltaisessa puutalossa Aleksanterin- ja Runeberginkadun kulmauksessa.
Marko Wahlström
Aku Ankka ja ulkomaalaisia matkailijoita
Matkailijoita kotimuseossa käy hyvin paljon enemmän kuin paikallisia.
– Ulkomaalaisia käy hyvin laajasti. Esimerkiksi tänään (maanantaina) vieraili ryhmät Amerikasta ja Japanista, mutta täällä on käynyt ruotsalaisia, espanjalaisia, ranskalaisia, hollantilaisia ja romanialaisia.
Museokävijöitä palvelee tänä vuonna yhteensä kuusi kesäopasta ja kesänuoret, jotka vuorollaan pitävät askartelupajaa museon työpajatilassa.
– Tänä vuonna meillä on oppaita, jotka puhuvat myös hollantia että ranskaa, joten voimme tarjota pienimuotoista opastusta myös niillä kielillä, Tawast kertoo.
Tämän kesän kuuluisin vieras kotimuseossa on Aku Ankka, joka Suomen ainoan Ankka-piirtäjä Kari Korhosen sarjakuvassa seikkailee veljenpoikineen Porvoossa tuoreessa Aku Ankka -lehdessä.
J.L. Runebergin asiakaspalveluvastaava Cecilie Tawast (vas.) sekä kesäopas, historianopettaja Sanna Joutsijoki Tampereelta, kesänuori, lukiolainen Saana Pokkinen Sipoosta ja kesäopas, Oulussa arkeologiaa opiskeleva porvoolainen Sampo Sääksvuori asettuivat yhteiskuvaan museokaupassa.
Marko Wahlström
Kysymys museo-oppaalle: mistä saa Runebergintorttuja?
Museo-oppaat saavat vastata kävijöille hyvin paljon perustavaa laatua oleviin turistikysymyksiin.
– Yksi niistä on se, mistä kahvilasta ja ravintolasta Porvoosta saa Runebergintorttuja ympäri vuoden.
Torttujuttu on poikinut erilaisia torttuihin liittyviä tuotteita, joita on myynnissä myös kotimuseon museokaupassa.
– Kerromme myös, että Runeberg tykkäsi tortuista ja erilaisista kakuista. Runebergintortun resepti löytyy sekä korttina että reseptikirjasta, Tawast jatkaa.
Kesäoppaat saavat usein myös selvittää kävijöille suomen- ja ruotsinkielen asemaa 1800-luvun Suomessa.
– Vaikka Johan Ludvig oli ruotsinkielinen, hän oli koko kansan Runeberg, Tawast sanoo.
Museokävijät esittävät myös paljon kysymyksiä sekä sisäkasveista että puutarhasta. Museossa on noin 70 ruukullista kasveja, joista harvinaisimmat ovat tuonenkielo ja valkotupsukit. Puutarhassa kasvaa yli 100 eri päälajiketta; lisäsi erilaisia ruusuja on kymmenkunta.
– Nyt puutarha alkaa kukkia ihan tosissaan. Se on Suomen vanhin historiallinen kaupunkipuutarha, joka kiehtoo varsinkin puutarha-alan harrastajia, Tawast jatkaa.
Kesäoppaiden mukaan kysymykset, joihin ei heti suoralta kädeltä löydy vastausta ovat parhaimpia.
– Niistä myös oppii, kun joutuu selvittämään vastauksen ja oma osaaminen laajenee, oppaat Sanna Joutsijoki ja Sampo Sääksvuori toteavat.
FAKTA
Lähes 70 000 kävijää Porvoon kärkimuseoissa
» Valtiovarainministeriön alaisen liikelaitos Senaatti-kiinteistöjen omistamassa J.L. Runebergin kotimuseossa vieraili viime vuonna noin 25 000 kävijää. Museotoimintaa ylläpitää Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut.
» Porvoon museoyhdistys ry:n ylläpitämän Porvoon museon näyttelyt Porvoon kaupungin omistamissa Vanhalla raatihuoneella ja Holmin talossa tavoittivat viime vuonna 42 124 kävijää, mikä on noin 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2023 näyttelyt tavoittivat 36 635 kävijää.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot