Viikon kysymys
A-
A+
– Haluamme tarjota kilpanyrkkeilijöillemme resurssit unelmien tavoitteluun sekä kaikille muille viihtyvyyttä ja elämyksiä lajin parissa. Pyrimme tarjoamaan kotoisan ympäristön, jossa ihmisten on hyvä olla, Eva Wahlström sanoo uudella nyrkkeilysalilla, jonka avajaiset pidetään ensi maanantaina.
Eva Wahlströmin kuva-arkisto
PORVOO, ÖLSTENS Ammattinyrkkeilyn entinen maailmanmestari Eva Wahlström, 44, avaa uuden nyrkkeilysalin Porvoon Ölstensiin ensi maanantaina. Salia pyörittää Porvoon neljäs nyrkkeilyseura Boxing Team Porvoo Borgå ry.
Ammattilaisnyrkkeilyn viisinkertainen maailmanmestari vastaa nyrkkeily- ja monitoimisalin käytännön toiminnasta yhdessä lukuisia Suomen-mestareita ja kansainvälisen tason menestyjiä valmentaneen Miika Forsströmin, 41, kanssa.
Uuden nyrkkeilyseuran salilla harjoittelee useita menestyviä kilpailijoita, kuten jo nuorten Suomen-mestaruuden voittanut Eva Wahlströmin poika Leon Kaislama, 16, tappiottomat ammattinyrkkeilijät Rami El Jahiri, 30, ja Sampo Sahlberg, 23, sekä Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen kehään maaliskuussa Norjassa nousevat Janette Vilen, 16, ja Vivian Peuraniemi, 17.
Seura aloittaa salilla KuntoBox-, ContactBox ja JunnuBox-nyrkkeilytreenit tiistaista 25.2. alkaen. Uusi seura lisää kurssitarjontaa jo kevään aikana kysynnän mukaan: luvassa on muun muassa kuntonyrkkeilyä aikuisille sekä joogaa, rentoutusharjoituksia ja pro wrestling -harjoituksia.
Entinen ammattinyrkkeilijä Eva Wahlström, 44, huomasi uransa lopetettuaan kaipaavansa nyrkkeilysalien yhteisöllistä tunnelmaa. – Uuden nyrkkeilysalin suunnittelu on ollut inspiroivaa. Tilasuunnittelijana olen tarkasti miettinyt yksityiskohtia, hän sanoo. Kuva on otettu uuden salin remonttivaiheessa.
Eva Wahlströmin kuva-arkisto
Mistä syntyi idea perustaa uusi nyrkkeilyseura Porvooseen?
– Se oli nopea ja aika impulsiivinen veto noin kuukausi sitten. Meillä on tiivis ja toimiva kilparyhmä, josta kolme nuorta on päässyt maajoukkuerinkiin. Meillä oli hyvät oltavat vanhassa seurassa (Borgå Boxing), mutta tuntui järkevältä eriyttää kilparyhmä omaksi seurakseen yhdessä Miikan (Forsström) kanssa.
– Vanha seura keskittyy enemmän kuntonyrkkeilyyn, kun meidän perusta on kilpanyrkkeilyssä. Haluamme silti tukea kaikkea liikuntaa, sillä meidänkin seura tarjoaa myös kuntonyrkkeilyä ja muuta kuntoilua. Uskomme, että menestyvät ja innokkaat kilpailijat toimivat esikuvina kaikille.
Porvoon kolme muuta nyrkkeilyseuraa ovat Porvoon Nyrkkeilyseura ry, Nordic Nightmare ry ja Borgå Boxing ry
Uuden nyrkkeilyseuran tuore nyrkkeilysali on Eva Wahlströmin luomus, jonka toteuttamiseen hän on syventynyt intensiivisesti.
Eva Wahlströmin kuva-arkisto
Mikä on uuden salin toiminta-ajatus?
– Pyrimme siihen, että ihmiset viihtyvät salilla ilman paineita siitä, että salilla pitää suorittaa. Toivomme, että salillamme voi vain olla, harjoitella ja nauttia. Nuoret tulevat salille hengailemaan; he leikkivät siellä, pelaavat futista, heittävät voltteja ja harjoittelevat nyrkkeilyä.
Harjoituksia uudella salilla on pidetty rakennustelineiden keskellä jo muutama viikko.
– Uskon että ilo ja vapaus on paras motivaattori pitkäjänteiseen harjoitteluun, ja että sitä kautta löytyy nekin nyrkkeilijät joita voidaan saattaa huipulle saakka.
Salin arvot ovat yhteisöllisyys, orgaaninen viihtyvyys ja turvallisuus.
– Salille voi tulla vain hengailemaan ja juttelemaan, jos ei halua nyrkkeillä. Salin tarkoitus on toimia myös olohuoneena nuorille ja aikuisille, jotka etsivät elämäänsä sisältöä.
Wahlström on löytänyt nyrkkeilystä aina itselleen turvallisen kuplan.
– Vaikka maailmassa tapahtuisi mitä, tiedän olevani turvassa salissa, jossa on hyvä olla omien ihmisten parissa. Salilla koen olevani parhaimmillani; tätä haluan antaa muillekin. Salilla kaikki ovat erilaisia ihmisinä, mutta silti jokaisella on sama suunta – oppia nyrkkeilemään ja tehdä sitä ilolla.
Porvoon Nyrkkeilyseuran joulukuussa 2022 järjestämän juhlatapahtuman kutsuvieraana oli Eva Wahlström, jolla oli mukana hänen ja puolisonsa Niklas Räsäsen yhteinen poika Elia.
Arkisto/Teemu Silván
Millä olette päässeet alkuun?
– Suurin tukijamme on seuran kummiyritys Taitokatto Oy, joka on tukenut meitä rakennusmateriaaleilla ja ammattitaidolla. Heidän ansiosta saadaan myös salin kruunu eli nyrkkeilykehä pystyyn. Lisäksi muita mahdollistajia ovat vuokranantajamme, kotipalveluyritys Oy Hemtjänst Bärlund & Karlsson Ab sekä Maxeron Oy, Kahvilakauppa, Dinox.fi ja Tempur.
Tilasuunnittelijana Eva Wahlström on osallistunut intensiivisesti uuden salin rakentamiseen yhdessä työmiesten kanssa.
– On tuntunut mahtavalta päästä vapaasti luomaan varastohallissa nyrkkeilysalia. Olen ollut todella onnellinen projektista: joka kerta, kun menen salille, siellä on niin hyvä fiilis, joka syntyi jo ensimmäistä kertaa vanhassa varastossa käydessäni.
Tukijoita uusi seura tarvitsee jatkossa nyrkkeilijöiden kilpailubudjetin takia. Kilparyhmässä on tällä hetkellä tusinan verran nyrkkeilijöitä.
– Tukea todellakin tarvitaan. Tavoitteellinen kilpaurheilu maksaa tuhansia euroa vuodessa, emmekä halua että kenenkään unelmat pirstaloituisi rahan puutteen vuoksi. Nuorten harrasteliikuntakaan ei saa olla rahasta kiinni.
Tila on myös vuokrattavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin..
Mistä tulee salin nimi, P-Town Boxing Gym?
– Yhden kilparyhmämme nuoret, jotka ovat olleet mukana tekemässä salia, keksivät nimen. P-Town on kuulema nuorisokielellä Porvoo.
– Nuoret ovat olleet avarakatseisesti myös mukana talkoissa kunnostamassa salia.
Minkä takia haluat kannustaa nyrkkeilyn pariin?
– Uskon siihen, että nyrkkeily ei lisää väkivaltaa. vaan päinvastoin vähentää sitä. Nyrkkeilysalilla lapset ja nuoret pääsevät purkamaan itseään turvallisessa ympäristössä. Voimme pikkuhiljaa alkaa tarjota vaikkapa lapsille nyrkkeilyä, äiti–vauva-jumppaa ja seniorinyrkkeilyä. Minusta nyrkkeily on eheyttävää toimintaa.
– Oikealla opastuksella nyrkkeilyn parissa on turvallista ja hauskaa. Haluamme että nuoret viihtyvät mieluummin salilla kuin kadulla. Liikunnasta tulee oikeassa ympäristössä elämäntapa. Joistain tulee huippunyrkkeilijöitä ja joistain ei, mutta lähes kaikki saavat eväitä elämään riippumatta siitä, millä tasolla he harrastavat.
Nyrkkeilijät Vivian Peuraniemi (vas.), Sampo Sahlberg (2. vas.) ja Leon Kaislama (oik.) kuuluvat uuden seuran kilparyhmään. Kuvassa keskellä myös Miika Forsström ja Eva Wahlström.
Arkisto/Jukka Pinonummi
Miltä tuntui, kun oma poikasi lähti nyrkkeilyn saralle?
– Olin tosi yllättynyt. Vaikka Leon on elänyt lapsuutensa salilla, hän ei ole aikaisemmin kiinnostunut nyrkkeilystä. Hän on herkkä lapsi, joka harrasti nuorempana tanssia. Yhtenä päivänä kuulin, kun hän harjoitteli peilin edessä nyrkkeilyä. Olen tosi iloinen ja ylpeä Leonista, koska hän on kasvanut nyrkkeilyn myötä vastuuntuntoiseksi ja suoraselkäiseksi. On ihana nähdä, miten hän kukoistaa salilla.
Onko oma kipinä nyrkkeilyyn säilynyt?
– Nyrkkeilen edelleen joka päivä ja sparrailen. Minun ei tarvitse enää kuluttaa itseäni lajin takia. Minulla on vain kivaa. Nyrkkeily tulee varmasti aina olemaan iso osa minua. Kun lopetin, otin etäisyyttä pariksi vuodeksi, mutta huomasin voivani hyvin, kun nyrkkeilen. Mutta nyt haluan tukea miestäni ja lapsiani salilla.
Wahlströmin entisellä valmentajalla Risto Merosella, 79, on myös kipinä lajiin säilynyt.
– Hän on käynyt pari kertaa valmentamassa uudessa seurassa. Välillä hän käy pitämässä "pistareita" (pistehanskat eli pistarit ovat työkalu lyöntinopeuden ja tarkkuuden harjoitteluun) kanssani.
Loviisalaissyntyinen Eva Wahlström voitti huhtikuussa 2015 ensimmäisenä suomalaisena ammattilaisnyrkkeilijänä MM-tittelin. Kuvassa valmentaja Risto Meronen teippaa Evan iskukättä ottelukuntoon helmikuussa 2012.
Arkisto/Marko Wahlström
Mitä haluaisit tuoda urheiluun kaikille?
– Emme painosta ketään, vaan menemme ilolla. Ilo puuttuu monesti urheilusta nykyään. Ihminen suoriutuu paremmin, kun on vapautuneempi ja iloinen.
Eva Wahlström kuvattuna porvoolaisella nyrkkeilysalilla helmikuussa 2012.
Arkisto/Markoi Wahlström
Mitä kysyisit itseltäsi?
– Mitä opettaisit nuorelle Evalle nyt? Suurin virhe urallani oli se, kun söin liian vähän ja pakotin itseni liian pieneen painoluokkaan, mikä on yleistä nyrkkeilyssä. Se tuntuu ajatuksena hullulta, koska nyrkkeilijänä ihmisen pitäisi olla terve, hyvinvoiva ja iloinen.
– Olin jatkuvasti alipainoinen, nälkäinen ja uneton, koska vatsa oli koko ajan tyhjä. Ajattelin, että on ammattitaitoa, että siedän sen. Iän myötä alkoi tulla muun muassa tosi paljon vammoja ja hermosto-ongelmia.
– Olisin halunnut sanoa itselleni ja korostan sitä nyt nuorille, että he kehittävät taitonsa niin isoksi ja itseluottamuksensa niin hyväksi, ettei tarvitse olla liian alhaisessa painoluokassa. Näin saa elää mahdollisimman hyvin myös nyrkkeilyn ulkopuolella ja nauttia elämästä.
Eva Wahlströmin ura sai alkunsa hänen kasvattiseura Riento Boxingin nyrkkeilysalilta Loviisan Haravankylästä. Maaliskuussa 2007 otetussa kuvassa Eva ja hänen ensimmäiset nyrkkeilykengät.
Arkisto/Marko Wahlström
»» Nyrkkeilysali P-Town Boxing Gym (Sorvaajantie 17B, Porvoo) pitää avajaiset maanantaina 24.2. kello 17 alkaen. Runoilija Harri Hertell lukee tilaisuudessa Eva Wahlströmille kirjoittamansa runon tämän lopettaessa uransa. Avajaisten yhteydessä Eva Wahlström ja valmentaja Miika Forsström vetävät ilmaisen nyrkkeilyn tutustumisharjoituksen kello 18 alkaen. Vapaa pääsy.
FAKTA
Eva Wahlström
» Syntynyt Loviisassa vuonna 1980. Asuu nykyisin Porvoossa.
» Koulutukseltaan alunperin liikunnanohjaaja. Valmistui vuonna 2022 taiteen maisteriksi contemporary design -osastolta ja kirjoitti gradunsa nimellä "Boxning som konst" (nyrkkeily taiteena)
» Loviisan Riennon kasvatti, joka aloitti nyrkkeilyn 15-vuotiaana. Kilpaurallaan voitti vuosina 2004 ja 2005 EM-hopeaa. Huhtikuussa 2015 hänestä tuli ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden voittanut suomalainen; uusi mestaruuden viisi kertaa. Lopetti ammattilaisuransa maaliskuussa 2020.
» Julkaissut kaksi kirjaa ja pitänyt kaksi kuvataidenäyttelyä.
» Perheeseen kuuluvat aviopuoliso, ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen sekä kolme poikaa.
»» P-Town Boxing Gymin löytyy Instagramista
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot