Viikon kysymys
A-
A+
Arvot ohjaavat toimintaamme ja pohdinkin tässä kirjoituksessani porvoolaisia arvoja ihmiselämästä, torielämästä ja lähimetsiemme tulevaisuudesta.
Ihmiselämän arvostuksen tulisi olla arvomaailmamme perustana. Ruokaa, vaatteet ja katto pään päällä. Riittää ehkä selviytymiseen, mutta ei ihmisarvoiseen elämään. Ihmisarvoiseen elämään kuuluu sosiaalisuus, harrastukset ja mahdollisuus lomaan. Turun yliopisto on laskenut budjetin ihmisarvoiseen elämään. Yksin asuva tarvitsee keskimäärin 1500 €/kk. THL:n tutkimuksesta keväällä 2023 ilmenee, että 8 prosentilla Suomessa asuvista kuukausitulot ovat pienemmät kuin ihmisarvoiseen elämään tarvittava summa. Tämän jälkeen ovat sakset viuhuneet tiuhaan, arvonlisäverokin korotti hintoja. On myös havaittu, että terveydenhoidosta ollaan valmiita tinkimään. Eikö terveytemme ja hyvinvointimme tulisi olla ykkösprioriteetti yhteisiä verovarojamme käytettäessä? Näsin terveyskeskuksen osasto 1 lopetettiin ilman korvaavaa hoitopaikkaa. Arvostammeko enää ihmiselämää, onko toisen hyvinvointi tai kärsimys täysin arvomaailmamme ulkopuolella?
Porvoon torin elävöittämiseen on varattu 7,5 miljoonaa euroa. Onko tuo satsaus pohjimmiltaan tarpeellinen, vai voisiko toria elävöittää muulla tavoin? Bussit ovat olleet torilla sadan vuoden ajan. Busseja tarvitaan niin kauan kuin kyläkouluja on. Parkkipaikat torilla tai aivan torin läheisyydessä ovat mahdollistaneet saavutettavuuden niin ikäihmisille kuin liikuntaesteisille. Olemmeko tulleet ajatelleeksi, että torikauppa, siis myyjät ja ostajat tuovat elämää torille? Helsingin Sanomat julkaisi jokin aika sitten rankinglistansa ammateista, jotka ovat trendikkäitä. Torikauppias oli listan viimeisenä. Torikauppias, tuo pienyrittäjä, joka tuo tarjolle tuoreita lähituotettuja tuotteita, joita meidän olisi hyvä nauttia. Heidän kanssaan voi vaihtaa kuulumiset ja tavata tuttuja ostoksilla. Miksemme arvosta heitä?
Entä lähimetsämme? Suunnittelijoiden sormet syyhyävät päästä rakentamaan asuinalueita lähimetsiimme. On kaupunkirakenteen ja infrastruktuurin kannalta taloudellista. Unohdetaan kertoa, että se on rakentajalle edullisempaa ja asuntojen myyjälle tuottoisaa. Ei pohdita, mikä merkitys lähimetsillä on asukkaiden viihtyvyydelle sekä meidän terveydellemme. Viime aikoina on tehty lukuisia tutkimuksia terveydellisistä merkityksistä, joita lähimetsillä ja puistoilla on. Metsät ovat terveysmetsiä. Metsä on stressin purkupaikka ja terveyden edistäjä, immuunipuolustuksemme kiittää. Metsässä syntyvät uudet ideat ja metsäpolulla voi nauttia metsän äänistä ja metsän voimaannuttavasta vaikutuksesta.
Valintamme tulevaisuudesta eivät ole vain poliittisia lupauksia. Ne ovat valintoja, jotka vaikuttavat siihen, miten yhteiskunta kohtelee meitä kaikkia arjessamme. Suurin arvo ei piile luvuissa vaan ihmisten hyvinvoinnissa.
TUULAHANNELE HALSEY,
KUNTA- JA ALUEVAALIEHDOKAS (SD.),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot