Viikon kysymys
A-
A+
Vaalit ovat edustuksellisen demokratian juhlat. Emme tiedä vielä mitä kaikkea seuraavat 4 vuotta tuovat tullessaan, joten yksittäisten vaalilupausten sijaan on hyödyllisempää katsoa millä tavoin ehdokas yleensä ottaen ratkoo eteen tulevia ongelmia. Erityisesti kunnallisessa lautakuntatyössä suuri osa rutiininomaisista päätöksistä on yksimielisiä. Lakien ja asetusten noudattaminen ja maalaisjärki eivät katso puoluetta.
Mutta usein tulee myös eteen kauaskantoisia päätöksiä, jotka vaativat toisenlaista ratkaisukykyä. Hieman aatesuunnasta riippuen tyypillisiä ratkaisukeinoja ovat verojen nostaminen tai laskeminen, palvelujen leikkaukset tai lisäykset, velkojen lyhennys tai lisääminen, yritysten houkutteleminen tai haukkuminen, palvelujen hajauttaminen tai keskittäminen, investoiminen tai säästäminen, uusi kaavoittaminen tai tyytyminen vanhaan ja niin edelleen. Panostamalla innovatiivisuuteen voidaan kuitenkin näistä ideologisista juupas-eipäs-väittelyistä useimmiten päästä hieman korkeammalle keskustelun tasolle.
Mitä äänestäjä sitten voi asialle tehdä? Ehdokkaan valinnassa painottuvat yleensä tuttuus, puolue, ideologia, alue, harrastukset, yksittäiset mielipiteet itselle tärkeissä asioissa, aiempi äänestyskäyttäytyminen, asiantuntemus, kokemus, ammatti, jne. Mikään näistä tekijöistä ei kuitenkaan suoraan korreloi tulevan päätöksenteon laadun kanssa. Äänestäminen on aina riskinottoa. Mutta se on varmaa, että enempi innovatiivisuus (tietysti laillisuuden rajoissa) parantaisi Porvoon tulevaisuutta.
PETRI PELTONEN, PJ,
SUOMEN KEKSIJÄIN KESKUSLIITTO,
KUNTAVAALIEHDOKAS (KOK.),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot