Viikon kysymys
A-
A+
Metsää hankitaan nyt ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja harrastusmahdollisuuksien takia.
Niko Laurila
PORVOO Viime vuonna tehtiin metsäkauppoja koko maassa 4 520 kappaletta. Nämä olivat yli kaksi hehtaaria metsää sisältäviä kauppoja. Kauppojen lukumäärä tippui edellisestä vuodesta 13 prosenttia.
Metsä on sijoituskohteena alkanut kiinnostaa sijoittajia, kun pörssikurssit ovat heilahdelleet ja korot ovat pysytelleet alhaisina.
– Metsä on sijoituskohteena monipuolinen, vakaa ja inflaatiosuojattu. Metsänomistajilla voi olla erilaisia tavoitteita omistukselleen. Metsäsijoituksessa toteutuu taloudellinen puoli ja ekologinen näkökulma. Yhä useampi haluaa sijoittaa metsään ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tai saadakseen esimerkiksi metsästysmahdollisuuksia, hallituksen jäsen, kauppatieteiden maisteri Riikka Henkola Primer Oy:stä kertoo.
Metsään voi sijoittaa kolmella tavalla: ostamalla metsätilan, ostamalla yhteismetsää tai sijoittamalla metsärahastoihin.
– Yhteismetsään sijoittaminen on vaivatonta ja huoletonta, sillä metsähoidolliset toimenpiteet toteutetaan yhteisesti ammattitaitoisen henkilöstön toimesta.
Metsäsijoituksissa aikaväli on huomattavasti pidempi kuin esimerkiksi osakesijoituksissa Metsänhoitoyhdistyksen mukaan. Sijoittajan pitäisi varautua vähintään 10 vuoden sijoitushorisonttiin.
Metsä tuottaa noin 4 prosenttia vuodessa
Suomen Sijoitusmetsät varoittaa maksamasta metsästä ylihintaa. Tärkeää on löytää sopiva tila ja määrittää sopiva ostohinta. Keskimäärin metsäsijoitus tarkoittaa 4 prosentin vuotuista tuottoa, mutta puolet metsätiloista tuottaa vähemmän.
– Vuotuinen tuotto vaihtelee kolmen ja viiden prosentin välillä, oleellista on määrittää metsän tuottopotentiaali oikein, vahvistaa Henkola.
Metsäsijoituksissa tärkeää on myös arvonmääritys.
– Metsän arvo määräytyy sen mukaan, minkäikäistä ja minkälaista puusto on. Myös sijainnilla on merkitystä hinnan kannalta. Uudellamaalla ja muualla Etelä-Suomessa metsätilojen hinta on korkeampi kuin muualla maassa, koska metsä on järeämpää ja kasvaa nopeammin. Lisäksi metsätilan saavutettavuudella on merkitys metsätilan hintaan. Suomessa on turvallista omistaa metsää, koska läpi Suomen kaikilla puutavaralajeilla on hyvä kysyntä.
– Metsätilojen mediaanihinta oli 3 600 euroa hehtaarilta ja Etelä-Suomessa jopa 6 500 euroa hehtaarilta viime vuonna. Vuoteen 2021 verrattuna vuoden 2022 hinnat nousivat melkein 15 prosenttia. Metsätilat ovat tällä hetkellä korkeassa arvossa, jopa huipussaan.
Metsästä saadaan vakaata ja inflaatiosuojattua tuottoa.
Niko Laurila
Metsästä saadaan tuottoa harvennus- ja päätehakkuilla
Maailman tilanne vaikuttaa myös puun hintaan.
– Venäjältä on aiemmin tuotu noin 10 miljoonaa kuutiota puuta metsä- ja energiateollisuuden tarpeisiin, mutta nyt rajat ovat kiinni. Tämä on nostanut puun hintaa. Isot metsäyhtiöt omistavat itse metsää tai he ovat turvanneet puunsaantia omien metsien ulkoistamisjärjestelyillä ja niihin liittyvien hankintasopimusten kautta, mutta pienempien yritysten toimintaan rajojen sulkeutuminen on vaikuttanut vahvasti.
Metsästä saadaan tuottoa harvennushakkuilla ja päätehakkuulla. Varsinainen tili tehdään päätehakkuulla, joka tehdään 50–80 vuoden kuluttua metsän istuttamisesta. Harvennushakkuita tehdään kahdesta kolmeen kertaan kasvukauden aikana.
Metsään sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, mutta etuna on vakaus ja inflaatiosuojaus.
Metsien omistus on herättänyt kiinnostusta ja Henkolan mukaan 60 prosenttia Suomen tuottavista metsämaista on yksityisomistuksessa. Monelle metsä tulee omaan arkeen perintönä.
– Monella on sellainen kuva, että metsänomistus on vaikeaa, kun pitää huolehtia metsänhoidosta. Metsänhoito kuitenkin onnistuu vaivattomasti kumppaneiden kautta.
TARJA HONKKILA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot