Viikon kysymys
A-
A+
Porvoon Energia ja Neste kehittävät vihreän vedyn tuotannossa syntyvän lämmön talteenottoa ja sen hyödyntämistä kaukolämmön lähteenä.
Mika Laine / Kalle Hyttinen
PORVOO, KILPILAHTI-TOLKKINEN Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on myöntänyt energiainvestointitukea Porvoon Energian ja Nesteen esittämään ja esiselvityksessä olevaan Kilpilahden elektrolyyserin lämmöntalteenotto -hankkeeseen.
Porvoon Energia ja Nesteen yhteistyössä tekemät selvitykset Nesteen Kilpilahteen suunnitteleman vihreän vedyn tuotannossa syntyvän lämmön talteenotosta ja hyödyntämistä Porvoon Energian kaukolämmön lähteenä saivat vihreää valoa investointipäätösten pohjaksi.
Investointitukea on myönnetty hankkeen molemmille osapuolille.
TEM:n Porvoon Energialle myöntämä tuen määrä on 5,4 miljoonaa euroa, joka vastaa 25 prosenttia arvioidusta investoinnista. Neste sai investointitukea 1,96 miljoonaa euroa.
– Arvostamme TEM:n halua tukea yhteiskunnan siirtymää uusiutuvaan energiaan. Vihreän vedyn hankkeen toteutuessa voimme rahoituksen avulla hyödyntää myös vihreän vedyn tuotantoprosessissa syntyvän lämmön siirtämällä se yhdessä Porvoon Energian kanssa yhteiskunnan käyttöön, sanoo Markku Korvenranta, Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja.
Suomen pisin merenalainen kaukolämpöputkisto
Perussuunnitteluvaiheessa olevan hankkeen tavoitteena on rakentaa 120 MW elektrolysaattori, joka tuottaisi vihreää vetyä jalostamon prosesseihin.
Hankekokonaisuudessa Neste toteuttaisi elekrotlyyserin lämmöntalteenoton ja Porvoon Energian tehtäväksi jäisi lämmön siirtäminen Tolkkisten voimalaitokselle.
– Alustavana suunnitelmana on johtaa raakalämpö Sköldvikistä merenalaista putkistoa pitkin Tolkkisten voimalaitosalueelle, kertoo Ari Raunio Porvoon Energialta.
Putkiston kokonaispituus on noin 4,6 kilometriä, josta merenalaisen osuuden pituus on noin 2,5 kilometriä. Tämä olisi Suomen pisin merenalainen kaukolämpöputkisto.
Lämpöpumpuilla lämmön lämpötila nostettaisiin kaukolämpöverkkoon sopivalle tasolle. Lämpöratkaisu tuottaisi noin 25 megawattia lämpöä Porvoon Energian kaukolämpöverkkoon.
Investointipäätöstä hankkeen käynnistämisestä ei ole vielä tehty. Päätös investoinnista on tarkoitus tehdä vuoden 2024 aikana.
Projekti tulisi toteutuessaan olemaan yksi suurimmista kehityshankkeista vihreän vedyn tuottamiseksi Euroopan jalostamoissa.
TEM:n tukiohjelman tavoitteena on vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä, tukea Suomen hiilineutraalisuustavoitteita sekä kannustaa elinkeinoelämää ja etenkin teollisuutta korvaamaan fossiilisia polttoaineita.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot