Viikon kysymys
A-
A+
Pikkuiset Pampulat tuntuivat kovasti tykkäävän kyydistä.
Reija Kokkola
LOVIISA Sähköpyörä eli Muksubussi tuo kivaa vaihtelua muksujen ja henkilökunnan päiviin. Määrlahden päiväkodin Pampulat pääsivät Muksubussin kyydissä retkelle Ungernin linnoitukselle.
Heippa! Mennään jo! Loviisan Määrlahden päiväkodin 1-2-vuotiaat ”Pampulat” taapersivat innoissaan päiväkodin pihalla ihmetellen pihalle ilmestynyttä Muksubussi-sähköpyörää, joka kohta kuljettaisi heidät kivalle retkelle lähimaastoon.
Kun pikku-Pampuloille laitettiin huomioliivit ylle, he tiesivät lähtevänsä ulkoilemaan yhdessä hoitajien kanssa. Mutta nyt tarjolla olikin ihan uutta herkkua: huristelua sähköpyörän peräkärryssä. Sateen sattuessa läpinäkyvä kattomuovi suojaisi pieniä kyyditettäviä. Viimeksikin matkaan lähdettiin sateesta huolimatta.
– Vaikka Muksubussi on kevyt ajaa, en tiedä kastuinko sateesta vai hiestä, varhaiskasvatuksenopettaja Felicia Sund nauroi.
Vielä ennen muksukuljetuksen lähtöä pikkuiset tutkivat menopeliä kiinnostuneina. Joku innostui pyörimään ympyrää niin, että kypäräkin pyöri päässä. Se asetettiin hänelle tukevammin myssyn suojaksi. Vaikka kaikilla puhe ei vielä suju, kädet huitoivat, ja heippa-huudot kaikuivat.
– Pyörä! hoksasi joku.
Felicia Sund, Heli Paader, Anneli Tervahauta saapuivat muksuineen Ungernin linnoitukselle muutamassa minuutissa.
Reija Kokkola
Kovin ketterästi pienimmätkin kipusivat kyytiin. Ennen lähtöä Sund vielä tarkisti, että kaikilla oli tukevasti Muksubussi-kypärä päässä ja turvavyöt kiinnitettyinä. Kyyditettävät kopistelivat innoissaan jaloillaan Muksubussin seinämiä, kun Sund asettui polkijan paikalle.
Muksubussista kuului innokasta pulputusta ja kikatusta, kun varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Anneli Tervahauta avasi Muksubussille päiväkodin portin, ja karavaani pääsi vauhtiin. Tervahauta lähti matkaan polkupyörällä, ja hänen kollegansa Heli Paader seurasi kulkuetta kävellen. Matkassa oli siis kuusi pikkuista ja kolme aikuista.
Muksubussiin mahtuu maksimissaan kahdeksan lasta. Kaikilta kuljetettavilta on pyydetty huoltajien suostumus Muksubussilla retkeilyyn.
– Tänään kaikki Pampulat mahtuivat mukaan, kun osa ryhmästä oli poissa. Olemme kuljettaneet myös 3-4-vuotiaita Tenavia ja 4-5-vuotiaita, jotka kuuluvat Muruset-ryhmään. Silloin Muksubussista kuului kovempaa! -huutoja, Sund hymyili.
Felicia Sund tarkisti, että turvavyöt olivat kiinni.
Reija Kokkola
Loviisaan saatiin Muksubussi käyttöön heinäkuun alussa, jolloin síllä pääsivät huristelemaan Rauhalan päiväkodin pikkuiset. Kyseessä on vihreä kolmipyöräinen sähköpyörä, jolla pääsee maksimissaan 15 kilometrin tuntivauhtia. Vauhti määräytyy luonnollisesti turvallisuusnäkökohdat huomioon ottaen.
äärlahden päiväkodin henkilökunnasta ainakin osa on ollut ensimmäistä kertaa sähköpyörää ajelemassa, mutta kaikki on sujunut hyvin. Muksubussi on tuonut heidän mielestään vaihtelua ja iloa paitsi muksuille, myös henkilökunnalle.
– Aluksi hieman jännitin, miten sähköpyörää ajetaan, mutta helppoahan se on, Paader totesi.
Muksubussi on osa hyvinvointipalveluiden Liikkuva Suomi -hanketta, ja noin 10 000 euron arvoisen Muksubussin hankkiminen onnistui Etelä-Suomen aluehallintoviraston avustuksen turvin. Muksubussin on valmistanut suomalainen Ouca Bikes Oy. Liikkuva Suomi -hankkeen ajatuksena Muksubussin osalta on ollut se, että sen avulla pientenkin lasten toimintaympäristö laajenee, sillä ihan pienet eivät jaksa kävellä kovin pitkiä matkoja. Tarkoitus ei tietenkään ole vähentää lasten liikuntaa Muksubussia käyttämällä. On tärkeää totuttaa lapset jo päiväkoti-ikäisinä liikkumaan ja leikkimään ulkona. Sund, Paader ja Tervahauta panostavat työssään lasten liikkumiseen.
– Jo nämä pikkuiset Pampulatkin ovat kovia kävelemään. Teemme yhdessä pitkiäkin retkiä lähimaastoon ja metsiin. Muksubussi on sellaista kivaa ekstraa, he huomauttivat.
Heli Paader, Felicia Sund ja Anneli Tervahauta valmiina lähtöön lasten kanssa retkelle.
Reija Kokkola
Muksubussin tavoite on muun muassa laajentaa paitsi päiväkoti-ikäisten toimintaympäristöä, mutta myös samalla lisätä oppimista seikkailun ja retkeilyn avulla. Muksubussista voi tarkkailla luontoa, laskea autoja, luetella värejä ja jopa oppia hieman liikennesääntöjäkin. Loviisan seudulla Muksubussi siirtyy kymmenen päiväkodin välillä pakettiautolla vahtimestareiden kuljettamana. Määrlahden päiväkoti sai Muksubussin käyttöönsä syyskuuksi. Ihan umpimähkään sillä ei lähdetä ajelemaan.
– Suunnittelupalavereissa mietimme sopivia kohteita, Sund sanoi.
Tänään matka päiväkodilta Ungernin linnoitukselle kesti kolmisen minuuttia. Kävellen siihen olisi mennyt noin 15 – 20 minuuttia. Kulkiessaan Muksubussi keräsi katseita, ja hymy nousi muiden matkaajien huulille. Perillä sitten leikittiin yhdessä. Pampulat ovat vielä kovin pieniä, mutta Tervahauta kertoi silti, millaista toimintaa historiallisella alueella on ollut. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä tietoa pienen kypärän alle kertyykään. Kymmeneltä Pampulat olivat jo palanneet takaisin päiväkodille. Pikkuiset kädet vilkuttivat vielä Muksubussista.
– Heippa!
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
Muksubussi kiinnosti kovasti pikku-Pampuloita. Anneli Tervahauta auttoi kipuamaan kyytiin
Reija Kokkola
Muksubussin varusteisin kuuluu myös kypärä.
Reija Kokkola
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot